Víz nélkül szervezetünk nem képes megfelelően működni, nagyon fontos tehát, hogy megfelelően hidratálja szervezetét. Ennek érdekében igyon elegendő mennyiségű folyadékot és fogyasszon nagy víztartalmú ételeket.

Időnként szervezetünk a megszokottnál nagyobb mennyiségű folyadékot veszít, mint például nagymértékű fizikai aktivitás, kóros izzadás, hasmenés, hányás, cukorbetegség, vagy gyakori vizelés során. 

Ez az elektrolit egyensúly felborulását okozza, amely dehidratációhoz vezethet, így megnehezíti szervezete lehető legjobb működését. 
Sokan nem tudják, mikor nincs elegendő mennyiségű víz szervezetükben. A dehidatáció jeleinek megismerésével értelmezni tudja majd szervezete jelzéseit, ezáltal pedig biztosíthatja annak megfelelő működését. 

Alább találhatja azokat a jeleket, amelyek szervezete vízhiányára utalnak: 

1. Fejfájás és szédelgés.

A fejfájás és a szédülés érzése lehetséges, hogy szervezete vízhiányát jelzi. Szervezete hidratáltsági szintjének csökkenése csökkenti az agyat körülvevő folyadék mennyiségét, amely az apróbb ütődések és a mozgás hatásai ellen biztosít védelmet. 

Ezáltal elhúzódó fejfájást és migrént is tapasztalhat. A dehidratáció ráadásul az agy oxigén- és vérellátását is csökkenti. 

A neurológiával foglalkozó Handbook of Clinical Neurology szaklapban 2010-ben megjelent tanulmányban a migrének és a feszültség okozta fejfájások lehetséges okait vizsgálták, a kiváltó okok között a dehidratáció is szerepelt. 

Amennyiben fejfájástól szenved, gyógyszer bevétele helyett inkább igyon meg egy pohár vizet. Amennyiben fejfájását dehidratáció okozza, az hamarosan el fog múlni. 

2.    Ködös agy és koncentrációs zavarok. 

Mivel az emberi agy közel 90%-a vízből áll, a dehidratációnak igen erős jelei lehetnek. Az agy nem megfelelő víztartalma befolyásolhatja a döntési képességeket, a memóriát, és a hangulatot is. 

A dehidratáltság ráadásul úgynevezett ködös agyat is okozhat, amely során feledékennyé válhat, valamint nehezebb fókuszálni, gondolkodni, és kommunikálni is. 

A Clinical Autonomic Research szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a dehidratáció áll a legtöbb ködös agy probléma hátterében. Egyéb kiváltó ok lehet még a kimerültség, az alváshiány, a hosszú ideig tartó egy helyben állás, és az ájulás érzete. 

A  British Journal of Nutrition szaklapban 2011-ben megjelent tanulmány szerint az enyhe dehidratáltságban szenvedők rosszabbul szerepeltek a kognitív tesztek során, valamint nehezebb volt számukra a döntéshozás. Emellett kimerültség vagy feszültséggel járó helyzetek során nagymértékű hangulatingadozást tapasztaltak.

Egy szintén 2011-es kutatás, amely a Journal of Nutrition szaklapban jelent meg, azt bizonyította, hogy a nők körében a rosszabb hangulat, a feladatok nehézségi érzetének megnövekedése, a csökkent koncentráció, valamint a fejfájások 1.36%-os dehidratáltság miatt jelentkeznek.

3.    Rossz lehelet és szájszárazság.

A kellemetlen lehelet szintén szervezete vízhiányát jelezheti. A nem megfelelő mennyiségű víz miatt szervezete nyáltermelésbe kezd, amely antibakteriális hatóanyagokat is tartalmaz.

Ezáltal szájüregében túlzott mennyiségű baktérium kezd el szaporodni, kellemetlen leheletet okozva. 

A rossz lehelet mellé szájszárazság is jelentkezhet. A víz ugyanis egyfajta síkosító, segíti a torok membránjainak nedvesen tartását, ezáltal pedig megakadályozza a száj kiszáradását.

