Az Epsom-sókat évszázadok óta használják sok különböző kultúrában. A hasznos tulajdonságai miatt alkalmazzák őket kertészkedésben, háztartási tisztítószerként és a test méregtelenítésére is. Ezek a sók nem drágák és szinte bármilyen kertészetben beszerezhetők. 

Az Epsom-sókat egy sós vizű forrásról nevezték el, amely Angliában, az Epsom nevű községben található. Az Epsom-só abban különbözik a hagyományos sóktól, hogy ez egy természetesen előforduló tiszta magnézium- és szulfáttartalmú vegyület. Ezeknek az ásványoknak a hatóanyagai felerősítik a test méregtelenítő képességeit.

Az Epsom-sós fürdő egy jelentős és hatékony formája a test méregtelenítésének.

Hogy működik egy Epsom-sós fürdő?

A magnézium és a szulfát könnyen felszívódik a bőrbe és a vérkeringésbe. A bőr porózus, amely egyaránt vesz fel ásványi anyagokat és szűr ki méreganyagokat nap, mint nap. Ha Epsom-sót adunk a fürdővízhez, az elindít egy úgynevezett fordított ozmózist. Ez a folyamat kiválasztja a testből a sót és a káros anyagokat, és a helyükre beengedi a magnéziumot és a szulfátokat.

A magnézium több mint 325 enzim fontos alkotóeleme, növeli az izmok és az idegek tevékenységeit, csökkenti a gyulladásokat és javítja a testben a vérkeringést és az oxigénáramlást. A szulfátok az egészséges ízületek, a bőr és az idegszövetek nélkülözhetetlen építőkövei. Az Epsom-sók pótolják a test magnézium- és szulfátkészletét. Ez a kombináció segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, és elősegíti az alapvető fehérjemolekulák építését az agyszövetekben és az ízületekben.

Az Epsom-sós fürdő rendszeres használata bizonyítottan csökkenti sokféle egészségügyi probléma tüneteit, legyen az lábgomba, lábköröm-gomba, köszvény, ficam, zúzódás vagy izomfájdalom. A krónikus betegségekben vagy fájdalomban szenvedőkön is segít a rendszeres Epsom-fürdő a méregtelenítésben és gyulladáscsökkentésben, miközben a só javítja az ásványok és a kén egyensúlyát a testben.

Ellenjavaslatok: ne alkalmazzon Epsom-fürdőt, ha terhes, ha ki van száradva, vagy ha nyílt seb vagy égés van a bőrén. A szív- és érrendszeri betegek mindenképpen konzultáljanak egy szakorvossal, aki tisztában van az Epsom-sós fürdők hatásaival, mielőtt belevágnak!

Hogyan vegyünk Epsom-sós fürdőt?

Az első lépés, hogy szánjon magára legalább 40 percet, mert nagyjából 20 perc alatt távoznak a szervezetből a toxinok, a második 20 perc pedig arra kell, hogy a teste felszívja a fürdővízből az ásványokat. Töltse fel meleg vízzel a kádat! Adja a vízhez az Epsom-sót a következők szerint:

30 kg alatti gyermekek: Adjon 150 g sót egy kád vízhez
30-45 kg közöttiek: Adjon 300 g sót egy kád vízhez
45-70 kg közöttiek: Adjon 450 g sót egy kád vízhez
70-90 kg közöttiek: Adjon 600 g sót egy kád vízhez
90 kg fölött minden további 20 kilónként adjon 150 g-mal több sót a vízhez!

További stratégiák az Epsom-fürdőzéshez

Jót tesz a bőrnek, ha még 100 g olíva olajat is önt a vízhez, mert a polifenolok beépülnek a bőrbe, így azok antioxidáns hatásait is élvezheti. Ha gyömbért vagy cayenne-i borsot ad a vízhez, megnövelheti a test hőjét, ezáltal gyorsabban izzadja ki a méreganyagokat. Bármennyit használhat egy evőkanáltól fél csészéig, hogy felgyorsítsa a folyamatot, ráadásul mivel ezekben a növényekben is vannak antioxidánsok, a méregtelenítést is megnövelheti velük.

Az Epsom-só mellett ne használjon szappant, mert az megzavarja az ásványi anyagok beszívódását és a méregtelenítést is! Próbáljon meg egy-két órát pihenni a fürdő után, kivéve, ha ízületi gyulladásai vannak: ilyen esetben mozogjon, amennyit csak tudsz, hogy megakadályozza a vértolulást az ízületeiben! A víz hőmérséklete soha ne haladja meg a 33 C fokot!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!