A fogfájásnak sokféle változata létezik: enyhe sajgástól az elviselhetetlen, lüktető fájdalomig terjedhet a fogakban és az állkapocsban. Okozhatja fogszuvasodás, fertőzések, fogrepedések, ínygyulladások, laza fogtömések vagy az állkapocs ízületeinek betegségei. A fog akkor fáj, amikor a fog középső része, a fogbél begyullad, vagy valami irritálja. A fogbélben sok idegvégződés található, amelyek rendkívül érzékenyek. A fogbél gyulladását több minden okozhatja.
 

 

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód fogfájás kezelésére:

Só és bors

Fogfájás esetén a legjobb, ha azonnal fogorvoshoz fordulunk, mielőtt súlyosbodik a probléma. Ha azonban erre nincs azonnal lehetőségünk, a fájdalom csillapítására kipróbálhatunk néhány egyszerű házi praktikát.

A só és bors keveréke nagy segítséget jelenthet, ha a fogak érzékenyek.

•    Keverjünk össze egyenlő mennyiségű sót és borsot pár csepp vízzel, hogy egy krémet kapjunk!
•    Kenjük közvetlenül a fájó fogra és hagyjuk rajta pár percig!
•    Ismételjük naponta több napon át!
 
Fokhagyma

A fokhagyma antibiotikus és más gyógyhatásainak köszönhetően hatékonyan lassítja le a baktériumok tevékenységeit.

•    Keverjünk össze egy összenyomott fokhagymagerezdet kevés konyhasóval vagy fekete sóval, és kenjük közvetlenül a fogra a fájdalom csillapításáért! Ehelyett elrágcsálhatunk 1-2 gerezd fokhagymát is a gyors megkönnyebbülés érdekében.
•    Ismételjük pár napig!
 
Szegfűszeg

A szegfűszeg a lehető legjobb otthoni hozzávaló fogfájás kezelésére. A gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antioxidáns és érzéstelenítő hatásai segítségével csökkenti a gyulladást és csillapítja a fájdalmat is.

•    Őröljünk meg két szegfűszeget és keverjünk hozzá kevés olívaolajat vagy bármilyen növényi olajat! Kenjük a keveréket a fájó fogra!
•    Mártsunk szegfűszegolajba egy vattapamacsot és dörzsöljük be vele a fájó fogat! Ehelyett fél pohár vízbe is keverhetünk pár csepp szegfűszegolajat, majd öblögethetünk a folyadékkal.
 
Vöröshagyma

A hagymában fertőtlenítő és antimikrobiális hatóanyagok vannak, amelyek kiirtják a gyulladást okozó baktériumokat és csillapítják a fogak fájdalmát.

•    A fogfájás első észlelésekor rágjunk nyers hagymát pár percig a fájdalom csillapítására!
•    Ha nehezünkre esik a rágás, ehelyett egy kis darab hagymát a fogra vagy ínyre is helyezhetünk.
 
Bűzös husáng

A fogfájásra és az ínyvérzésre kiváló orvosság a bűzös husáng.

•    Adjunk egy csipet őrölt bűzös husángot citromléhez, majd enyhén melegítsük fel! Egy vattapamacs segítségével kenjük a fájó felületekre!
•    Kenjünk a lyukas fogra vajban pirított bűzös husángot az azonnali fájdalomcsillapításért!
 
Sós melegvíz

Keverjünk egy kanál konyhasót egy pohár nagyon meleg vízbe, és öblögessünk vele alaposan! Amikor az oldat eléri a fájó fogat, kiválaszt belőle némi folyadékot, ezáltal csökken az idegvégződések gyulladása és a duzzanat. Ez a szájvíz a fertőzést okozó baktériumokat is kimossa a szájüregből.

Guava
 
•    Rágcsáljunk el egy-két guavalevelet, amíg a benne lévő levek ki nem fejtik hatásukat a gyulladt fogra!
•    Tegyünk vízbe 4-5 guavalevelet és forraljuk fel! Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd adjunk hozzá sót! Öblögessünk a folyadékkal!

Guava levelei helyett nyers spenótlevelet is használhatunk.

Búzafű

A búzafű természetes antibakteriális hatóanyagai csillapítják a fájdalmat és csökkentik a fogszuvasodás továbbterjedését. Nyerjük ki a búzafű levét és öblögessünk vele! A folyadék felszívja az ínyekből a méreganyagokat, csökkenti a baktériumok számát és megállítja a fertőzést. Öblögetés helyett nyers búzafüvet is rágcsálhatunk.

Mirtusz
 
•    Készítsünk krémet mirtusz kérgéből és keverjük el ecettel!
•    Kenjük az érintett fogakra az azonnali fájdalomcsillapításért!
 
Jégkocka
 
•    Tegyünk egy jégkockát egy műanyag tasakba, majd csavarjuk vékony ruhába! Tartsuk pár percig az arcunkhoz a fájó fog környékén! A jégkockát közvetlenül a foghoz is érinthetjük, de ezzel vigyázni kell, mert ha szabadon vannak az idegvégződések, a hideg csak még több fájdalmat okoz.
•    Akupresszúrát is alkalmazhatunk a fogfájás csillapítására: dörzsöljünk jégkockát a hüvelyk- és a mutatóujjunk között pár percig!
Ha ezek a módszerek sem segítenek a fájdalom csillapításában, azonnal forduljunk orvoshoz! Sok fogászati probléma komolyabb kezelést igényel, mint ezek az otthoni módszerek.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!