A terhességi csíkok főleg a hason, melleken, combokon, és a feneken jelennek meg. De hogyan szabadulhat meg tőlük? 

A terhességi csíkok kialakulását a következők befolyásolhatják:
 
    Örökletes: ha édesanyjának vannak terhességi csíkjai, valószínűleg önnek is lesznek
    Etnicitás: azoknál a nőknél, akiknek bőre több melanint tartalmaz, kisebb a terhességi csíkok kialakulásának esélye
    Vakarózás: ahogyan hasa nőni kezd, a húzódó bőr viszkethet. Ne vakarja a bőrét, inkább masszírozzon bele testápolót vagy hintőport, úgy is csökkentheti a kellemetlen tüneteket. 
    Testmozgás: végezze naponta, hogy bőrét feszesen és méreganyagmentesen tartsa. Segíti a bőr rugalmasságának megőrzését. 

Az állandó sebhelyként is megmaradható piros vagy sötét színű párhuzamos vonalak horizontálisan helyezkednek el. Akkor jelennek meg, ha a bőrnek hirtelen sokat kell tágulnia, ekkor a bőrt erősítő rétegeken apró szakadások keletkeznek.

A megelőzés hatékonyabb, mint a gyógyítás vagy az eltávolítás

A legjobb gyógymód a terhességi csíkok ellen, ha megelőzi azok kialakulását. Figyeljen oda terhessége során a megfelelő hidratáltságra, igyon elegendő mennyiségű vizet, amely növeli a bőr rugalmasságát és meggátolja a terhességi csíkok kialakulását. Rendszeresen kenje be hasát, combjait, és melleit testápolóval, a kakaóvaj a terhes nők nagy kedvence, amely gazdagon hidratálja bőrét.     

Figyeljen oda a megfelelő táplálkozásra, így nem fog a szükségesnél több súlyt felszedni. A gyors, kontroll nélküli hízás a terhességi csíkok megjelenésének elsődleges oka. A kiegyensúlyozott étrend a megfelelő mennyiségű A-, E-, és C-vitaminokkal is ellátja szervezetét, amely szintén segíti a bőr egészségének fenntartását. Emellett terhessége során is végezzen testmozgást, amely nem csak bőrének rugalmasságát, de testsúlyának kordában tartását is segíti. 

A terhességi csíkok gyógyítása és eltávolítása

Az időleges kezelésre speciális krémeket fejlesztettek ki, kifejezetten a terhességi csíkok kezelésére, amelyek kakaóvajat, gabonacsíra olajat, és lanolint tartalmaznak. A bőr struktúrájának újraépítésével segítik a terhességi csíkok gyógyítását. Ezen felül különféle alapozókkal és egyéb kozmetikumokkal segítheti a sebhelyek láthatóságának csökkentését. 

A mostanában kifejlesztett lézer terápiával végleges megoldást is találhat a terhességi csíkokra. Ez egy egyszerű folyamat, amely általában nagyon rövid gyógyulási időt igényel, vagy akár nincs is szüksége gyógyulási időre. A lézer segíti a bőr természetes kollagénszintézisének visszaállítását, amely ily módon megújítja a bőrsejteket. Eltávolítja az elhalt bőrsejteket, lezárja a roncsolódott hajszálereket, és meggyógyítja a bőr középső rétegeiben roncsolódott rostokat. Ily módon a terhességi csíkok feltöltődnek. 

Egy másik megoldás a kék fényes terápia, amely gél és fény kombinációjával gyógyítja a terhességi csíkokat. A teljes eltűntetés érdekében plasztikai sebészeti beavatkozásokat is végeznek. 

Egy újkeletű gyógymód a retinoidok alkalmazása, amely egy kémiai anyag, főképp retinaldehyde, tretinoin or isotretinoint alkalmaznak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!