Mivel a bölcsességfogak nőnek ki utoljára, sokszor nincs elég hely számukra a szájüregben. Nyomhatnak más fogakat, illetve beszorulhatnak, vagy rossz irányba is nőhetnek az íny alatt. Ez begyulladt bölcsességfoghoz vezethet, fájdalmat, duzzanatot és ínyirritációt okozva.

A fájdalom mellett egyéb tüneteket is észlelhet, mint a kellemetlen szagú lehelet, rágási és harapási nehézségek, fejfájás és a körülötte lévő fogak fájdalma.

A bölcsességfog fájdalma hirtelen jelenik meg, nem fokozatosan. Elviselhetetlen lehet, ezzel megakadályozva mindennapi tevékenységeinek elvégzését. Pár otthoni gyógymód segíthet a fájdalom csillapításában. Azonban, ha a fájdalom visszatér, a fog kihúzása a legjobb megoldás, forduljon tehát fogorvosához ebben az esetben.

A bölcsességfogaink a leghátsó fogaink a szájban, mind a négy irányban (fenn, lenn, jobbra, balra).

Íme a 10 legjobb otthoni gyógymód:

1.    Szegfűszeg

A szegfűszeg különféle fogfájások esetén sikeresen enyhíti a fájdalmat. Érzéstelenítő és fájdalomcsillapító tulajdonságai megbénítják a fájdalmat. Emellett antibakteriális és fertőtlenítő hatású is, ezáltal megelőzve a fertőzéseket. A nyers szegfűszeg virága és olaja is jól használható fogfájás esetén.

-    Vattapamaccsal vigyen fel egy kis olajat a fájdalmas fogra és az azt körülvevő ínyre. Naponta kétszer-háromszor ismételje ezt meg.  Amennyiben a szegfűszegolajat túl erősnek találja, hígítsa egy kis olívaolajjal.
-    Helyezzen két-három szegfűszeg bimbót a szájába a fájdalmas bölcsességfoghoz közel. Ahogy a fokhagyma kibocsájtja esszenciális olaját, a fájdalom is csökkenni fog. Szükség szerint folytassa ezt a kúrát.
-    Keverjen el egy gerezd összetört fokhagymát egy kis kősót és pár csepp fokhagyma olajat, hogy sűrű pépet kapjon. Ezt alkalmazza a duzzadt ínyre és hagyja rajta 5-10 percre majd meleg vízzel öblítse ki a száját. Naponta egyszer-kétszer ismételje ezt meg.

2.    Só

A só csökkenti az ínygyulladást és megelőzi és leküzdi a fertőzést.

-    Keverjen el egy kávéskanál sót egy csésze meleg vízben. Öblögessen ezzel naponta többször, hogy megelőzze a fájdalmat és a kórokozók elterjedését.
-    Keverjen össze egyenlő arányban sót és borsot pár csepp vízzel, hogy sűrű pépet kapjon. Ezt alkalmazza az érintett területre és hagyja rajta pár percen át. Naponta kétszer-háromszor ismételje ezt meg, amíg a fájdalom meg nem szűnik.

3.    Fokhagyma

A fokhagyma antioxidáns, antibiotikum és gyulladáscsökkentős is egyben, ezáltal csökkentve a fájdalmat és megelőzve illetve lelassítva a bakteriális fertőzéseket a szájban.

-    Finom törjön össze egy fokhagymagerezdet és tartsa a fájdalmas bölcsességfoghoz.
-    Rágjon el egy-két fokhagymagerezdet a fájdalom csillapításának érdekében.
-    Emellett egy-két fokhagymagerezd és fekete só keverékét is kipróbálhatja. Alkalmazza ezt az érintett területre, hagyja rajta pár percre majd köpje ki.

Folytassa ezen gyógymódok valamelyikét naponta egyszer-kétszer pár napon keresztül, a fájdalom megszüntetésének érdekében.

4.    Hagyma

A hagyma fertőtlenítő, antibakteriális és mikrobaölő hatású, ezáltal csökkentve a fájdalmat és megölve a fertőzést okozó kórokozókat.

-    Rágjon el egy pár szelet nyers hagymát pár percen át.
-    Ha nem tud rágni a duzzanat vagy a fájdalom miatt, helyezzen egy szelet nyers hagymát közvetlenül az érintett területre.

Naponta többször ismételje meg ezen gyógymódok valamelyikét, hogy így csökkentse a fájdalmat.

5.    Guava levél

A guava levelek remekül enyhítik a fogfájást. Olyan bioflavonoidokat tartalmaz, mint a quercetin, amely görcsoldó hatású. Emellett gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő és mikrobaölő anyagokban is gazdag.

