A fülgyulladást a középfülben lévő vírusok vagy baktériumok okozzák. Gyermekeknél gyakrabban fordul elő, mint felnőtteknél. A külső hallójárat gyulladás oka fülzsír okozta elzáródás, hámsérülések, a középfül gyulladását leginkább felső légúti fertőzések, étel- vagy egyéb típusú allergia, magzati alkohol szindróma, genetika, tápanyaghiány vagy dobhártya sérülések okozzák. A fülgyulladás leggyakoribb jelei a fül fájása vagy feszülése, alvászavar, fejfájás, gyengébb hallás, magas láz, folyadék szivárgása a fülből, hányás, hasmenés, stb.

A fül három részből áll: a külső fülből, a középfülből és a belső fülből. Mindegyik résznek megvannak a saját feladatai, amelyek együttesen lehetővé teszik a hallást. A külső fül kagyló alakú része gyűjti össze a hanghullámokat, amelyek a fülcsatornán keresztül eljutnak a dobhártyához, amely már a középfülben található. Ezen a részen található pár fontos hallószervünk: a kalapács, az üllő, a kengyel és a fülkürt. Ezen keresztül a hanghullámok elérik a belső fület. Itt található a csiga és az idegek. A hanghullámok a fülcsatornából ezekhez az idegekhez jutnak, hogy az agy feldolgozhassa őket. Csak ezután ismerjük fel és értjük meg a hangokat.

Fülgyulladás a fül bármely részében jelentkezhet; a legsúlyosabb a belső fül gyulladása. Nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljük a fülgyulladást, hogy megelőzzük az esetleges szövődményeket, vagy a dobhártya átszakadását. A kezeletlen fülgyulladás rendszeres visszaeséshez, sőt, akár a hallás elvesztéséhez is vezethet! A Híres költő-író Oscar Wilde is agytályogot okozó középfülgyulladás következtében halt meg igen fiatal életkorban. Fontos, hogy orvosi kezelést kapjunk, de az azonnali enyhülés érdekében kipróbálhatunk egy-két házi praktikát. Sokféle egyszerű otthoni gyógymód létezik, amely csillapítja a fülgyulladás okozta fájdalmat és egyéb tüneteket.

A 10 leghatékonyabb házi gyógymód fülgyulladás kezelésére:

1, Só

A só valószínűleg a legkönnyebben elérhető otthoni segítség.

•         Melegítsünk fel egy csészényi sót mikróban vagy serpenyőben kb. 3-5 perc alatt!

•         Öntsük a sót egy vastag rongyba vagy zokniba! Kössünk rá csomót, vagy zárjuk le befőttes gumival! 

•         Amikor már nem túl forró, feküdjünk le és helyezzük a sót a fájó fülre 5-10 percre!

•         Ismételjük naponta annyi alkalommal, ahányszor szükséges! A sóból áradó meleg segít kiválasztani a fülben lévő folyadékot, valamint enyhíti a duzzanatot és a fájdalmat is.

Alternatív megoldásként rizst is használhatunk só helyett.

2, Fokhagyma

A fokhagyma antimikrobiális hatóanyagai és természetes fájdalomcsillapító tulajdonságai hatékonyan veszik fel a harcot a fülgyulladás tüneteivel. A fokhagymát többféleképpen alkalmazhatjuk.     

•         Forraljunk 3-5 percig 2-3 gerezd friss fokhagymát, majd nyomjuk össze és adjunk hozzá némi sót! Tegyük egy tiszta ruhába és tartsuk a gyulladt fülre!

•         Napi 2-3 gerezd fokhagyma fogyasztása segít felgyorsítani a gyógyulás folyamatát.
 
3, Bazsalikom

A szent bazsalikom remek gyógyír kisebb fülfájásokra és fülfertőzésekre; csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladás mértékét.

•         Nyomjunk össze 4-5 friss bazsalikomlevelet, és nyerjük ki a levét! Kenjük a levet a gyulladt fülre és környékére! Vigyázzunk, hogy a folyadék ne kerüljön a fülcsatornába!

•         Keverjünk pár csepp bazsalikomolajat ugyanannyi növényi olajba (pl. kókuszolajba)! Áztassunk egy vattapamacsot a keverékbe, majd óvatosan kenjük be vele a fülkagyló belsejét, a külső széleket és a fül mögötti részt! Ismételjük napi két alkalommal!
 
4, Almaecet

A fülgyulladás lehetséges okozójától, a gombától való megszabadulásra az egyik legjobb módszer az almaecet.

