Minden hajhagyma három növekedési fázison megy át.

1, Anagén fázis (növekedési fázis)
2, Katagén fázis (átmeneti fázis)
3, Telogén fázis (nyugvó fázis)

A hajhagymák 85%-a mindig az anagén (növekedési) fázisban van. Ez az időtartam hozzávetőlegesen három év. A hajhagymák mintegy 2-3 %-a van a  kategén (átmenetin) fázisban, míg 10-15%-a telogén (nyugvó) fázisban van. Ennek a fázisnak a végén az élettelen hajszálak kihullanak és a ciklus újra indul. 

A hajhullás okai nagyon sokrétűek lehetnek, ezért univerzális csodaszer nem létezik a hajhullás, kopaszodás megoldására.

Vannak olyan kóros állapotok, amikor a hajhagymák abnormálisan magas mennyisége lép be a nyugvó fázisba (telogén fázis). Pl. a stressz, a terhesség,  a gyógyszerek (kemoterápia, Heparin, hormonpótlók, antiepileptikumok, stb.). A folyamat általában 2-6 hónapig tart és a gyógyszer elhagyását követően a haj újra kinő. Az új haj minősége azonban eltérő lehet a régihez képest. 

A szenilis vagy időskori kopaszodás a hajsűrűség fokozatos csökkenésével jár, mindig a hajszálak elvékonyodásával kezdődik és nem kóros állapot. 

A hegesedő kopaszodás esetében a fejbőr és a hajhagymák gyulladása kimutatható. Járhat hámlással, vagy a nélkül is. A legfőbb okok: TBC, szifilisz, AIDS, Herpes zooster, discoid lupus erythematosus, sarcoidosis, sugárkezelés, a fejbőr égése.

Az alopecia areata a foltosan kialakuló kopaszodás. Autoimmun betegségek, gombásfertőzések, pajzsmirigy betegségek, vitiligo a legfőbb okok. Ilyenkor a hajszálak rövidek, vékonyak, tüske szerűek. 

A traumás hajhullás oka a „lófarok”, a különböző hajdekorációk, göndörítések következtében alakulhat ki, illetve a saját haj tépése is az okok közt található.   

Látható, az okok sokrétűek, tehát univerzális csodaszer nincs és nem is lesz soha!

Vitaminokkal és életmódváltással megerősíthetjük hajszálainkat és elibe mehetünk a hajhullásnak. A kopaszodás, illetve annak mértéke alapvetően genetikailag meghatározott dolog, azonban megfelelő étrenddel sokat javíthatunk hajunk állapotán.

1, Fehérjék

Mivel a haj fehérjékből épül fel, a fehérje hiányos táplálkozás okozhat hajhullást. Akik pl. egyáltalán nem fogyasztanak húst és más, állati eredetű fehérjét, figyeljenek arra, hogy a szervezet számára minden szükséges esszenciális aminosavat biztosítsanak. 

2, C-vitamin

A C-vitamin szintén fontos részét képezi az egészséges hajnak. A citrusfélék, mint a narancs, lime, citrom, stb. C-vitaminban gazdagok, fogyasszunk minden nap 1000 mg C-vitamint.

3, B-vitaminok

A B-vitaminok elengedhetetlenek a megfelelő hajnövekedéshez. A B3-vitamin javítja a fejbőr vérellátását, segíti a hajnövekedést. Olyan B-vitamin készítményt válasszunk, melyben megfelelő arányban vannak jelen a szükséges B-vitaminok. 

4, Vas

A vas szintén javítja a fejbőr vérellátását, ami közvetlen hatással van a hajnövekedésre. Vasban gazdag ételek a máj, barack és szőlő.

5, Víz

A hajszálak ¼-e víz, ezért fontos, hogy folyamatosan hidratáljuk szervezetünket, ezáltal hajkoronánkat is. 

6, Csökkentsük az alkoholbevitelt

Az alkohol csökkenti a hajnövekedést, ezért figyeljünk arra, hogy minél kevesebb alkoholt fogyasszunk.

7, Hormonok

A hormonok közvetlen hatással vannak a hajnövekedésre. A hormonok szintje az életkor előre haladtával csökken, ami lassítja a hajnövekedést. Bizonyos ételek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amik káros hatással lehetnek a haj növekedésére. 

8, E-vitamin

A hajnak nagy szüksége van E-vitaminra. Az E-vitamin belsőleg fogyasztva vagy pakolás formájában a fejbőrre kenve, segítheti a hajszálak növekedését. 

9, Dohányzás

A dohányzás csökkenti a fejbőr véráramlását, ami a hajszálak növekedésének lassulásához vezet. Az egészséges, szép haj és a dohányzás nem fér össze.

10, A-vitamin

Az A-vitamin gyönyörű, fényes hajat varázsolhat. Vigyázzunk azonban, mert a túlzott A-vitamin bevitel hosszabb távon elősegítheti a hajhullást. A legjobb A-vitamin források: tojás, kelkáposzta, tök, sárgarépa.    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!