Nélkülük egyáltalán nem működne a központi idegrendszer. A jó hír az, hogy az agyban található endorfinokat, vagyis a boldogsághormonokat szervezetünk természetes úton termeli és szabályozza – abban az esetben persze, ha testünk kiegyensúlyozottan és megfelelően működik. Ha úgy érzi, hogy a teste nincs a legjobb formában, itt van nyolc módszer az endorfinszint növelésére:

1)    Nevessen sokat mindennap! 
 
Azt mondják, a nevetés a legjobb orvosság, és tanulmányok is bizonyítják, hogy azok, akik többet nevetnek, kevesebbet stresszelnek vagy szoronganak. Néhányan „belső edzésnek” is hívják a nevetést, hiszen csökkenti a vérnyomást, csökkenti a stresszhormonok szintjét, erősíti az immunrendszert és persze endorfint termel, amely a test természetes fájdalomcsillapítója.
 
2)    Szagolgasson vaníliát vagy levendulát! 
 
A New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont egy friss tanulmánya felfedezte, hogy az intézet azon betegei, akik vanília- vagy levendulaillatú levegőt szívtak, 63 százalékkal kevesebb szorongást tapasztaltak. Egy másik tanulmányban egyetemistákon mutatták ki, hogy a levendula illóolaja csökkenti az álmatlanság és a depresszió tüneteit.
 
3)    Eddzen együtt másokkal! 
 
Szinte minden, az egészség javításáról vagy megőrzéséről szóló listán szerepel a testmozgás, hiszen semmi nem termel annyi endorfint, mint egy jó kis edzés – főleg a csoportos edzés. Egy 2009-es tanulmányban azokban a főiskolás csapatokban, akik együtt eveztek, jelentősen nagyobb endorfinlöketeket észleltek, mint azok szervezetében, akik egyedül hajtották a kajakot. Ugyanez érvényes más sportokra is, például a súlyemelésre, a táncra, az aerobikra vagy az úszásra.
 
4)    Érintsen és hagyja, hogy megérintsék! 
 
Romantikus értelemben, a szexuális intimitás valószínűleg a legegyértelműbb módszere az endorfintermelésnek, de az általános értelemben vett érintések is fontosak a hormon egészséges szinten tartásához. Olyan apró dolgokról van itt szó, mint szorosan megölelni valakit, adni egy puszit egy barát arcára, vagy felajánlani vagy kapni egy baráti hátmasszázst.
 
5)    Egyen csokit! 
 
Mostanában elég sok szó esik erről az egészségügyi kutatásokban, de a csokoládé valóban tartalmaz jótékony antioxidánsokat és más összetevőket, amik bizonyítottan jobb kedvre derítik és fájdalomcsillapítóként is működnek. Persze minél tisztább, annál jobb: egy tábla Boci csoki nem pont ugyanúgy fog hatni, mint egy tábla organikus étcsokoládé, amelyet igazi kakaóból készítenek.

Nagyon vigyázzunk erre az érzékeny rendszerre! Ha kívülről morfin szerű anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor viszonylag rövid idő alatt az endorfinok belső szabályozása végérvényesen tönkre mehet (pl. morfium, heroin). Az endorfinok nélkül az ember nagyon tud szenvedni és ha sikerül is lejönni az "anyagról", akkor is mai tudásunk szerint az eredeti finom szabályozása az agyi endorfinoknak már soha nem áll többé helyre.

6)    Használjon ginzenget! 
 
A kínai orvostudomány népszerű gyógynövénye, a ginzeng segít lecsökkenteni a stressz hormonok termelődését azáltal, hogy javítja azoknak a szerveknek az egészségét és működését, amelyek termelik azokat. A ginzeng javítja az agyműködést, amely cserébe megnöveli a normális endorfintermelést, arról nem is beszélve, hogy ad egy löketet az energiaszintnek és csökkenti a krónikus fáradtságot is.
 
7)    Zenéljen vagy hallgasson zenét! 
 
Legyen az halk dúdolgatás, amikor a kedvenc számát hallgatja a lejátszón, egy szimfonikus zenekar fellépésének meghallgatása élőben, vagy egy saját zenekar alapítása, a zene – akár hallgatja, akár játssza vagy énekeli – az egyik legegyszerűbb és legkellemesebb módja a boldogsághormon-termelés fellendítésére és az agy működésének normalizálására. Az Oxfordi Egyetem egy 2012-es kutatása szerint különösen az aktív zenélés indítja be az endorfintermelést és ezzel egy időben megemeli a fájdalomküszöböt is.
 
8)    Egyen fűszeres ételeket! 
 
Hiszi vagy sem, tudományos magyarázata van annak, hogy miért olyan élvezetes a fűszeres ételek fogyasztása annyi ember számára. A fűszerpaprikában van egy kémiai összetevő, a kapszaicin, amely lebénítja a fájdalom receptorokat az orrban és a szájban található idegsejtekben, speciális jeleket küldve az agynak, amely elindítja az endorfintermelést. Ez megmagyarázza azt a „mámort”, amelyet sokan éreznek fűszeres ételek fogyasztásakor, és amely arra készteti őket, hogy megtartsák ezt a jó szokásukat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!