A „négy tolvaj ecet” ősi receptjével hatékonyan védekezhetünk a megfázás és az influenza ellen. A speciális keverékhez hasonló készítményeket már Hippokratész is alkalmazott betegei gyógyítására. 

A történetnek természetesen több változata is ismert, de a fenti recept az egyik legnépszerűbb Marseilles környékén. Van olasz változata is megfelelő történettel és kicsit más összetevőkkel. A francia és az olasz változat is napjainkig kapható és a környékbeliek legalább olyan nagyra értékelik, mint mi pl. a Svédcseppet vagy a Béres cseppet.

A legenda szerint az európai pestisjárvány alatt egy 4 főből álló rablóbanda fosztogatta a beteg és halott embereket Dél-Franciaországban. Érdekes módon, annak ellenére, hogy rengeteg szerencsétlen embert kifosztottak, a halálos betegséget még sem kapták el. Amikor végül elfogták őket, az életükért cserébe elárulták, hogy minek köszönhetik azt, hogy nem fertőződtek meg a gyilkos kórral. Büntetésük az volt, hogy nekik kellett eltemetni a pestis áldozatait.

A rablók ezt is túlélték, s így született meg a „négy tolvaj ecetnek” nevezett csodaszer.

A rablók titkos fegyvere az volt, hogy különböző gyógynövényeket kevertek egy kevés ecetbe, majd ezzel dörzsölték be magukat (kezüket, fülüket, halántékukat). 

A „négy tolvaj ecet” esszenciális olajokból is elkészíthető, összetevői a következők:

-    1 ek szegfűolaj
-    1 ek citromolaj
-    2 tsk fahéjolaj
-    2 tsk eukaliptuszolaj
-    2 tsk rozmaringolaj

Adjuk az összetevőket langyos kókuszolajhoz és jól keverjük össze őket.

Az elkészített keverékkel fertőtlenítsük a kezünket, kenjük be vele a mellkasunkat, fülünket és halántékunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!