A lábon kialakuló tyúkszem legfőbb oka a nem megfelelő cipőben való járás és futás. A hosszú időn át tartó állás is tyúkszemet okozhat, ha a lábbeli túl szűk, vagy nagyon magas sarú.

Tyúkszemet okozhat még a mezítláb járás, a cipőben de zokni nélkül való járás, a kétkezi munka vagy egyes sportok is.

Tyúkszemek általában a lábfejen alakulnak ki, főleg a lábfej felső részén, az oldalán, a talpon és a lábujjak között. Más testrészeken is kialakulhat.

A bütyökkel, kalapácsujjal, sérült izzadságmirigyekkel, lábfejen lévő sebekkel vagy szemölccsel rendelkezőknek gyakoribb a tyúkszem kialakulása. Emellett a cukorbetegségben, vagy egyéb a lábfej vérszegénységét okozó betegségben szenvedőknél nagyobb a tyúkszem komplikációinak kockázata. Ilyen esetekben a tyúkszem orvossal való kezeltetése ajánlott.

A tyúkszem tünetei a vastag és durva bőr és kemény dudorok, amelyek nyomásra fájdalmasak. Rendkívül kellemetlenek lehetnek állás és járás közben is.

Általában a nyomás vagy dörzsölést okozó lábbeli eltüntetése elég a tyúkszem gyógyulásához. Amennyiben szükséges, sok gyógyszer, oldat és egyéb gyógyeszközök is kaphatóak. Emellett egyszerű otthoni módszereket is kipróbálhat.

Íme a 10 legjobb otthoni gyógymód a tyúkszem eltüntetésére:

1.    Habkő

Masszírozza a tyúkszemet és a környező területet habkővel. Ez a habkő eltávolítja a halott, megkeményedett bőrt, ezzel csökkentve a fájdalmat és felgyorsítva a gyógyulást.

1.    Lefekvés előtt áztassa a lábát kellemesen meleg vízbe 10 percre, amely felpuhítja a bőrt.
2.    Gyengéden dörzsölje az érintett területet előre-hátra habkővel 3-5 percig majd törölje szárazra a lábfejet.
3.    Mártson ricinusolajba egy vattapamacsot és helyezze a tyúkszemre. Ragassza rá és hagyja rajta éjjelre.
4.    Másnap reggel távolítsa el a kötést és alkalmazzon ricinusolajat naponta többször.
5.    Folytassa ezt a kezelést pár napon át, amíg a tyúkszemek teljesen el nem tűnnek.

2.    Fehér ecet (szűrt ecet)

Ez egy másik sokat próbált és hatásos gyógymód a tyúkszem eltüntetésére. Ez az ecet rendkívül savas, így puhítja a kemény bőrt. Emellett gombaölő és antibakteriális hatású is, ezáltal csökkentve a fertőzés kockázatát.

1.    Lefekvés előtt keverjen össze ecetet és vizet 1:3 arányban.
2.    Ezt a hígított ecetet alkalmazza a tyúkszemre.
3.    Készítsen kötést rá és hagyja rajta éjszakára.
4.    Másnap reggel távolítsa el a megpuhult bőrt habkő vagy smirgli segítségével.
5.    Kenje be olívaolajjal vagy kókuszolajjal, hogy hidratálja a területet.
6.    Naponta egyszer ismételje meg ezt, amíg a tyúkszem el nem tűnik.

3.    Szódabikarbóna

A szódabikarbóna természetes hámlasztó, amely segít megszabadulni a tyúkszemet borító halott bőrsejtektől, ezáltal felgyorsítva a gyógyulási folyamatot. Emellett gombaölő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően távol tartja a fertőzéseket is.