4.    Székrekedés és egyéb emésztőrendszeri problémák.

A víz segíti az emésztőrendszer nedvesítését és az emésztőcsatorna rugalmasságának fenntartását, valamint tisztán tartását. Ezáltal segíti bélmozgása rendszeresítését és a székrekedés kialakulásának megelőzését. 

A hasmenés vagy hányás során túlzott mennyiségű folyadék távozik szervezetéből, amely miatt széklete megkeményedhet és székrekedés alakulhat ki. A szervezet vízhiányos állapota emellett gyomorégést és emésztési nehézségeket is okozhat. 

Az European Journal of Clinical Nutrition szaklapban 2003-ban megjelent cikk szerint a folyadékvesztés és a folyadék megvonása növeli a székrekedés kialakulási esélyeit. Ennek elkerülése érdekében igen fontos, hogy szervezetét folyamatosan ellássa a megfelelő mennyiségű folyadékkal.

5.    Ételek iránti vágy.

Amikor a legközelebb hirtelen éhség fogja el, vagy bizonyos ételek iránti vágyat érez, igyon meg egy pohár vizet mielőtt kimenne a konyhába. Dehdratáltság során szervezete hibás jeleket küld agyának, éhséget jelezve, miközben valójában szomjúság gyötri. 

A sós ételek iránti vágy szervezete vízhiányát és elektrolit vesztését jelezheti. Ilyenkor igyon meg egy nátriumot is tartalmazó sportitalt, vagy készítse el sajátját. Egy pohár vízhez egy citrom levét és egy teáskanálnyi sót adjon. 

Amennyiben édesség iránti vágy fogja el, lehetséges, hogy szervezete számára nehézzé vált a glikogén termelése. Ebben az esetben olyan gyümölcsöket válasszon, amelyek nem csak édesek, de víztartalmuk is magas, mint a görögdinnye, a papaya, vagy a bogyós gyümölcsök. 

6.    Csökkent vizelési inger és a vizelet színének megváltozása.

Amennyiben nem érzi úgy, hogy néhány óránként ki kell mennie a mosdóba, szervezete nagy eséllyel vízhiányban szenved. Az egészséges vízbevitel rendszeres vizelési ingert vált ki, amely napi 4-7 vizelést eredményez. Mivel szervezetéből vizelés során méreganyagok is távoznak, a rendszertelen vizelés problémákat is okozhat.

Emellett vizelete színére is figyeljen oda, mivel az jelezheti szervezete hidatáltsági szintjét. A színtelen vagy világos színű vizelet megfelelő hidratáltsági szintet jelez, míg a sötét sárga vagy barnás színű vizelet koncentráltabb, szervezete vízhiányát jelzi. 

7.    Kimerültség és letargia. 

Amennyiben kimerültség és letargia gyötri, lehetséges, hogy szervezete dehidratálttá vált. A nem megfelelő mennyiségű víz alacsony vérnyomást és nem megfelelő oxigénellátást eredményez egész szervezetében, így agyában is. A csökkent oxigénellátás álmosságot, kimerültséget, és letargiát okoz. 

Ráadásul a dehidratált szervezetnek sokkal keményebben kell dolgoznia a megfelelő vérkeringés, tápanyagellátás, és légzés fenntartása érdekében. Az extra energiaigény természetesen a megszokottnál gyorsabban kimeríti szervezetét. 

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy friss és energiával teli legyen, ezért tartson mindig keze ügyében egy pohár vizet. 

8.    Izom és ízületi fájdalmak.

A víz elengedhetetlenül fontos az ízületek és a porcok egészségének fenntartásához, mivel azok közel 80% vizet tartalmaznak. Amikor szervezete vízhiányban szenved, csontjai elkezdenek egymásnak dörzsölődni, az ízületek fájjdalmát okozva. 

