A fogfájás az egyik leggyakoribb fogászati panasz. Függetlenül a nemtől és az életkortól, ha fáj a fogunk, ha félve is, de el kell mennünk a fogorvoshoz.

A fájdalom okai

A fő ok lehet lyuk vagy szuvasodás. Ha az étrendjében sok a cukor és a finomított szénhidrát, ügyeljen, mert a cukor a szájában bomlik le, baktériumokat juttatva a szájba. Savakat szabadít fel, melyek pusztítani kezdik a fogzománcot. Ennek eredménye lesz a húzódó fogíny, megsérül a zománc, szuvasodás jön létre.

A fenti tippeket nyugodtan alkalmazza, de semmiképp sem úgy, hogy nem megy el orvoshoz. Hiszen a tünetek enyhülhetnek, de nem múlnak el, amíg nincsenek megfelelően kezelve. Ahogy azt már említettem, addig alkalmazza őket, amíg nem tud elmenni, megnézetni a fogait.

Elég különös, hogy a fogfájás általában éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon jelentkezik, amikor a fogászatok zárva vannak. A várakozás annyira kínzó lehet, hogy enni, sőt, beszélni sem akarunk senkivel. A következőkben ideiglenes megoldásokat láthat, amíg várakozik a fogorvosra.

Fogfájás kezelése otthon

Sok házi praktikában szerepel az, hogy használjuk, amink otthon van. Ez a fogfájásra is igaz. Enyhítsük a fájdalmat otthoni dolgokkal. Ez nem jelent azonban mentességet a fogorvos látogatás alól.

Aszpirin 

Ha kilyukadt a foga, vegyen be olyan Aszpirint, ami gyerekeknek való. Sokkal jobb, mint a sima, mivel legtöbb esetben ízesített. Zúzza össze a gyógyszert és alkalmazza a foga sérült részén. Hagyja, hogy magától feloldódjon, és enyhülni fog a fájdalma.

Szegfűszeg

A szegfűszeget évezredek óta használják a keleti orvoslásban, mert gyors enyhülést hoz, ha fáj a fog. Zúzzon porrá néhány szegfűszeget, és kenje a fájó foga mellé. Ne próbálja meg elfogyasztani, csak hagyja ott néhány percig. A fájdalom csökkenni fog. Ha csípő érzést érez, ne rémüljön meg, hiszen a szegfűszeg fűszernövény.

Tea filter

Vegyünk egy áltagos tea filtert, és nedvesítsük be vízzel. Alkalmazza a filtert a fogán. A tea tanninjai csökkentik a duzzanatot és enyhítik a fájdalmat. Ha foga nem érzékeny a hidegre, a filtert alkalmazás előtt áztassa meg kicsit jeges vízben.

Sós víz

Vegyen egy pohár vizet és oldjon fel benne egy teáskanálnyi sót. Óvatosan öblítse ki száját a meleg sós vízzel. Csökkenti a duzzanatot és elpusztítja a szájban lévő baktériumokat.

Whisky vagy Brandy

Ez a kezelés régóta létezik a fájdalom otthoni kezelésére. Egy vattapamacsot áztasson meg Whisky-ben vagy konyakban. Ideiglenes megoldást nyújt a fájdalomra. Cserélgesse a vattát addig, amíg el nem jut a fogorvoshoz.

Cayenne-i bors és gyömbér

Zúzzon porrá némi cayenne-i borsot egy kis gyömbérgyökérrel. Adjon hozzá pár csepp vizet, hogy pépes legyen. Tegyen egy vattát a pépbe úgy, hogy teljesen elfedje. Tegye a fogára. Ügyeljen arra, hogy lehetőleg ne érjen a vatta az ínyéhez, mert irritálhatja. Azonnal enyhíti a fájdalmat.

Fokhagyma

A fokhagyma sok gyógyszer tulajdonságát hordozza magában, így nem meglepő, hogy segít a fogfájáson is. Zúzzon össze egy gerezd fokhagymát és tegyen hozzá kősót. Alkalmazza az érintett fogán, és enyhül a fájdalma.

Mirha

A növény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amelyek enyhítheti a fogfájást. Vegyen egy teáskanálnyi por alakban lévő mirhát és főzze két csésze vízzel 30 percig. Szűrje le a teát és várja meg, amíg kihűl. Hígítson egy teáskanálnyi mirha tinktúrát egy fél pohár vízzel. Az oldattal naponta 5-6 alkalommal öblögessen.

Hagyma

Ha a fájdalmat lehet enyhíteni vele, senkit nem fog érdekelni a szájában bűzölgő hagyma. Helyezzünk egy darab nyers hagymát a fájó fogra. Enyhíti a fájdalmat és megöli a gyulladást okozó baktériumokat is.

Borsmenta tea

A borsmenta tea lezsibbasztja az érintett területet. Tegyen egy teáskanálnyi borsmenta levelet egy csésze forrásban lévő vízbe és hagyja ott 20 percre. Szűrje le és hagyja kihűlni a teát. Öblögessen vele, majd ismételje, amíg nem érzi a javulást.

