Az enzimek biztosítják számunkra az életerőt, nélkülük nem létezhetnénk. Az enzimek fontos szerepe, hogy segítsék a szervezetünkbe juttatott táplálékok megemésztését, emellett eltávolítsák az elöregedett vagy beteg sejteket és szöveteket.

Ha meg akarjuk érteni az enzimek szerepét, akkor Szent- Györgyi Albert érvelését érdemes elfogadni.

Az enzimek fontos szerepet töltenek be a szervezet méregtelenítési folyamataiban.

Készítsünk el egy vajas kenyeret, majd középen vágjuk ketté. A felét tegyük le egy asztalra, a másik felét együk meg. Vizsgáljuk utána meg, hogy 8 óra elteltével mi lett a két fél vajas kenyér sorsa. Az asztalon lévő kissé szárazabb lett, míg a másik teljesen elbomlott. Az asztalon lévő is majd el fog bomlani jó néhány év múlva ugyan úgy, mint amit megettünk. 

Tehát az enzimek a bennünk zajló kémiai reakciók sebességét sok ezerszeresére gyorsítják fel, ezzel lehetővé teszik az életet, mert a spontán kémia reakciók olyan lassúak, amely mellett élő szervezet nem alakulhatna ki soha sem. 

Az idő előre haladtával bonyolult enzimrendszereink „gyorsasága”, hatékonysága fokozatosan csökken. A bennünk zajló kémia reakciók ennek következtében lelassulnak. Mi is lelassulunk, azaz fokozatosan megöregszünk.  

Modern táplálkozásunk során jelentősen kimerítjük enzim rendszereink kapacitását, mert étrendünk alapvetően helytelen.  Ez azzal jár, hogy testünk nem képes ellátni normál méregtelenítő funkcióját, nem képes kitakarítani az elöregedett, beteg sejteket, az eredmény pedig a szervezet kóros működése, betegségek kialakulása. 

Ha szeretnénk „feltölteni” szervezetünk enzim raktárait, a legjobb megoldás, ha friss és nyers ételeket fogyasztunk, Az ételek feldolgozása, hőkezelése során a benne lévő természetes enzimek többsége elpusztul. Éppen ezért, minél több friss, természetes és nyers ételt fogyasztunk, annál kevesebb enzimet kell szervezetünknek felhasználnia az emésztés során. Így több enzim marad az elöregedett vagy beteg sejtek lebontására és eltávolítására.       

Friss és nyers ételeket azért fontos fogyasztani, mert számos olyan vegyületet tartalmaznak, melyek létfontosságúak egészségünk megőrzéséhez.

Enzimekben gazdag táplálékok:

-    savanyú káposzta
-    papaya
-    ananász
-    csírák

Enzimekben gazdag ital:

-    ½ papaya
-    1/3 ananász
-    20 papaya mag
-    ízlés szerint sztívia

A táplálék a lebontása során oxidálódik, ami a vajas kenyér példánál maradva az enzimek nélkül nem történhetne meg kellő gyorsasággal. Ha sokat eszünk, sok ételt kell szervezetünknek oxidálnia, azaz enzimkapacitása hamarabb kimerülhet. Ahogy egy régi arab mondás tartja: „Allah születéskor mindenkinek előírta, mennyi ételt ehet meg az élete során. Aki sokat eszik , az hamarabb fog meghalni, mert elfogy az előírt étel mennyisége, míg aki mértékletes, az sokkal tovább fog élni”. A döntést Allah ránk bízta. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!