A laterális epicondylitisként is ismert egészségügyi problémát az izmok és ínak túlhasználása okozza a alkar és a könyök ízület környékén. 

Ez fájdalmat és túlérzékenységet okozhat a könyök külső részén. Az ínak a csukló mozgásában is szerepet játszanak, így ha ezek begyulladnak, komoly fájdalmat okozhatnak.

Bármilyen fizikai aktivitás, amely ismételt kar és csuklómozdulatokat igényel, teniszkönyökhöz vezethet.

A teniszkönyök leggyakrabban a 35-65 éves korosztályt érinti. Gyakori a teniszezők, tollasozók, squasht játszók, párbajtőrözők és súlyemelők körében. Az olyan munkával vagy hobbival rendelkezőket is érintheti, amelyek repetitív mozgást kívánnak meg. Ide tartozik az ácsolás, a vízvezeték szerelés, a gépelés, a szobafestés, a gereblyézés és a kötés. Általában a domináns kart érinti.

A teniszkönyök intenzitása változó lehet, könyök és csuklófájást okoz, elgyengíti a kéz szorítását és fájdalmassá teszi azt. Megnehezíti a kar kinyújtását és fájdalmassá válik annak felemelése vagy behajlítása.
Ez a probléma hetekig, hónapokig, vagy akár évekig is tarthat, mivel az ínak lassan gyógyulnak. A teniszkönyök általában magától meggyógyul, csak pihentetni kell. Néhány természetes otthoni gyógymód azonban csillapíthatja a fájdalmat és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Íme a 10 legjobb otthoni gyógymód, emellett orvosával is konzultáljon a megfelelő diagnózis felállításának és a helyes kezelés kialakításának érdekében.

1.    Jég

A jegelés az egyik legegyszerűbb módszer a gyulladás és a fájdalom csillapítására. A jég a probléma súlyosbodását is meggátolhatja. Jég helyett egy csomag mirelit borsót is használhat.

1.    Tekerjen be pár jégkockát egy törölközőbe.
2.    Nyugtassa könyökét egy párnán vagy hasonló párnázott felületen.
3.    Helyezze a törölközőt az érintett területre.
4.    Hagyja rajta 10-15 percre.
5.    Naponta többször ismételje meg, ha a fájdalom kiújul.

Megjegyzés: Sose helyezze a jeget közvetlenül a bőrre.

2.    Váltott vízterápia

A váltott vízterápia azt jelenti, hogy váltogatjuk a meleg és a hideg borogatást az érintett területen. A meleg serkenti a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat míg a hideg csökkenti a gyulladást és a duzzanatot.

1.    Tekerjen be egy meleg vizes palackot vékony törölközőbe, egy másikba pedig tekerjen jégkockákat.
2.    Helyezze a meleg borogatást körülbelül három percre a területre.
3.    Vegye el, majd azonnal helyezze rá a hideg borogatást egy percre.
4.    Folytassa így váltogatva 15-20 percig.
5.    Naponta párszor ismételje meg, hogy jobban érezze magát.

3.    Kurkuma

A kurkuma egy curcumin nevű gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek lekötik a szabad gyököket ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

-    Keverjen el egy kávéskanál őrölt kurkumát egy pohár tejben. Melegítse fel alacsony tűzön. Adjon hozzá egy kis mézet és naponta kétszer fogyassza legalább pár héten át.
-    Egy másik lehetőség a kurkuma kapszula formájában való bevitele, napi 250-500 mg ajánlott, de konzultáljon erről orvosával.

4.    Gyömbér

A gyömbér gyulladáscsökkentő és hatékonyan enyhíti a teniszkönyök tüneteit.

-    Vágjon le egy kis darab gyömbérgyökeret és forralja fel két csésze vízben 10 percig majd szűrje le és ízesítse mézzel. Lassan kortyolgassa napi háromszor, amíg a fájdalom meg nem szűnik.
-    Gyömbéres borogatás alkalmazása is ajánlott. Vegyen négy evőkanál frissen őrölt gyömbért és csomagolja szorosan egy pamutzsákba. Helyezze ezt forró vízbe alig egy percre és hagyja lehűlni. Helyezze az érintett területre 15 percre. Naponta többször ismételje ezt meg, amíg javulást nem észlel.

5.    Masszázs

A teniszkönyök helyes gyógykezelése lehet a körömvirág-, vagy avokádóolajos masszázs is. Mindkét olaj gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású. A masszírozás emellett serkenti a vérkeringést is és ellazítja az izmokat.

-    Vigyen fel olajat az érintett területre. Dörzsölő masszázst alkalmazzon a hüvelykujj előre-hátra való mozgatásával a fájó ínon.
-    Hasznos lehet a kulcspont masszázs is, ennek során határozott, hosszú mozdulatokat végezzen.

