A lábszag, szakszóval bromhidrózis, igen kellemetlen lehet mindenki számára. Általában akkor fordul elő, amikor a láb izzadsága nem tud elpárologni, mert zoknit vagy cipőt viselünk. A bőrben természetesen előforduló baktériumok elszaporodnak az izzadsággal, és kellemetlen szagokat eredményeznek. Anyagcseréjük során vajsavat és propionsavat termelnek és ez adja meg az izzadt láb jellegzetes szagát (hasonló fermentációs folyamat zajlik le a sajtok érlelése során is).

A 10 leghatékonyabb otthoni módszer a lábszag megszüntetésére:

Szódabikarbóna

Sokféle természetes módszer létezik, amelyet érdemes kipróbálni a lábszag megszüntetésére. A legtöbb ilyen praktika egy héten belül hat, de némelyiket tovább kell rendszeresen alkalmazni a kívánt hatás elérésének érdekében. Például bekenhetjük a lábunkat hintőporral – ez elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a szagokat. Ha nincs otthon hintőpor, használhatunk lábizzadás gátlókat, amelyek segítségével tovább marad száraz a lábfejünk. Ezeken kívül sok egyszerű otthoni módszer van, amely segíthet ezen a problémán.

A nátrium-bikarbonát vagyis szódabikarbóna hatékonyan minimalizálja a baktériumok számát, valamint semlegesíti az izzadság pH-értékét.

•    Szórjunk szódabikarbónát a zoknikba és cipőkbe, mielőtt felvesszük őket!
•    Áztassuk a lábfejünket egy vödör szódabikarbónás meleg vízbe 15-20 percig minden este!
 
Levendulaolaj

A levendulaolajnak kellemes illata van, és elpusztítja a baktériumokat is. Természetes gombaölő olaj, így rendkívül hatékonyan bánik el a lábszaggal. Áztassuk pár csepp levendulaolajjal dúsított meleg vízbe a lábunkat pár percig! Ismételjük naponta kétszer pár napon át!

Timsó

A timsó fertőtlenítő hatóanyagokkal rendelkezik, így megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

•    Mossuk meg a lábunkat egy pohár vízzel, amelybe egy teáskanál timsót kevertünk!
•    15-20 perc után szárítsuk meg a lábunkat, majd szórjunk a lábfejekre egy kevés timsót!
•    Ismételjük mindennap!
 
Epsom-só
 
•    Keverjünk két teáskanál Epsom-sót fél vödör meleg vízbe!
•    Áztassuk bele a lábunkat 10-15 percig! A legjobb eredmény érdekében lefekvés előtt végezzük el, hogy ne kelljen azonnal zoknit vagy cipőt húznunk!
 
Fekete tea

A fekete teában lévő csersav segít elpusztítani a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat. Ezen kívül elzárja a lábon lévő pórusokat, ezzel csökkentve a láb izzadását és a baktériumok elszaporodását.

•    Forraljunk fel két teafiltert három pohár vízben! Adjunk hozzá egy lavórnyi normál hőmérsékletű vizet, hogy kicsit kihűljön az oldat!
•    Áztassuk bele a lábunkat 15-20 percre!
 
Ecet

Almaecet kivételével bármilyen ecetet használhatunk ehhez a módszerhez.

•    Készítsünk keveréket ecetből és forró vízből, majd áztassuk bele a lábunkat 5-10 percre!
•    Alaposan mossuk meg a lábunkat szappannal, hogy eltávolítsuk az ecet erős illatát!
 
Tinkál

A tinkál vagy bórax egy fertőtlenítő, amely kiirtja a rossz szagokat okozó baktériumokat. Fújjuk be vele a cipőnk belsejét! Ha por formájában van belőle otthon, szórjuk a cipőnk belsejébe, és várjuk meg, amíg a por látszólag eltűnik, mielőtt felvesszük a cipőt!

Cukor és izopropil-alkohol

A lábszag kialakulásához a bőrkeményedés is hozzájárul. A bőrkeményedések megjelenését habkő vagy lábradír rendszeres használatával elkerülhetjük. Erős lábradírt készíthetünk házilag a következő módon:

•    Keverjünk össze cukrot, tiszta vizet és izopropil-alkoholt (min. 91%-osat)! Használjunk több cukrot, mint vizet, hogy egy sűrű keveréket kapjunk!
•    5-10 percig dörzsöljük ezzel a lábfejünket, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket, baktériumokat és gombákat!
 
Zsálya

A zsálya is tartalmaz csersavat, amely csökkenti a láb izzadását.

•    Tegyünk szárított őrölt zsályát a cipőnk és zoknink belsejébe! A zsálya elszívja a szagokat és helyette kellemes illatot hagy maga után.
•    Ehelyett zsályateába is áztathatjuk a lábfejünket 15 percig, vagy fogyaszthatunk zsályateát lefekvés előtt.
 
Gyömbér
 
•    Készítsünk pürét egy közepes méretű gyömbérgyökérből! Áztassuk forró vízbe a pürét 10-15 percre!
•    Kávéfilter segítségével szűrjük le az oldatot! Finoman masszírozzuk a lábfejbe a folyadékot minden este lefekvés előtt!
•    Ismételjük naponta két hétig!

Könnyedén megszabadulhatunk a kellemetlen lábszagoktól ezekkel a házi praktikákkal. Kísérletezzünk több módszerrel, és találjuk meg a számunkra leghatékonyabbat! Ha ezek sem segítenek a lábszag megszüntetésében, forduljunk orvoshoz!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!