-    Rágjon el egy-két puha guava levelet lassan, hogy annak leve is kijöjjön. Hamarosan megszűnik majd a bölcsességfog fájdalma.
-    Forraljon fel 4-6 guava levelet egy csésze vízben öt percen keresztül. Szűrje le, majd hagyja kihűlni. Ezzel öblögessen naponta kétszer fájdalomcsillapításként.

6.    Borsmenta

A borsmenta a bölcsességfog fájdalmának régóta ismert gyógyítója. Érzéstelenítő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik ez a gyógynövény, sőt a szájban lévő káros baktériumoktól is megszabadíthat.

-    Dörzsölje be az érintett területet borsmenta olajjal. Hagyja rajta pár percig, majd öblítse ki a száját sós meleg vízzel.
-    Adjon egy kávéskanál szárított borsmenta levelet egy csésze forró vízhez. Takarja le és hagyja ázni 15.20 percig. Ezzel öblögessen 30 másodpercig, majd köpje ki. Ismételje meg, amíg el nem fogy az oldat.
A fenti gyógymódok valamelyikét naponta kétszer-háromszor ismételje meg, amíg a fájdalom nem enyhül.

7.    Bűzös aszat (asafoetida)

A bűzös aszat régóta használatos az ayurvédikus orvoslásban a bölcsességfog fájdalmának csökkentésére. Ez a növény gyulladáscsökkentő, antibakteriális, fertőtlenítő és görcsoldó hatású is egyben.

-    Egyszerűen csak helyezzen egy kis bűzös aszatot a fájó fogra, hogy így enyhítse annak fájdalmát gyorsan és hatásosan.
-    Keverjen el ¼ kávéskanál őrölt bűzös aszatot két kávéskanál citromlében. Melegítse fel kicsit a keveréket. Ebbe áztasson vattapamacsot, majd ezt helyezze a fájdalmas területre.

Naponta párszor alkalmazza ezeket, amíg a fájdalom nem enyhül.

8.    Zsálya

A zsálya természetes fájdalomcsillapító. Ez a gyógynövény antibiotikum és gyulladáscsökkentő is, ezáltal gyógyítva a bölcsességfog fájdalmát, az íngyulladást, a száj fekélyeit, és a vérző ínyt is.

1.    Keverjen össze két kávéskanál szárított összetört zsályát egy kávéskanál sóval egy kispohárban.
2.    Öntsön rá whiskyt vagy vodkát.
3.    Hagyja rajta 5 percre.
4.    Öblögessen ezzel a keverékkel pár percen ár, majd köpje ki.
5.    Ismételje meg, amíg az oldat el nem fogy.
6.    Naponta kétszer-háromszor ismételje ezt, amíg a fájdalom el nem múlik.

9.    Vanília kivonat

A vanília kivonat kevés alkoholt tartalmaz és antioxidánsokban gazdag, így csökkentve a fájdalmat.

1.    Cseppentsen 3-4 csepp vanília kivonatot egy vattapamacsra.
2.    Szorítsa az érintett fogra pár percig.
3.    Naponta két-háromszor ismételje meg, amíg a probléma fennáll.

Megjegyzés: A vanília kivonat nem azonos a vanília esszenciával, amelyet sütés-főzéshez használnak.

10.    Búzafű

A búzafű a fogfájás egy másik természetes gyógyszere. Antibitoikus tulajdonságának köszönhetően segíti megtisztítani a szájüreget a káros kórokozóktól és méreganyagoktól, ezáltal csökkentve a fájdalmat is.

-    Rágjon lassan friss búzafüvet majd köpje ki. Igény szerint ismételje, amíg a fájdalom nem enyhül.
-    Vonja ki a búzafű levét és ezzel öblögessen naponta többször, amíg a fájdalom meg nem szűnik.

További tanácsok

-    Alkalmazzon jeges borogatást az arcára kívülről, a fájó fog felett.
-    Helyezzen egy darab sajtot a fájó fogra.
-    Rágjon lassan cukormentes rágót étkezések után a fertőzések megelőzésének érdekében.
-    Az olajos ayurvédikus szájmosás bármilyen szájüregi probléma esetén hasznos lehet.
-    Használjon antibakteriális szájvizet a gyulladás csökkentésére.
-    Ne egyen kemény ételeket.
-    Mosson rendszeresen fogat és nyelvet. Használjon fogselymet naponta.
-    Fogyasszon kevesebb cukrot, ezzel is megelőzve a fertőzéseket.
-    Fogyasszon sok vizet minden nap.
-    A relaxáció és a mély légzés is segíthet a fájdalommal való megküzdésben.

Ezek a gyógymódok átmeneti enyhülést hoznak. Azonban mindenképp keresse fel fogorvosát is, hogy az megállapíthassa az Önnek megfelelő kezelést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!