Akár meg is sütheti, mintha kedvenc sült krumpliját csinálná.

Az uborka fogyasztás lehetséges mellékhatásai

Csak olvassa el a lenti szöveget, hogy többet megtudjon a nem szívesen látott reakciókról, amit a kedvenc zöldsége okozhat, és ennek segítségével találhat olyan alternatívát, melynek segítségével nem kell lemondania róla. 

Habár sok jó tulajdonsága van az uborkának, meg vannak a mellékhatásai is. A kínos böffentés és a viszkető bőr a legjellemzőbb negatív hatása az uborkaevésnek.

Méreganyagokat tartalmazhat

A méreganyagok jelenléte, mint a kukurbitacin és a tetraciklikus triterpenoidok aggodalomra inthetnek minket. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok váltják ki a savanyú ízt a zöldségben. Rájöttek arra, hogy a túlzott uborkafogyasztás akár az emberi életre is veszélyes lehet. 

Nagy mennyiségű folyadékvesztés

Az uborka magok a kukurbitacin forrásai, egy olyan anyag, ami vízhajtó tulajdonságáról ismert. Ha nagy mennyiségben eszik ebből a zöldségből, akkor előfordulhat, hogy nagy mennyiségű folyadékot veszít a testéből, ezzel megakadályozva az elektrolitok egyensúlyának fenntartását. Extrém feltételek esetén akár a teljes kiszáradáshoz vezethet a fogyasztása! 

A túlzott C-vitamin fogyasztás

A C-vitamin immunerősítő szerepéről ismert. Továbbá fontos szerepet vállal a különböző egészségügyi problémák megelőzésében és azoknak legyűrésében, mint például az influenza és a skorbut. Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. Mindezek ellenére a túlzott fogyasztása káros hatásokkal lehet Önre. Ha extrém nagy dózisban fogyasztja, akkor a C-vitamin prooxidánsként viselkedik. Ez kiváltja a szabadgyökök képződését és terjedését, ami azért baj, mert ha a szabadgyökök szabadon áramlanak, akkor nő a rák, a pattanások és más betegségek kialakulásának esélye, és a korai öregedés is megjelenhet. 

Káros lehet a vesére

A hiperkalémia egy olyan állapot, amikor megnövekszik a kálium jelenléte a testben. Ez felfújódáshoz, hasüregi görcsökhöz, és bélgázokhoz vezethet kezdetben. Az idő múlásával romolhat az állapot, a vese működése romlik. Ez pedig szélsőséges esetben akár a vese működésének leállásához is vezethet.

Ügyeljen a szívműködésére

Az uborka több mint 90%-ban vizet tartalmaz. Ha túl sokat fogyasztunk ebből a rostokban gazdag zöldségből az káros hatásokkal járhat. Minél több vizet fogyasztunk, annál több folyadék kerül a véráramba. Ez viszont nagy nyomást gyakorol a vérerekre és a szívre. Az eredmény, hogy a szív és a vérerek nem kívánt károsodásoknak teszik ki magukat. A túlzott vízfogyasztás az elektrolit szintek egyensúlyának felbomlását is jelentheti. Ez okozza többek között a fejfájást és a nehézlégzést.

Tejallergia

Ez furcsán hangzik, de igaz. Sokszor a termelők wax-ot használnak, hogy megtisztítsák ezeknek a törékeny zöldségeknek a külsejét, és hogy megóvják a bogaraktól és a szállítási sérülésektől. A wax különböző anyagokból készül, mint pl. tej kazein, szappan, és etilalkohol. Aki allergiás a tejre, annak allergiás tünetei jelenhetnek meg a tej kazein hatására.

Puffadás és felfúvódás

Az uborka, ahogy korábban is említettem kukurbitacint tartalmazhat. Ez az anyag sok embernél rossz hatással lehet a gyomorra, főleg akkor, ha rossz az emésztése. Így esetükben puffadás és felfúvódás jelentkezhet, amit a test megpróbál megszüntetni büfögés és egyéb gázok kíséretében. Ha ilyen gázok máskor is előjönnek, mint például hagyma, káposzta vagy brokkoli evés közben, akkor ajánlott, hogy ne vagy csak kis mennyiségben fogyasszon uborkát.

Száj- és bőrallergia

Az American Academy of Allergy Asthma and Immunology készített egy tanulmányt, ami kimutatta, hogy akiknek allergiás reakciójuk van az uborkára, azok nagy valószínűséggel a parlagfűre, dinnyére, kamillateára, banánra, és a napraforgóra is allergiásak lehetnek. Még akkor is, ha főzéssel vagy grillezéssel elkerülhetőek az allergiás reakciók, jobb helyettesíteni az uborkát például cukkínivel. 

Orrmelléküreg gyulladást okozhat

Ha orrmelléküreg gyulladása vagy más krónikus légzési betegsége van, akkor azt tanácsoljuk, hogy mellőzze az uborka fogyasztást. Ha az ájurvéda módszerekben hisz, akkor az uborkafogyasztás csak súlyosbíthatja az állapotát, és egyéb komplikációkhoz vezethet.

Uborka terhesség alatt

Miközben sokan biztonságosnak mondják az uborka fogyasztását terhesség alatt, addig meg kell említeni néhány állapotot, ami átgondolásra készteti Önt az uborka túlzott evése előtt.

•    A vízhajtó természete ennek a zöldségnek gyakori vizelési ingert kelt, ami irritációt, és kényelmetlenséget okozhat Önnek a terhesség alatt.
•    Az uborka megfelelő forrása a rostoknak, ezért a túlzott fogyasztása puffadást eredményezhet. Megnövekedhet a hasi térfogata, ami has környéki fájdalmakkal is járhat.

Tippek a mellékhatások elkerülése végett:

Itt van néhány tipp, ami segíthet Önnek a fent említett mellékhatások elkerülésében.

•    Mossa meg jól az uborkát folyó víz alatt.
•    Győződjön meg arról, hogy minden héjat eltávolított, mert az uborka héja méreganyagokat tartalmazhat.
•    Ha úgy találja, hogy a nyers uborkát nehezen tudja megemészteni, akkor párolja vagy grillezze meg.

A „mindenből megárt a sok” mondás tökéletes illik a fent említettekhez. Az uborkafogyasztásnál is meg kell találni a megfelelő mennyiséget.

Ha legközelebb uborkát fogyaszt, vegye figyelembe a mellékhatásait is ennek a hűsítő, rostokban gazdag zöldségnek.

Tapasztalt más negatív hatását az uborkának? Ha igen, akkor ossza meg velünk!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!