Teafa olaj

A teafa olajat számos betegség kezelésére használják, mint például a fogfájásra is. Áztasson meg az olajban egy vattát és tegye a fogára. Az olajat úgy is alkalmazhatja, hogy 5-6 cseppet tesz belőle egy pohár langyos vízbe. Alaposan öblögesse ki száját és köpje ki a vizet. Ügyeljen rá, hogy ne nyelje le.

Hidrogén peroxid

Vegyen 3 %-os hidrogén peroxidot és öblögessen vele. Gátolja a fertőzést és javítja a közérzetet. Öblögetés után alaposan öblítse ki száját tiszta vízzel is. Legtöbbször fogfájásra, lázcsökkentésre és a szájban lévő rossz ízre alkalmazzák.

Fahéj

A fahéj, akárcsak a méz, enyhíthet a kínzó fogfájáson. Keverjen össze egy teáskanál őrölt fahéjat 5 teáskanál mézzel. A ragacsos masszát alkalmazza közvetlenül a fogán, napi 2-3 alkalommal vagy addig, amíg a fájdalom fennáll.

Bors és paprika

Vegyünk azonos mennyiségű őrölt borsot és sót. Kis víz hozzáadásával készítsen belőle masszát. Alkalmazza a fogán, hogy enyhítse a fájdalmat. Győződjön meg róla, hogy a keverék ne kerüljön az ínyére.

Jég

Tegyen jégkockát egy műanyag zacskóba, és csavarjon köré egy vékony törölközőt. Tartsa a fájó részen 15 percig. Lezsibbasztja az idegeket és enyhíti a fájdalmat. És a duzzanat is csökkenni fog.

Fogkrém érzékeny fogakra

Ha evésnél, hideg vagy forró ital fogyasztásnál élesen nyilall a foga, fogérzékenysége van. A probléma könnyen orvosolható olyan fogkrémmel, amelyet érzékeny fogakra készítettek. Fogérzékenység során ínyvisszahúzódás is felléphet.

Rágógumi

Ha a foga tömésvesztés vagy fogtörés miatt fáj, a fog lefedésével csökkenhet az érzékenység. Vegyen be egy rágót, és amíg puha, helyezze a fogára. Menjen el fogorvoshoz és azonnal rögzítsék a fogat. Ne rágjon azon az oldalon semmit.

Burgonya 

Hámozzon meg és szeleteljen fel egy krumplit. Tegyen egy szeletet belőle az érintett fogával szembe. Alternatív megoldásként a burgonya mellé őröljön egy kis kősót. A krémet alkalmazza a fogán.

Útifű 

Mossa meg az útifű levelet és rágja össze. Ha a fogánál nagyon fáj, rágjon a másik oldalon. Rágja jól meg és tegye a fájdalmas részre. A helyén tartás érdekében az ujjával is segíthet.

Uborka

Szeleteljen uborkát és tegye a fogára. Ha foga érzékeny a hidegre, az uborkát vegye ki alkalmazás előtt a hűtőből. Ha nem érzékeny a foga, alkalmazza hűvösen. Ezt is összezúzhatja egy kis kősóval, és a masszát a fogára kenheti. Jó fájdalomcsillapító.

Szódabikarbóna

Elképesztő, hogy a szódabikarbónát fogfájásra is használhatjuk! Nedvesítsünk meg egy vattát és fedjük be az egészet szódabikarbónával. Tegye a fogára, hogy megszűnjön a fájdalom. Másik megoldás, ha egy púpozott teáskanál szódabikarbónát összekever egy pohár meleg vízben. Öblögesse vele a száját.

Vanília kivonat

Ha azonnali megkönnyebbülést szeretne, ezt ki kell próbálnia. Helyezzen 2-3 csepp vanília kivonatot közvetlenül a fájó fogára. A fájdalom nagyon hamar elmúlik.

Búzafű leve 

A búzafű antibakteriális hatású és felveszi a harcot a fogszuvasodás ellen. Használja a búzafű levét öblögetésre. A gyümölcslé csökkenti a szájban lévő baktériumokat, csökkenti a fertőzést és ez által a fájdalmat. Ha nem szeretné a levét kifacsarni, rágni is lehet a levelet.

Guava levelek

Rágjon meg néhány Guava levelet, hogy csökkentse a fájdalmat. Teát is készíthet: 4-5 levelet forraljon fel a vízben. Amikor a víz meleg, adjon hozzá egy kevés sót és öblögessen alaposan. Enyhül a fájdalom és csökken a duzzanat. Ha nincs guava levele, friss spenótlevél is alkalmazható.

Akupresszúra jégkockával

Fogjon egy jégkockát és dörzsölgesse vele a fájó területet, amíg nem jut el orvoshoz.

A lényeg

A fogfájás kialakulása a szájhigiénia fenntartásával elkerülhető. Ez azt jeleni, naponta legalább kétszer mosson fogat, és evések után használjon fogselymet. A szájhigiéniában a diéta is fontos szerepet tölt be, hiszen befolyásolhatja a fogak és az íny egészségét. Korlátozza a bevitt cukros élelmiszereket, és inkább egyen nyers zöldséget, gyümölcsöt. Ezek ugyanis serkentik a nyáltermelést és megtisztítják száját a baktériumoktól. Továbbá, olyan gyümölcsök, mint az eper vagy az alma jót tesznek a fogaknak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!