A nyár kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a hosszú tél során kimerült D-vitamin raktárainkat feltöltsük, illetve különböző szabadtéri programokat szervezzünk. Azonban figyelnünk kell arra, hogy ha nem szoktatjuk hozzá fokozatosan bőrünket a Nap sugaraihoz, könnyen fájdalmas leégés lehet a dolog vége. 

Ha már megtörtént a leégés és bőrünk bepirosodott és fájdalmassá vált, valamilyen módszerrel enyhítenünk kell a fájdalmon és meg kell nyugtatnunk bőrünket.

A nyár során könnyedén feltölthetjük D-vitamin raktárainkat, azonban vigyáznunk kell arra, hogy bőrünk az erős napsütésben könnyen leéghet.

Melyek a legjobb természetes módszerek leégés esetén?

1, Aloe Vera gél

Az aloe vera gél ma már számos termék fontos összetevőjeként szerepel, illetve többféle alo vera gél is kapható a piacon. A legjobb azonban, ha van otthon alo növényünk és a frissen leszedett levelet használjuk bőrünk ápolására. Ehhez vágjunk le egy kis darabot a levélből, húzzuk le a külső rétegét, az alatta található ragacsos pépet pedig kenjük fel bőrünkre. Ne töröljük le, várjuk meg, amíg beszívódik. Azonnal érezni fogjuk az aloe frissítő hatását, a bőr pedig gyorsan meggyógyul anélkül, hogy lehámlana. 

2, Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy kiváló vegyület, mely sok mindenre használható, pl. tisztító hatású, illetve elnyeli a szagokat. A hűtőben tárolva magába szívja a különböző szagokat, illatokat, így azok nem keverednek. Leégés esetén keverjünk 4 evőkanál szódabikarbónát egy pohár hideg vízhez és vatta segítségével vigyük fel a leégett területekre. 

3, Fogyasszunk minél több vizet

Az erős napsütés hatására szervezetünk könnyen dehidratálódik. Leégés esetén különösen fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, illetve ha langyos vízbe ülünk, az átmenetileg enyhíti a fájdalmakat. 

4, Lefölözött tej

Keverjünk össze egy csésze lefölözött tejet 4 csésze hideg vízzel és a keveréket kenjük fel a leégett területre, majd fél óra elteltével töröljük le.  Ismételjük meg 4 óránként, amíg a fájdalom fennáll. 

5, E-vitamin tartalmú gél

Az E-vitamin tartalmú krémek segíthetnek megelőzni a leégés utáni bőrhámlást. 

6, Zabpehely

Kávédaráló segítségével daráljunk le egy kevés zabpelyhet, majd vízbe keverve készítsünk masszát és azt tegyük rá a leégett bőrfelületre. 

7, Zöld tea

A zöld tea segít enyhíteni a leégés okozta fájdalmat és felgyorsítja a bőr gyógyulását. Vegyünk zöld teával kevert langyos vizet fürdőt vagy a megnedvesített zöld tea filtert egyszerűen helyezzük a leégett területre. 

8, Almaecet

A nem pasztörizált és nem szűrt almaecet kiválóan alkalmas a leégés okozta fájdalom és bőrirritáció enyhítésére. Figyelem! 1:50-szeres hígításban!! Először kicsit égető érzést fog okozni, de garantáltan hatásos.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!