Amennyiben szervezete megfelelően hidratált, ízületei képesek a hirtelen mozdulatok fájdalommentes kezelésére, mint amilyen a futás, az ugrás, vagy az elesés. 

Az izzadás okozta vízhiány az izmok összehúzódását okozza, amely izomgörcsöket is eredményezhet. Az alkalmazott fiziológiával foglalkozó Journal of Applied Physiology szaklapban 2008-ban megjelent tanulmány szerint a vízháztartás is hatással van az ellenállási edzés során jelentkező hormonális és anyagcsere változások mértékére. 

9.    Hámló, száraz bőr és ajkak. 

Szintén szervezete vízhiányos állapotára utal a száraz, rugalmatlan bőr. Mivel bőrfelületünk a legnagyobb szervünk, megfelelő mennyiségű vízre van szüksége ahhoz, hogy jó állapotban maradjon. 

Az alacsony vízháztartás kisebb mértékű izzadást eredményez, amely során szervezete nem képes a nap során bőrén felhalmozódott kosz és olaj eltávolítására. A víz emellett segíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagok eltávolítását is, így a dehidratáltság növeli a pattanások, az ekcéma, és a pikkelysömör kialakulási esélyeit is.

A dehidratáltság másik jele a száraz és kicserepesedett ajkak. 
Tehát a megfelelő testápoló használata mellett arra is figyeljen oda, hogy belülről is hidratálja szervezetét elegendő folyadék bevitelével. 

10.    Gyors szívdobogás. 

A dehidratáltság befolyásolja a szívdobogást és a teljesítőképességet is, ugyanis csökkenti a vérplazma mennyiségét, ezáltal viszkózusabbá téve vérét. Ez befolyásolja vérkeringését és növeli a szívritmust. 

Az erőt igénylő és kondícionáló testedzéssel foglalkozó Journal of Strength & Conditioning Research szaklapban 2014-ben megjelent tanulmányban is megjegyzik, hogy a dehidratált állapot negatív hatással van a teljesítőképességre. 

A kutatók azt fedezték fel, hogy a szívritmus átlagosan 3-3 ütéssel gyorsul a dehidratáltság 1-1 százalékos változásával.

Emellett a dehidratált állapot megváltoztatja a szervezet elektrolit szintjét is, alacsony vérnyomást eredményezve. Ez extra feladatot ad szervezetének, meggyorsítva a szívverést, amely hatására szorongás vagy pánikreakció is jelentkezhet. 

Amennyiben úgy érzi, szíve a szokásosnál gyorsabban ver, igyon lassan egy kevés vizet és figyelje meg, megszűnik-e a probléma. Amennyiben a probléma a víz elfogyasztása után is fennáll, minél előbb keresse fel orvosát. 

11.    Tanácsok a dehidratáltság megelőzésére.

- Minden nap fogyasszon elegendő mennyiségű vizet és egyéb folyadékot. Szervezete folyadékigényét sok tényező befolyásolhatja, többek között lakhelye időjárása, az Ön által végzett fizikai aktivitás mértéke, és szervezete egészségi állapota is.
- Ébredést követően minden reggel igyon meg egy nagy pohár szobahőmérsékletű vizet, valamint minden étkezés előtt igyon meg egy pohár vizet.
- Amennyiben egyéb elfoglaltságai miatt gyakran elfelejti, hogy vizet igyon, napi néhány alkalommal állítson be emlékeztetőt. 
- Mindenhova vigyen magával egy palack vizet. 
- A víz mellett igyekezzen minél több lédús zöldséget és gyülölcsöt fogyasztani. 
- Kerülje a dehidratáltságot okozó italokat, mint az alkohol, az energiaitalok, valamint a koffein tartalmú italok. 
- Amennyiben lázas, hány, vagy hasmenése van, növelje meg szervezete folyadékbevitelét, így elkerülheti a túlzott dehidratáltság kialakulását. 
- Azonnal keresse fel orvosát, amennyiben extrém mértékű szomjúságot, szédelgést érez

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!