A memória romlása, csakúgy, mint az emésztőrendszeri rákok kialakulásának megemelkedett kockázata sok idősödő felnőtt életkilátását rontja. A leromlott agyműködés Alzheimer-kórhoz vezethet, egy egész életen át tartó egészségtelen étrend pedig megnöveli a bélrákok kialakulásának esélyét. Mindkét krónikus betegség megelőzhető, ha a sejtekben fenntartjuk a megfelelő magnéziumszintet – egészséges ételekkel és étrend-kiegészítőkkel.

A magnéziumhiány gyermekek és felnőttek minden korosztályára jellemző, mivel ez a fontos ásványi anyag már alig található meg ételekben és természetes zöldségekben, mert a farmok termőtalajából szinte teljesen kifogyott. Következésképpen a tojás, a hús és a tej magnézium tartalma is alacsonyabb a kívánatosnál. A magnézium elengedhetetlen a genetikai integritás fenntartásához, a krónikus gyulladások csillapításához, valamint több alapvető enzimreakció lebonyolításához. Ha évtizedeken át elhanyagoljuk a magnézium bevitelt, azzal gyakorlatilag „előfizetünk” az öregkori elmezavarra és rákra.

Magnéziumra van szükség az egészséges agyműködés fenntartásához és a vastagbél-, valamint végbélrák megelőzéséhez.

A Neuron c. folyóiratban egy kutatócsoport közzé tette kutatásuk eredményeit, amelyből látszik, hogy a magnézium közvetlenül javítja a szinaptikus plaszticitást. A tanulmány szerzője, Dr. Guosong Liu azt tapasztalta, hogy étrend-kiegészítő magnézium alkalmazása esetén az agyban a tanuláshoz és a memóriához kapcsolódó területek szinaptikus működése jelentős javuláson ment keresztül. Az eredmények azt mutatják, hogy a magnézium bevitel növelése, mivel megemeli az agy magnéziumszintjét, hasznos stratégiának bizonyulhat a kognitív képességek fejlesztéséhez.

A magnézium dózisfüggően csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét

Az American Journal of Clinical Nutrition havilap újabb bizonyítékokról közölt egy cikket a magnézium fogyasztásának fontosságát illetően. A kutatók az élelmiszer-fogyasztási gyakoriságot vizsgálták 768 résztvevő egy kérdőívre adott válaszai alapján. A kutatók ezen kívül összekapcsoltak hat tanulmányt, hogy lényeges kapcsolatot találjanak az étrendi magnézium bevitel és a vég- és vastagbéldaganatok kialakulásának kockázata között. A tanulmány kimutatta, hogy minden egyes 100 mg magnézium bevitelével (naponta) 13 százalékkal csökkenthető a bélrák kockázata. A napi ajánlott bevitel 300mg legalább, de terhes anyáknál az 540mg-os dózis sem számít magasnak. 

A magnéziumban gazdag ételek fogyasztása (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, tej, tojás, hús, hüvelyesek, mogyoró,  kagyló, rák) megnyithatja a kaput további rákmegelőzési stratégiák kidolgozása előtt. Érdekes, hogy a tanulmány során azt vették észre, hogy míg a magnézium mindenkinél hatékonyan csökkentette a bélrák kockázatát, a legnagyobb kockázatcsökkentést azoknál a betegeknél tapasztaltak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak.

A magnézium csökkenti az olyan sejtgyulladásokat, amelyek az elhízott egyéneknél egy lassú degenerációs folyamathoz vezetnek. A magnézium a genetikai mutációk és a daganatképződések elkerüléséhez is hozzájárul, mert segít megelőzni a DNS végek (telomerek) korai elkopását, amely ezekhez a problémákhoz vezethetne. A szakértők napi 600-1000 mg magnézium fogyasztását ajánlják minőségi étrend-kiegészítő formájában az Alzheimer-kór megelőzésére és a kolorektális rák kialakulásának megelőzésére.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!