A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amely a test bármely részén megjelenhet; leginkább a kéz- és lábfejeken fordul elő. Egyesével vagy csoportban is nőhetnek; felületük érdes, néha egy fekete folt is van a közepükön. 

A szemölcsöknek több fajtája van: például közönséges szemölcs, lapos szemölcs, talpon növő szemölcs. A legtöbb esetben kezelés nélkül, maguktól is eltűnnek 2 éven belül; ám mivel sokszor kényelmetlenséget okoznak, hamarabb is megszabadulhatunk tőlük néhány egyszerű házi gyógymód segítségével.

A szemölcsöket a humán papillomavírus (HPV) okozza. Ezt a vírust elkaphatjuk másoktól, de a saját testünkön is terjedhet vágások vagy karcolások útján.

A 10 leghatékonyabb házi praktika szemölcsök eltüntetésére:

1, Fokhagyma 

A fokhagyma antivirális, antibakteriális és gombaölő hatóanyagai segítségével felveszi a harcot a vírusos fertőzésekkel szemben.

•    Nyomjunk össze egy gerezd fokhagymát és helyezzük az érintett bőrfelületre! Rögzítsük egy ragtapasszal!

•    Hagyjuk a bőrön kb. 20 percig, majd alaposan mossuk le!

•    Alkalmazzuk napi kétszer egy héten át! A fokhagyma maró hatására le fog esni a szemölcs. A nagyobb szemölcsök tovább gyógyulnak.

Aki nem szereti a fokhagyma illatát, szedhet fokhagymakapszulát is napi háromszor, egy héten keresztül.

2, Almaecet

Az almaecet is rendelkezik antivirális, antibakteriális és gombaölő funkciókkal.

•    Hígítsunk fel két rész almaecetet egy rész vízzel!

•    Kenjük a bőrünkre egy tiszta vattapamacs segítségével! Fedjük le a felületet egy ragtapasszal!

•    Pár hétig alkalmazzuk ezt a módszert! Egy-két nap után a szemölcsök elkezdenek elsötétedni, majd idővel leesnek, egy kis heget hagyva maguk után, amely később fokozatosan eltűnik.

3, C-vitamin

A C-vitamin természeténél fogva igen savas, így segít elmulasztani a szemölcsöket és kezelni magát a vírust is.

•    Törjünk össze 2-3 C-vitamin tablettát, vagy ürítsük egy tálba egy C-vitamin kapszula tartalmát!

•    Egy kis víz hozzáadásával keverjünk belőle krémet!

•    Kenjük be vele a szemölcsöket és ragasszuk le! Eleinte égető érzést fogunk tapasztalni, de ez hamar elmúlik.

4, Meleg vizes áztatás

Ha meleg vízbe áztatjuk a szemölcsöket, attól megpuhulnak és gyorsabban gyógyulnak. Ezzel a módszerrel a vírust is kezeljük, valamint megelőzzük a fertőzést. A tiszta meleg víz is hatékony, de az eredményesebb hatás érdekében adhatunk hozzá némi fehér ecetet vagy Epsom-sót. Mielőtt alkalmazzuk ezt a praktikát, óvatosan dörzsöljük le az érintett bőrfelületet dörzspapírral vagy habkővel! Ügyeljünk a víz hőmérsékletére: ne legyen égetően meleg a víz!

5, Szódabikarbóna

A szódabikarbóna fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatóanyagai segítenek legyőzni a szemölcsöket okozó vírusokat és baktériumokat.

•    Keverjünk össze egy teáskanál fehér ecetet annyi szódabikarbónával, hogy egy sűrű krémet kapjunk! Napi kétszer kenjük be vele a szemölcsöket (reggel és este)!

•    Szódabikarbóna és ricinusolaj keverékét is használhatjuk: kenjük a szemölcsre és ragasszuk le! Hagyjuk a bőrön egy éjszakán át, majd reggel távolítsuk el! Ismételjük pár napig, amíg a szemölcs el nem tűnik!

6, Aloe vera

Az Aloe vera gyulladáscsökkentő hatásairól ismert, így ez a növény is hatékony lehet a szemölcsök kezelésében.

•    Nyerjük ki egy Aloe vera levél levét!

•    Egy vattapamacs segítségével kenjük be vele a szemölcsöket! Ragasszuk a pamacsot a bőrre egy ragtapasszal!

•    Ismételjük napi kétszer, két héten át!

Akinek nincs otthon Aloe verája, bármelyik drogériában kaphat Aloe gélt, és használhatja ezt napi több alkalommal a szemölcs kenegetésére.

7, Teafaolaj

A teafaolajnak erős antivirális tulajdonságai vannak, így remek természetes orvosság lehet szemölcsök kezelésére.

•    Mivel a teafaolaj nagyon erős, hígítsuk vízzel vagy Aloe vera géllel mielőtt alkalmazzuk!

•    Naponta több alkalommal kenjük be a szemölcsöket a hígított teafaolajjal! Ne felejtsük el lefekvés előtt is alkalmazni!

A bőr könnyedén felszívja az olajat, ezért az azonnal felveszi a harcot a vírusokkal a bőr alatt.

8, Ricinusolaj

A tiszta, hidegen sajtolt ricinusolaj többféle bőrprobléma kezelésére, így a szemölcsökére is kiváló gyógyír. A ricinusolaj fő alkotóeleme a ricinolsav, amelynek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai vannak. A ricinusolaj a kisebb, lapos, arcon vagy kézfejen lévő szemölcsök kezelésére a legalkalmasabb.

•    Kenjünk ricinusolajat a szemölcsökre napi több alkalommal! Vastagon vigyük fel az olajat, hogy a szemölcs egész felülete elázzon!

•    Lefekvés előtt rögzítsünk a szemölcsre ragtapasz segítségével egy ricinusolajba áztatott vattapamacsot! Reggel tisztítsuk meg a szemölcsöt, áztassuk pár percig meleg vízbe, majd habkővel távolítsuk el az elhalt sejteket!

•    Ismételjük pár napig: a szemölcs elsötétül és hamarosan leesik majd.

9, Banánhéj

A banánhéj antioxidáns hatóanyagai is segíthetnek szemölcsök kezelésében. A különböző vegyületek és olajok eltüntetik a szemölcsöt és erősítik az immunrendszert, így az könnyebben leküzdi a problémát okozó vírust.

•    Rögzítsünk egy kis darab banánhéjat a szemölcsre! Alkalmazzuk minél gyakrabban, különösen lefekvés előtt; ilyenkor hagyjuk a bőrön egész éjszakára! A gyorsabb hatás érdekében még zöld banánok héját használjuk!

•    Az érintett bőrfelületet egy friss szelet banánnal is bedörzsölhetjük. A szemölcs méretétől és típusától függően több napig, vagy akár hetekig kell ismételnünk ezt a módszert.

10, Bazsalikom

A bazsalikom leveleinek antivirális, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai vannak, amelyek segítségével természetes módon kezelhetjük a szemölcsöket.

•    Morzsoljunk össze egy-két friss bazsalikomlevelet és dörzsöljük be velük a szemölcsöket! A leveleket rajta is hagyhatjuk a szemölcsön – rögzítsük ragtapasszal!

•    A gyorsabb gyógyulás érdekében alkalmazzuk naponta kétszer!

Remélhetőleg ezek a házi praktikák segítenek a szemölcsök eltüntetésében. Ha mégsem használnak, forduljunk orvoshoz!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!