Konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés megállapításának érdekében. Egyes szemproblémák hátterében komoly betegségek is állhatnak, mint a zöldhályog, a pupilla elváltozás (ARMD), a szürkehályog, és a látóideg betegsége.

A gyenge látásra általában szemüvegviselést, kontaktlencsét, vagy egyes esetekben műtétet javasolnak. Emellett pár természetes otthoni gyógymódot is kipróbálhat.

Örökletes tényezők, szegényes étkezés, öregedés és a szem túlzott erőltetése gyakran hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. A gyengénlátás leggyakoribb tünetei a homályos látás, a gyakori fejfájás és a könnyező szem.

1.    Szem gyakorlatok

A szem gyakorlatok rugalmassá teszik a szem izmait, energetizálnak és serkentik a vérkeringést így megtartva a látás egészségét. A gyakori „edzés”-sel megőrizhető a látás egészsége, javítható a fókusz és a koncentráció is.

-    Tartson egy ceruzát kartávolságnyira és összpontosítson rá. Lassan közelítse az orrához, majd távolítsa el megint, amint nem látja világosan. Naponta tízszer ismételje meg.
-    Mozgassa a szemét körbe-körbe pár másodpercig, majd a másik irányba is. Ismételje meg négyszer-ötször, pislogjon az ismétlések közt.
-    Rezgesse szemháját 20-30 gyors pislogással, a szem teljes behunyása nélkül majd végül hunyja be a szemét és pihenjen. Napi kétszer ismételje ezt meg.
-    Koncentráljon egy távoli tárgyra, például a holdra 3-5 percen keresztül naponta.

Végezze ezeket a gyakorlatokat rendszeresen legalább egy pár hónapon keresztül, annak érdekében, hogy jó eredményt érjen el.

2.    Nap, és tenyér terápia

Ezekkel a módszerekkel erősíthető és hajlékonyabbá tehető a szemlencse és a szemhéj izmai.

A nap terápia a Nap gyógyító erejét használja fel, míg a tenyér módszer a relaxációt és a kellemes közérzetet segíti.

A kínai kultúrában a Nap életfontosságú vitális energiákat tartalmaz, amely kulcsfontosságú a szem és az egész szervezet egészségének szempontjából.

-    A Nap terápia lényege, hogy csukott szemmel napozzon és mellette lélegezzen mélyeket. Naponta pár percen keresztül végezze ezt, majd kövesse a tenyér módszerrel.
-    A tenyér módszer elvégzéséhez dörzsölje össze a tenyerét, ezáltal hőt képez, majd helyezze gyengéden csészét formálva csukott szemére tenyereit nyomás alkalmazása nélkül. Figyeljen oda, hogy rendesen eltakarja szemeit és ne jusson be fény. Napi többször ismételje ezt meg, egy-egy kellemes jelenet elképzelésével párosítva.

3.    Akupunktúra

A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint a szem betegségei vagy nem megfelelő működése gyakran máj- és vesebetegségekre vezethető vissza. Számos akupunktúrás pont található a szemüreg körül, a szemgolyót körülvevő csontok területén.
 
-    Masszírozza ezeket az akupunktúrás pontokat 5-10 másodpercen keresztül az egyes ponttól kifele haladva a hetesig. Naponta többször is megismételheti ezt. Megjegyzés: Amennyiben terhes, konzultáljon szakértő akupunktúrát alkalmazó orvossal. Emellett sérülés, égés és fertőzés esetén se masszírozza ezt a területet.
-    A reggeli harmatban mezítláb való sétálás fél órán keresztül szintén jó látásjavító akupunktúrás módszer mivel mozgósítja a lábfej idegrostjait. A szem reflexológiai nyomási pontjai a második és harmadik lábujjon találhatóak.

Ezen felül a fű zöld színe nyugtatóan hat a szemekre.

4.    Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

A páfrányfenyő serkenti a keringést, a látás javítása mellett a szürkehályogtól és a pupilla elváltozástól is megvéd.

A kutatások azt sugallják, hogy a retinopátiában szenvedőknek is jót tehet.

A páfrányfenyő csökkenti az idegességet és javítja a memóriát, főleg a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedőknél. Fogyasszon 120 mg standardizált páfrányfenyőt napi két-három adagra lebontva.

Megjegyzés: Gyermekek ne fogyasszák ezt. A cukorbetegek számára pedig ajánlott az orvosi konzultáció.