-    Keverjen el két-három evőkanál szódabikarbónát egy lavór meleg vízben. Ebbe áztassa lábát 10-15 percre. Dörzsölje az érintett területet habkővel.
-    Keverjen össze egy kávéskanál szódabikarbónát egy kis citromlével és vízzel, hogy krémes legyen. Vigye fel óvatosan, csak az érintett területre. Helyezzen rá kötést, majd hagyja rajta éjszakára. Másnap reggel mossa le langyos vízzel, majd dörzsölje le az elhalt bőrt habkő segítségével.

Ezen gyógymódok valamelyikét naponta használja, amíg a tyúkszem le nem hámlik.

4.    Citrom

A tyúkszem egy másik jó otthoni gyógyszere lehet a citrom. A citromban található citromsav puhítja a tyúkszem kemény bőrét, így az végül leesik.

-    Vigyen fel friss citromlevet a tyúkszemre és hagyja, hogy rászáradjon. Naponta háromszor ismételje meg.
-    Áztasson be két szegfűszeget egy evőkanál friss citromlépbe 15 percre. Dobja ki a szegfűszeget és a citromlével dörzsölje be az érintett területet. Hagyja rászáradni, majd kenje be ismét. Ismételje meg naponta többször.
-    Keverjen össze egy kávéskanál élesztőt egy kis citromlével, hogy sűrű pépet kapjon. Ezzel kezelje a tyúkszemet, majd kösse be és hagyja rajta éjszakára.

Ezen gyógymódok bármelyikét alkalmazhatja naponta, amíg meg nem elégszik az eredménnyel. 

5.    Fokhagyma

A fokhagyma természetes antioxidáns és így a tyúkszem is jól kezelhető vele. Antibakteriális és gombaölő hatása pedig megelőzi a bőrfertőzéseket.

-    Vágjon félbe egy gerezd fokhagymát és ezzel dörzsölje be a tyúkszemet. Hagyja rászáradni, majd kösse be éjszakára. Másnap reggel vegye le a kötést és mossa le a lábát meleg vízzel. Naponta végezze ezt, amíg a tyúkszem el nem tűnik.
-    Vágjon fel apró farabokra két-három fokhagymagerezdet és adjon hozzá egy csipet sót, majd készítsen belőle sűrű pépet. Alkalmazza ezt a tyúkszemre, kösse be és hagyja így három napig. A harmadik napon vegye le a kötést és a tyúkszem is le fog jönni vele. Ha szükséges, ismételje meg.
-    Készítsen pépet két fokhagymagerezdből és adjon hozzá egy kis ecetet, majd alkalmazza közvetlenül a tyúkszemre. Helyezzen rá egy vattapamacsot és kösse be. Hagyja rajta két-három órán át, majd vegye le a kötést és tisztítsa meg a területet. Naponta ismételje meg pár héten át.

6.    Terpentinolaj

A terpentinolaj erős fertőtlenítő, amely gyorsan behatol a bőrbe, így a gyógyulási idő is kevesebb.

-    Tekerjen vékony anyagba jeget és masszírozza ezzel az érintett területet két percen keresztül. Törölje szárazra a bőrt, majd kenje be terpentinolajjal. Kösse be és hagyja rajta éjszakára. Végezze ezt naponta, lefekvés előtt.
-    Melegítsen fel ¼ csésze extraszűz kókuszolajat a mikróban, majd adjon hozzá egy evőkanál terpentinolajat és két evőkanál kámforolajat. Várja meg, amíg kihűl. Áztassa meleg vízbe a lábfejét pár percre, törölje meg, majd alkalmazza a fenti krémet a tyúkszemre. A maradékot vákuum alatt tartsa egy befőttesüvegben. Naponta kétszer-háromszor ismételje meg.

Ezen gyógymódokat rendszeresen alkalmazza, amíg a tyúkszem le nem esik.

7.    Papaya

A papaya szintén a tyúkszem hatásos és egyszerű gyógyszere lehet. A papaya enzimei segítik a kemény és elhalt bőr felpuhítását és lehámlását. Emellett a papaya fájdalomcsillapító hatású is, és segíti leszárítani a tyúkszemet. A legjobb eredmény érdekében nyers papayát használjon.

