A pikkelysömör a bőr egy komplex megbetegedése, gyógyíthatatlan, de jól kezelhető. Azonban van pár természetes gyógymód, amellyel enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.  

A levegő páratartalmát szinten kell tartani

Ha a levegő párás, a bőr nem szárad ki. Ez a kiszáradás fájdalmas is lehet. Ugyanilyen céllal hidratáló krémeket is használhatunk.

Különböző étrend-kiegészítők segíthetnek a tünetek enyhítésében, főként, ha tartalmaznak oenothera olajat (ligetszépe olaj), máriatövist, D-vitamin vagy halolajat. Ez utóbbi közvetlenül a bőrre való alkalmazása egyeseknél enyhítette a tüneteket.

Ne használjunk parfümöket és festékeket

Használjon érzékeny bőrre való termékeket és kerülje az illatanyag és színezék tartalmú kozmetikumokat. Ezek ugyanis irritálhatják a bőrt és súlyosbíthatják a tüneteket.

Mit együnk?

Fontos szerepet játszik a tünetek kezelésében az étrend. Kerüljük a zsíros ételeket és a vörös húsokat. Az amerikai „Nemzeti Pikkelysömör Alapítvány” áfonya, dió, szója és csokoládé fogyasztását ajánlja.

Az olajok hatása

Az olíva olaj is nagyon hasznosnak bizonyult. Használjuk ezeket az olajokat az érintett területen, hogy az megtartsa nedvességét, emellett megőrzi a területen a tápanyagokat. A fejbőrbe is masszírozhatunk olajat a makacs foltok eltűntetéséhez.

A víz hatása

A bőrgyógyász esetleg említette, hogy óvakodni kell a forró víz használatától, mivel megégetheti a bőrt. Azonban pikkelysömör esetén a testmeleg vizes fürdő erősen ajánlott. Tegyen pár csepp olíva olajat, tejet, ásványi olajat vagy Epsom-sót testmeleg vízbe. Ez a keverék segít enyhíteni a viszketést és fellazítja a kiütéses tömböket. A fürdő után használjon hidratálókrémet a maximális hatás elérése érdekében.

Összegzés: nem csak egyetlen válasz van

A megoldás a megfelelő kezelés, de személyenként változhat, hogy kinek mi válik be. Amit tehet, hogy kipróbálja a fent leírt gyógymódokat és kitapasztalja, melyik működik a legjobban az Ön számára. Egyes gyógymódok még ronthatnak is a tüneteken, ekkor hagyjuk abba az adott kezelést.

Minden esetben fontos azonban a tisztaság és a legjobb higiéniai praktikák alkalmazása. A szabad levegő, a napozás (naptejek nélkül és ésszerű mennyiségben) szintén kiváló hatású. Emellett érdemes figyelemmel követni a pikkelysömör kezelésének legújabb fejleményeit, a friss kutatási eredményeket, mert sok ígéretes megoldás körvonalazódik napjainkban a betegség hatékony kezelése érdekében.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!