Alap esetben a gyulladás egy teljesen természetes reakció a szervezet immunrendszere részéről olyan betolakodók esetén, mint a mikrobák, vírusok, baktériumok, vagy éppen vegyi anyagok jelenléte vagy extrém hőhatás (hideg, meleg) egyaránt provokálhat.  Az ilyenkor tapasztalt tüneteket már kétezer évvel ezelőtt Celsus, a nagy római orvos is leírta: color, rubor, tumor, dolor et functio laesa - a melegség, bőrpír, duzzanat, láz vagy hőemelkedés és a mindennapi tevékenységek, funkciók károsodása.

Ilyenkor többek közt hisztamin szabadul fel a szervezetben, kitágulnak a vérerek, és fehérvérsejtek özönlenek a megtámadott, vagy felsértett területre, hogy elnyeljék és így megsemmisítsék a betolakodókat. A falósejtek közé tartozó makrofágok ún. tumor nekrózis faktort bocsátanak ki, mely lázat és étvágycsökkenést okoz. Ha a fertőzött területen túl sok a fehérvérsejt, genny keletkezik (sejttörmelékekből és baktérium maradványokból álló kocsonyás anyag). Már az ókorban is tudták: Ubi pus, ibi evacua - ahol gennyet találsz, azt ürítsd ki. A test ezen reakciói mind azért történnek, hogy megvédjék a szöveteket és helyreállítsák a funkcionális egyensúlyt az adott területen.

A zöldségek, gyümölcsök és fűszerek kiváló természetes gyulladáscsökkentők.

Az akut gyulladás tehát teljesen normális része a védekezésnek, és ahogy a sérülés begyógyult, a gyulladás is megszűnik. Krónikus gyulladás esetén azonban a test állandó támadásnak van kitéve a betolakodók részéről, de maga az immunrendszer is nagy nyomás alá helyezi szervezetünket, ezért a gyulladás nem szűnik, hosszú távon legyengítve erőnlétünket, állóképességünket, mely aztán szabad utat enged  más betegségek kialakulásának.
Bizonyos külső körülmények hatására az immunrendszer védekező sejtjei cunami módjára özönlik el az egészséges sejteket és szöveteket, komoly károkat, fájdalmakat okozva, (sőt, a túlfutó immunválasz akár a szervezet pusztulását is okozhatja), míg más esetben  hozzájárulhatnak a krónikus gyulladás kialakulásához.

A krónikus gyulladás kevésbé feltűnő, de sokkal inkább veszélyes.

Az akut gyulladással ellentétben a krónikus gyulladás jóval mélyebben, és kevésbé feltűnően lapul meg testünkben.

Sokszor nem is jár konkrét fájdalmakkal, csak egy furcsa, kellemetlen érzés keríti hatalmába a szervezetet. Amikor pedig már nyilvánvaló a rendellenesség, akkor már a krónikus gyulladás nagyobb méreteket öltött, és olyan komoly betegségekhez vezethet, mint a májelégtelenség, veseelégtelenség,  szívinfarktus, a rák vagy a Parkinson-kór. A krónikus allergiák, például az asztma kialakulása már erős figyelmeztető jel arra, hogy az immunrendszer rossz állapotban van.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a krónikus gyulladást?

Először is, fontos, hogy elkerüljük a szintetikus vegyi anyagok használatát környezetünkben, háztartásunkban. A zöldségeken és gyümölcsökön lévő permetszerektől kezdve a házban használt erős – és emiatt erősen mérgező – tisztítószerekig igyekezzünk kiszűrni, amennyit csak lehetséges! Fogyasszunk tisztított vizet, vásároljunk bio termékeket, hanyagoljuk a tartósított, finomított és feldolgozott élelmiszereket, használjunk környezetbarát tisztítószereket és ne használjunk szintetikus kozmetikumokat és dezodorokat!

A kevesebb stressz és több alvás, illetve a mozgás is rengeteget segít. Bátran nyúljunk olyan gyógynövényekhez, mint a kurkuma, gyömbér, bazsalikom, és más adaptogén növények, melyek fűszeres aromáik mellett kitűnő gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Kiváló gyulladáscsökkentő hatása van a D vitaminnak, a C vitaminnak, az A vitaminnak, a polifenoloknak (resveratrol, rutin, kvercetin), a klorofillnek (a növények zöld színű festékanyaga, ami a fotoszintézisért felelős), az omega 3 olajoknak, a béta karotinnak, a likopinnak (paradicsomban van igen sok belőle), a flavonoidoknak.

A gyümölcsös kert, a zöldséges veteményes és a fűszeres ágyás a legjobb barátaink a gyulladások elleni küzdelmünkben. Éljünk velük!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!