Rossz hírekkel szolgálunk azoknak a migréntől szenvedőknek, akik nem tesznek lépéseket, hogy csökkentsék a migrén gyakoriságát és súlyosságát. A koppenhágai egyetemen (Dánia) elkészítették hat populáció-alapú kutatás és 13 klinikai-bázisú kutatás meta-analízisét.

A kutatás vezetője, Dr. Messoud Ashina (PhD) a következőket nyilatkozta: „A meta-analízisünk azt sugallja, hogy a probléma tartósan megváltoztathatja az agyi struktúrát többféleképpen is.”

Léteznek olyan természetes gyógymódok, melyek segíthetnek leküzdeni a migrén okozta kellemetlen tüneteket.

Azt találták, hogy a fehér anyag alapú agysérülések száma 68%-kal megnövekedett a migrénaura esetén és 34%-kal nem aurás migrén esetén. Olyan rendellenességek, amelyek növelik a stroke kockázatát 44%-kal gyakrabban fordultak elő aurás migrén esetén, míg az összes többi fajta migrénben szenvedő nagyobb mértékű agyi térfogat változást mutatott, mint a migrénben nem szenvedő személyek.

Van azonban olyan természetes megoldás, amellyel csökkenteni lehet a migrén előfordulásának gyakoriságát és súlyosságát.

A természetes eljárás klinikailag tesztelt és jól használható.

Természetes, klinikailag tesztelt hatásos migrén megelőzési módok

Egy belga kutatás, amelyet az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia közölt 1998-ban, a B2-vitamin (riboflavin) hatását vizsgálta a migrénre. Ötvenöten vettek részt egy kettősen vak, randomizált kísérletben. 

A résztvevők 37%-kal kevesebb migrént észleltek három hónapos B2-vitamin kezelés után (napi 400 mg). A kutatók ezt a riboflavin mitokondriális energiatermelést segítő potenciáljának tulajdonítják.

A mitokondriumok a sejtmagokban találhatók és a táplálékban lévő tápanyagokat alakítják közvetlenül a sejt számára felhasználható energiává, amelyet idegsejtek védelemre is fordíthat a szervezet.

Ezzel egyidejűleg anyag, a reservatrol is bizonyítottan növelte a mitokondriális sűrűséget és aktivitást.

Egy másik, a migrén megelőzésével kapcsolatos kutatás a vörös acsalapu (Petasites hybridius) gyökér kivonatát használta. A kutatást a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetemen végezték, és a Neurológia című lapban jelent meg 2004 végén. 

245 migrénben szenvedő 18 és 65 év közötti személyt osztottak 3 vizsgálati csoportba, akiknek havi 2-6-szor volt migrénjük. A kontrollcsoport placebót kapott, a másik két csoport pedig 75 és 50 mg dózisú vörös acsalapu kivonatot.

Négy hónap elteltével az 50mg-os csoport jobban teljesített, mint a placebósok, de nem olyan jól, mint a 75 mg-os csoport. A 75 mg-os csoportnak a placebó csoporthoz képest 48%-kal kevesebb migrénje volt, és a 75 mg-os csoport 68%-ának volt legalább 50%-kal ritkábban migrénje.

Az egyetlen mellékhatás, amelyet megfigyeltek, hogy néhányuk enyhe gyomor és bélrendszeri reakciót mutatott – böfögött.

Egy 2012 márciusában az Amerikai Ideggyógyászati Akadémián bemutatott kutatás a melatonint tanulmányozta és hasonlította össze az amitriptyline-nel, amely sok márkanévvel ellátott antidepresszáns gyógyszer hatóanyaga.

A melatonin kísérleti adagja napi 3 mg volt az egyik csoportnak, míg a másik csoport napi 25 mg amitriptyline-t kapott. A harmadik csoport placebót kapott, mindhárom csoportot havonta ellenőrizték.

Az eredmény szerint a melatonin ugyanolyan hatásos vagy még jobb, mint az amitriptyline és nincsenek mellékhatásai, kivéve a jobb alvás és a súlyvesztés. Ezzel szemben az amitriptyline gyakran okoz súlynövekedést és nappali álmosságot.

Egy másik bizonyítottan hatásos migrént megelőző természetes anyag az aromaterápiában gyakran használt levendula olaj.  Ez majdnem 75 %-kal csökkentett a migrének intenzitását egy kutatás résztvevőinél.

Még több tanács a migrén okozta agykárosodás elkerülésére

A sokat emlegetett migrént kiváltó esetekről vezetett napló, a megfelelő ételek kerülése (főleg az MSG-t vagy aszpartámot tartalmazóké), a stressz-mentes élet, az akupunktúra, a jóga és a meditáció is hatásosnak bizonyultak.
A magnézium  biológiailag könnyebben  felhasználható formái is klinikailag bizonyítottan hatásosak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!