Naponta kétszer-háromszor végezze ezt, amíg a fájdalom meg nem szűnik.

VIDEÓ A MASSZÁZSRÓL https://www.youtube.com/watch?v=yEZxL1NZVDc

6.    Orbáncfű

Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően az orbáncfű sokat segíthet a teniszkönyök problémáján. Emellett érzéstelenítőként is működik.

-    Keverjen el két kávéskanál szárított orbáncfüvet egy csésze forró vízben. Fedje le és hagyja ázni 10 percre. Szűrje le és ízesítse mézzel. Napi két csészével fogyasszon ebből a gyógyteából, amíg el nem éri a kívánt hatást.
-    Orbáncfűolajat is alkalmazhat az érintett területre naponta többször, pár napon keresztül.

Megjegyzés: Ne használja ezt a gyógynövényt, ha vényköteles gyógyszereket szed.

7.    Görögszéna

A görögszéna gyulladáscsökkentő és ezzel csökkenti a duzzadást és a gyógyulást is felgyorsítja.
-    Daráljon le egy-két evőkanál görögszéna magvat és adjon hozzá egy kis tejet úgy, hogy sűrű pépet kapjon. Alkalmazza ezt az érintett területre és hagyja rajta egy-két órára, majd mossa le meleg vízzel.
-    Fogyasszon el egy kávéskanál őrölt görögszéna magvat egy pohár langyos tejjel reggelente.

Ezeket naponta ismételje, amíg a fájdalom meg nem szűnik.

8.    Fokhagyma

A fokhagyma kénben és szelénben gazdag, ezáltal a teniszkönyök kezelésében is jól használható. A fokhagyma csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is.

-    Melegítsen fel négy gerezd tört fokhagymát két evőkanál mustárolajban, amíg be nem barnulnak. Szűrje le az olajat és hagyja kihűlni kellemesen meleg hőmérsékletre. Alkalmazza ezt az érintett területre. Masszírozza gyengéden pár percig, majd hagyja rajta pár órára. Naponta kétszer ismételje meg, pár napon át.
-    Egyen naponta egy-két gerezd nyers fokhagymát. Amennyiben nem bírja annak szagát vagy ízét, fogyasszon fokhagyma kiegészítőt az orvossal való konzultáció után.

9.    Fehér fűz kéreg

Ebben a fakéregben található egy szalicin nevű anyag, amely természetes fájdalomcsillapítóként működik.

1.    Adjon egy kávéskanál szárított fehér fűz kérget egy csésze forrásban lévő vízhez.
2.    Fedje be és hagyja ázni 15 percig.
3.    Szűrje le és melegen fogyassza.
4.    Naponta igya ezt a gyógyteát, amíg jobban nem érzi magát.

10.    Fekete nadálytő levél

Ez a gyógynövény serkenti a szervezet öngyógyulását, emellett levelei enyhe fájdalomcsillapítóként is funkcionálnak.

1.    Áztassa be a leveleket forró vízbe, amíg puhává nem válnak.
2.    Amíg még melegek, nyomja őket az érintett ízülethez.
3.    Tekerjen köré anyagot és kösse be úgy, hogy a levelek ne mozduljanak el.
4.    Hagyja rajta éjszakára.
5.    Naponta ismételje meg, amíg a duzzadás és a gyulladás el nem múlik.

Ezután dörzsölje be gyengéden fekete nadálytő olajjal a területet napi kétszer, pár héten át.

További tanácsok

Gyakran nehéz megelőzni a teniszkönyök kialakulását. Azonban néhány tanács segíthet mégis elkerülni ezt a problémát, vagy legalább megakadályozza, hogy súlyossá váljon.

-    Pihentesse, amennyit csak lehet, legalább az első két hétben.
-    Polcolja fel párnákkal karját, hogy a szívvonal felett legyen könyöke.
-    Könyökvédő hasznos lehet a gyógyulás elősegítésében és a fájdalom csillapításában.
-    Rehabilitációként próbáljon ki néhány nyújtó gyakorlatot.
-    Végezzen a mozgáspálya maximumának elérésére irányuló gyakorlatokat, ezzel ellazítva az izmokat és növelve a hajlékonyságot.
-    Építsen be több omega-3 zsírsavat az étrendjébe.
-    Sportolás előtt mindig alaposan melegítsen be és végezzen nyújtást, hogy ezáltal is elkerülje a sérülést.

A legtöbb esetben az itt összegyűjtött gyógymódok csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és a duzzadást. Azonban, ha ezen gyógymódok nem elegendőek, forduljon orvoshoz. Egyes súlyos esetekben még műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!