A ricinusolaj esetleges mellékhatásai

1. Hányinger/hányás:

A ricinusolaj fogyasztásának egyik mellékhatása az olyan emésztési problémák megjelenése, mint a hányinger vagy a hányás. Az olaj a vékonybélben bomlik le ricinolsavvá, amely gyógyhatású, de ez az a sav is, amely irritálhatja a gyomrot és a beleket, így mellékhatásai is lehetnek.

De a ricinusolajnak a jótékony hatásai mellett mellékhatásai is lehetnek.

2. Hasmenés:

A ricinusolaj fogyasztását követően felléphet hasmenés is. Mivel az olaj megszünteti a székrekedést és kezelhető vele a vérhas, néha hasmenéssel jár a fogyasztása.

3. Kiütések:

A gyomor- és bélproblémákon kívül, a ricinusolaj mellékhatásai a bőrön is megjelenhetnek, így például allergiás reakciók formájában. Ha a bőre kivörösödik, keresse fel háziorvosát.

4. Viszketés:

A ricinusolaj mérsékelten használva biztonságos. Viszont ha viszketni kezd a bőre, miután ricinusolajat vitt fel rá, lehetséges, hogy allergiás az olajra.

5. Izomgörcsök:

A ricinusolaj másik mellékhatása külsőleg alkalmazva (például masszázsolajként) az izomgörcsök lehetnek. Ezenkívül a szervezet reagálhat az olajra alhasi fájdalmakkal és görcsökkel is.

6. Duzzadás:

Egy másik komoly allergiás reakció lehet az arc, ajkak, nyelv vagy torok duzzadása. Ezekben az esetekben azonnali orvosi segítségre van szükség, mivel a mellékhatások akár életveszélyessé is válhatnak.

7. Szédülés:

Néhányan elájulhatnak vagy szédülést érezhetnek akkor, ha túl sok ricinusolajat fogyasztottak. Ezzel együtt a szokatlan gyengeség a ricinusolaj allergiás reakciója lehet.

8. Tápanyagvesztés:

A ricinusolaj hosszú távú használata (legalább egy hétig) tápanyagvesztéshez (pl. kálium) és folyadékvesztéshez vezethet. Az olaj megakadályozza néhány fontos tápanyag megemésztését, és dehidratáltsághoz is vezethet.

9. Rendszertelen szívverés:

A ricinusolaj egy másik mellékhatása lehet a szokatlan, rendszertelen szívverés. Ha a szíve szokatlanul gyorsan dobog, lehetséges, hogy orvosi segítségre van szüksége.

10. Légszomj:

A ricinusolaj egyik legkomolyabb mellékhatása a légszomj. Ez veszélyessé is válhat, ha mellkasi fájdalommal társul – ilyenkor mindenképp szükséges az orvosi beavatkozás.

A legjobb a ricinusolajat akkor használni, ha előtte csináltatott egy allergiatesztet. Ezt akár otthon is elvégezheti – egy kis olajat vigyen fel a karjára, és várjon 24 órát. Ha bármilyen bőrreakciót tapasztal (viszketést, kiütést, duzzadást, vörösséget), akkor biztosan allergiás az olajra. Ha viszont nem tapasztal mellékhatást, biztonsággal használhatja az olajat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!