Hasmenést sok minden okozhat, a rossz minőségű, romlott ételektől (toxinok) kezdve, a baktériumok, a protozoonok, a vírusfertőzések, de néha csak a rossz pszichés állapot. A krónikus hasmenés nem csak kellemetlen, hanem egészen súlyos állapotot is eredményezhet. Hasmenés során ugyanis dehidratálódik a szervezetünk, a bennünk lévő fontos ionok egyensúlya pedig megborulhat. 

Melyek a legjobb természetes gyógymódok, házi praktikák hasmenés esetén?

1, Megfelelő mennyiségű pihenés

Hasmenés esetén rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás, amivel megelőzhetjük a kiszáradást.

A hasmenés gyakran a szervezet természetes védekező reakciója, illetve harca a fertőzésekkel szemben.

Legtöbbször a tünetek néhány nap alatt csillapodnak, amikorra a kórokozók távoznak szervezetünkből. Pihenjünk sokat, segítsük ezzel szervezetünk működését.

2, Igyunk sok folyadékot

Fontos, hogy hasmenés esetén pótoljuk az elvesztett folyadékot, s ezzel elejét vegyünk testünk kiszáradásának.

Amíg a hasmenés tart, igyunk több folyadékot, mint amennyit egyébként szoktunk, de ne gyorsan, hanem folyamatos, apró kortyokban. Olyan italokat fogyasszunk, melyek segítségével pótolni tudjuk az elveszített elektrolitokat. Ennek segítségével pótolni tudjuk az ionokat és ásványi anyagokat.

3, Fogyasszunk joghurtot

Amikor a hasmenés már alább hagyott, fogyasszunk jó minőségű joghurtokat, amikből a zsírokat kivonták (0%-os készítmények), s melyek segítségével pótolni tudjuk a beleinkben élő jó baktériumokat, ezzel segíthetjük emésztési folyamatainkat.

4, Fokozatosan terheljük bélrendszerünket

Hasmenést követően csak fokozatosan álljunk vissza normál étrendünkre, kezdetben csak teát, kekszet, banánt, sós, főtt burgonyát, párolt rizst és leveseket fogyasszunk (tej, tejszín ,ill. tejföl menteseket), figyeljünk arra, hogy ne terheljük meg beleinket.

5, Kerüljünk bizonyos ételeket

Kerüljük a cukros és koffein tartalmú ételeket, melyek stimulálják a belek mozgását, az első pár napban ne fogyasszunk tejet és magas rost tartalmú, zsíros ételeket sem. 

6, Antioxidánsok és tanninok

Az antioxidánsok védik a bél szöveteit a fertőzésektől, a tanninok pedig különleges védelmet nyújtanak a mikrobákkal szemben. Bizonyos gyümölcsökben és teákban megtalálhatjuk ezeket az értékes vegyületeket (fekete teák, zöld teák, híg citromlé, szűrt alma lé).          

Ne feledjük: Ha  a hasmenés hátterében vírusos vagy egyéb fertőzés áll, akkor soha ne vegyünk be székletfogó készítményt, mert ezzel a betegséget elhúzódóvá, nehezen gyógyulóvá tesszük.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!