1.    Reszeljen le egy darab papayát, hogy így annak levéhez jusson.
2.    Áztasson be egy vattapamacsot ebbe a lébe, helyezze a tyúkszeme, majd kösse be.
3.    Hagyja rajta éjszakára.
4.    Másnap reggel habkő segítségével gyengéden távolítsa el az elhalt bőrt.
5.    Naponta ismételje meg, amíg meg nem elégszik az eredménnyel.

8.    Édesgyökér

Az ayurvédikus orvoslásban az édesgyökeret gyakran használják tyúkszem kezelésére.

1.    Keverjen össze egy evőkanál őrölt édesgyökeret, annyi mustárolajjal, hogy sűrű krémet kapjon.
2.    Alkalmazza ezt a krémet az érintett területre lefekvés előtt.
3.    Kösse be és hagyja rajta éjszakára.
4.    Végezze ezt esténként, amíg a tyúkszem el nem puhul és a mérete le nem csökken.

9.    Kurkuma

A tyúkszem kurkumával is hatásosan gyógyítható. Gyulladáscsökkentő természetének köszönhetően, a kurkuma csökkenti a kellemetlenségeket, enyhíti a fájdalmat és felgyorsítja a gyulladást.

-    Keverjen össze egy kávéskanál őrölt kurkumát és egy kis mézet, hogy sűrű pépet kapjon. Ezt alkalmazza a tyúkszemre és hagyja, hogy rászáradjon. Naponta kétszer-háromszor ismételje meg, legalább egy hétig, vagy amíg a tyúkszem le nem esik.
-    Keverjen össze egy kávéskanál aloe vera gélt fél kávéskanál kurkumával. Ezt alkalmazza a tyúkszemre. Kösse be és hagyja rajta éjszakára. Másnap reggel vegye le és dörzsölje le az lehalt bőrt habkővel, majd kenje be testápolóval a területet. Addig folytassa ezt, amíg meg nem szabadul a tyúkszemektől.

10.    Ananász

A tyúkszem ananásszal is eltüntethető. Az ananászos héja rendkívül hatásos a benne található enzimeknek köszönhetően, amelyek felpuhítják a tyúkszemet.

1.    Vágjon egy vékony szeletet a frissen levágott ananászhéjból.
2.    Helyezze a héjdarabot a belső oldalával a tyúkszemre és kösse be, vegyen rá zoknit és hagyja rajta éjszakára.
3.    Másnap reggel vegye le a kötést, mossa le a lábfejet és alkalmazzon rá kókuszolajat.
4.    Folytassa ezt a kezelést naponta legalább egy hétig, vagy amíg a tyúkszem el nem múlik.

További tanácsok

-    Vegyen Epsom-sós fürdőt, hogy megszabaduljon az éles fájdalomtól.
-    Helyezzen védő kötést, vagy vattát a tyúkszemre, hogy megóvja a nyomástól és súrlódástól.
-    Alkalmazzon hidratálókat a száraz tyúkszemre, mint a kókuszolaj, az olívaolaj és a kókuszvaj.
-    Viseljen megfelelő méretű, kényelmes cipőket, szükség szerint akár extra lábbetéttel.
-    Kerülje a mezítláb járást és a flip-flop papucsokat.
-    Vágja le lábujjkörmeit, hogy elkerülje a lábujjak kényelmetlen nyomását.
-    Minden este mosson szappannal kezet és lábat.
-    Ne vágja le vagy borotválja a tyúkszemet, mert ezáltal növeli a fertőzés kockázatát.

Ezen gyógymódok segítségével hatásosan és egyszerűen kezelheti otthon a tyúkszemet. Azonban, ha cukorbeteg, vagy a tyúkszem fájdalmas, konzultáljon orvosával.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!