•         Keverjünk össze egy rész almaecetet ugyanannyi vízzel vagy alkohollal! Áztassunk a folyadékba egy vattapamacsot! Ezzel gargalizáljunk naponta 3-4 szer 1-2 percig.

Ha nem rendelkezünk almaecettel, használhatunk fehérecetet is. Ha a fülgyulladás okozója az Eustach-kürtön keresztül felkúszó fertőzés, akkor az orrcseppek használata nagyon ajánlott, mert hatásár az Eustach járat megnyílik és a középfülben felgyűlt folyadék (genny) természetes módon a garat felé távozik.

5, Olívaolaj

A fülgyulladás egyik leggyakoribb okozója a fülzsírban összegyűlt gombák vagy baktériumok, amelyek elszaporodva a külső hallójárat és a dobhártya gyulladását okozzák. Ezt a dugulást könnyedén eltávolíthatjuk olívaolaj segítségével.

•         Enyhén melegítsünk fel némi olíva olajat! Csepegtessünk belőle egy keveset a gyulladt fülbe!

•         Az olaj felpuhítja a fülzsírt. Távolítsuk el a folyadékot vattás végű fülpálcika segítségével! Ügyeljünk rá, hogy ne nyúljunk a pálcikával túl mélyre, mert megsérthetjük a dobhártyát!

Olíva olaj helyett mustárolajat is használhatunk.

6, Meleg vizes palack

Amilyen hamar csak lehet, alkalmazzunk meleg vizes palackot a gyulladt fülre! Ez nem csak a fájdalmat csillapítja azonnal, de megelőzi a továbbfertőződést is.

•         Tartsunk meleg vizes palackot a gyulladt fülhöz!

•         Meleg vizes borogatást is alkalmazhatunk. Mártsunk langyos vízbe egy tiszta ruhát, csavarjuk ki, majd helyezzük a fájó fülre!

•         Ne tartsunk meleg palackot vagy ruhát a fülhöz túl hosszú ideig! Csak kb. 5 percig melegítsük a fület, majd később ismételjük, ha szükséges!

7, Vöröshagyma

A vöröshagymát gyakran használjuk főzéshez, de gyógyhatásai is vannak: remek orvosság fülgyulladás kezelésére is.

•         Vágjunk fel egy kis fej hagymát, és tegyük egy tálban a mikróba 1-2 percre! Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le a levét! Ebből kortyolgassunk naponta háromszor.

•         Süssünk félóráig egy hagymát, majd vágjuk félbe!  Az egyik felét tegyük egy vastag pamutrongyba, és helyezzük 5 percre a fájó fülre! Várjunk 10 percet, majd ismételjük meg!
 
8, Teafaolaj

A teafaolaj enyhe antibakteriális hatóanyagai azonnali enyhülést nyújtanak a fül fájdalmaiból.

•         Keverjünk össze 3 csepp teafaolajat, két evőkanál olíva olajat, egy teáskanál ezüstkolloidot és egy teáskanál almaecetet! Enyhén melegítsük fel a keveréket!

•         Feküdjünk az oldalunkra egy törölközővel a fejünkön! Pipetta segítségével csepegtessünk a fájó fülbe a keverékből, majd hagyjuk állni 5 percig! Ezután forduljunk át a másik oldalunkra, hogy a folyadék teljesen kifolyhasson a fülből!

•         Ismételjük két napig, napi 2-3 alkalommal!
 
9, Mangólevél

A mangólevél kivonata gyors és hatékony orvosság fülgyulladás kezelésére.

•         Nyomjunk vagy törjünk össze 2-3 puha mangólevelet, hogy kinyerjük a levét! Enyhén melegítsük fel a folyadékot!

•         Pipetta segítségével csöpögtessünk 3-4 cseppet a léből a fájó fülbe! Pár perc múlva enyhülni fog a fájdalom.

•         Alkalmazzuk napi 2-3 alkalommal!

10, Anyatej

Az anyatejben található természetes antitestek felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát bármilyen fülgyulladás esetén. Csökkenti a kellemetlen érzést és a duzzadást, és pár nap alatt elmulaszthatja a fülgyulladást. Az ősi módszer a csecsemők legbiztonságosabb védelmét jelenti: úgy hívják, hogy szoptatás.

Ezekkel a módszerekkel kezelhetjük a kisebb fülgyulladásokat. Ha  egy nap elteltével nem tapasztalunk javulást, forduljunk orvoshoz!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!