5.    Fekte áfonya

A fekete áfonya szintén jó látásjavító, többek közti az éjszakai látást is segíti, mivel jót tesz a retina látási lila komponensének. Sőt, a pupilla betegségektől, a szürkehályogtól és a zöldhályogtól is megvéd. A cukorbetegséghez vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódó retina betegségek esetén is hasznos lehet. mivel antociánban gazdag, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

-    Fogyasszon naponta fél csésze fekete áfonyát
-    Fekete áfonya kiegészítőt is fogyaszthat orvossal való konzultáció után. Általában a 160 mg-os készítmény ajánlott (25% antocián) napi kétszer, pár héten át.

Megjegyzés:  Mivel ez a gyümölcs megváltoztathatja más gyógynövények és gyógyszerek hatását, mindenképp beszéljen orvosával mielőtt nagyobb mértékben fogyasztani kezdené.

6.    Mandula

A mandula szintén remek látásjavító a benne található omega-3 zsírsavaknak, E-vitaminnak és az antioxidánsoknak köszönhetően. Emellett a memóriát és a koncentrációt is serkenti.

1.    Áztasson vízbe 5-10 mandulát éjszakára.
2.    Másnap reggel hámozza meg és őrölje a mandulaszemeket.
3.    Fogyassza ezt a pépet egy pohár meleg tejjel.
4.    Ismételje meg naponta, legalább pár hónapon keresztül.

7.    Édeskömény

Az édeskömény a szem egészsége szempontjából fontos tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a szürkehályog képződését is lelassíthatják. Az ókori rómaiak a látás növényeként tekintettek az édesköményre. Lehetőség szerint a nagyobb fajta édesköményt használja látásjavításra.

1.    Egy robotgépbe öntsön egy csésze mandulát, egy csésze édesgyökeret és egy csésze cukrot vagy misrit.
2.    Őrölje az összetevőket egységes finom porrá.
3.    Lefekvés előtt fogyasszon egy evőkanálnyit ebből egy pohár meleg tejjel
4.    Ismételje meg naponta legalább 40 napon át.

8.    Vadspárga

A vadspárga vagy shatavari kiváló otthoni látásjavító. Az ayurvédikus orvoslás szerint ez a zöldség hosszantartóan biztosítja a látás egészségének fennmaradását.

1.    Keverjen össze egy kávéskanál vadspárgát egy fél kávéskanál mézzel.
2.    Fogyassza ezt a keveréket legalább napi kétszer meleg tehéntejjel.
3.    Folytassa ezt a kúrát pár hónapon keresztül.

9.    Indiai egres

Az indiai egres vagy amla szintén remek látásjavító, tápanyagokban, antioxidánsokban és C-vitaminan gazdag gyümölcs. A C-vitamin elősegíti a hajszálerek (kapillárisok) és a retina sejtjeinek egészségét.

-    Keverjen össze két kávéskanál indiai egres levet fél kávéskanál vízzel. Reggel és este fogyassza ezt. Mézzel is ízesítheti tetszés szerint.
-    Fogyasszon előkészített indiai egrest, amla murabbat édességként.

Kövesse a fenti gyógymódokat naponta, legalább pár hónapon át.

10.    Egészséges étrend

Étrendje legyen A-, Bkomplex-, C-, D- és E-vitaminban, béta-karotinban, aminosavakban, luteinben és zeaxanthinban gazdag, látása egészségének megőrzése és javítása érdekében. A zöld leveles zöldségekben található klorofil szintén jót tesz a szemnek.

-    Fogyasszon répát, spenótot, kukoricát, céklát, édes burgonyát, szedret, brokkolit, kelbképosztát és egyéb friss leveles zöldségeket. A zsíros hús, a tojás,a dió és a magvak szintén jót tesznek.
-    Táplálék kiegészítőket is fogyaszthat az orvossal való konzultációt követően.

Egyéb tanácsok

-    Ne ragadjon a számítógép vagy a TV képernyője előtt, mert ezzel túlerőlteti a szemét.
-    Ha számítógépen dolgozik, kényelmes távolságra helyezze el, nagyjából öntől 50-60 cm-re. A monitor a szemmel egy vonalban vagy épphogy alatta legyen.
-    Állítsa be kevéssé fényesre a képernyőt.
-    Tartson gyakori vizuális szüneteket és nyugtassa szemét 20 percenként.
-    Kerülje a homályban és szűrt fényben való olvasást, mert ezzel is túlerőlteti a szem izmait.
-    Ne viseljen nem megfelelő erősségű szemüveget, ez gyermekeknél különösen fontos.
-    Vizsgáltassa meg a szemét rendszeresen.
-    Viseljen napszemüveget, amikor szükséges.
-     Jó minőségű szemfestéket használjon és dobja el a lejárt és régi sminkeket.
-    Fontos a jó minőségű alvás, mivel a kialvatlanság homályos látáshoz és kellemetlen érzéshez vezet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!