A piros, vörös árnyalatú zöldségek, gyümölcsök telis-tele vannak tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 

Táplálkozásunk nemcsak egészségügyi, hanem érzelmi állapotunkra is kihat. Ha étrendünk gazdag a különböző tápanyagokban, akkor érzelmileg is stabilabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, mely nagyban függ az egészséges immunrendszertől, hormonháztartástól, a jó emésztéstől és a megfelelő felszívódástól.

A színárnyalatért felelős anyagok ugyanis olyan antioxidánsok, melyek egészségünkre is jótékony hatással vannak, sőt, hiányuk konkrét bajokat, betegségeket vonzanak, illetve még érzelmi állapotunkra is hatással vannak. A hátfájást, rossz emésztést, isiászt és immunproblémákat például sok esetben okozhatják ezen tápanyagok, vitaminok hiánya.

A piros növényekben olyan értékes tápanyagok találhatóak, mint az A-vitamin, C-vitamin, kálium és vas, illetve a tumorgátló resveratrol, likopin és quercetin. Ezek számos területen védik a sejteket és a szerveket, az immunrendszerrel és a hormonháztartással együtt; így lehetséges, hogy nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is segítenek kiegyensúlyozottnak maradni.

A paradicsom egyike a tápanyagairól híres piros árnyalatú növényeknek. Kutatásokban bizonyították tumorgátló hatását, melyet nemcsak a benne található likopinnak, hanem az összes benne található tápanyag komplex rendszer együttes hatásának köszönhető.

A piros növények közül jó választás még a cseresznye, meggy, guava, pink grapefruit, vörös bors, málna, piros szőlő, eper, görögdinnye, vérnarancs, vörös retek, gránátalma, vörös héjú szilva, hibiszkusz, és a rooibos tea.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!