Ki ne látott volna már legelő kutyát vagy macskát? Mikor a házi kedvenceink túleszik magukat, akkor bizony a parkban fűszálakat, lehetőleg friss, új hajtásokat legelnek. Ezek a fűszálak bőven tartalmaznak hánytató szaponinokat, ezért a legelés után az állat fél-egy órával hányni fog, ezáltal megkönnyebbül a túlterhelt gyomra és egy nap koplalás után másnap már rendszerint kutya baja. A mészhiányos legelőn tartott marhák szó szerint felfalják a frissen meszelt vályog istálló falait. 

A csimpánzok, a gorillák a bélférgesség ellen egy trópusi növény, az Aneilema nedveit nyalogatják és ez valóban nagyon hatásos féregpusztító anyagokat tartalmaz. 

Hogy tanulni kellene az állatoktól az nem is kérdés, mert az evolúció által bekódolt tudás sokkal kipróbáltabb és hatékonyabb, mint frissen szerzett tudományunk.

Az India számos templomában élő „szent majmok" a faszén árusok rémei. Képesek az ember kezéből is kiragadni egy-egy darab faszenet, amit többnyire gyorsan elfogyasztanak. A faszén rengeteg kóros anyagot, toxint képes megkötni és ezáltal a beteg állatot meggyógyítani.

A hegyi gorillák a kalcium- és  magnéziumhiányukat vulkanikus föld evésével pótolják, míg pl. a vízilóvak nem is tudnának meglenni egy percig sem a vörös iszap dagonyából készült „naptej" nélkül, mert bár vastagbőrűek, de a napfény felsebzi a bőrüket rövid időn belül. Az iszapfürdőt követő iszappakolást előszeretettel alkalmazzák a vaddisznók, az kafferbivalyok, az elefántok és orrszarvúak is.

A madarak sem maradnak ki az öngyógyításból. A növényevő papagájok számtalan mérgező gyümölcsöt is elfogyasztanak, éppen ezért naponta több gramm agyagot, kaolint is esznek, hogy ezek toxinjait közömbösítsék.

A verebek imádják az eldobott cigaretta csikkeket, mert annak nikotin tartalma a fészket a baktériumoktól és a gombáktól megvédi. 

Hogy mennyi ebből a tanult viselkedés és mennyi az ösztönös arról nem sok fogalmunk van. Minden esetre kutyát, macskát egyetlen gazda sem tanít meg legelészni.

„Nagy lett volna a tudósnak
Az ő tudománya,
De mi haszna, ha kevés volt
A vágott dohánya.”

Arany János: A tudós macskája

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!