A babák számára biztonságos az olívaolaj?

Ahogyan mint tudjuk, a kisgyermekkor rendkívül érzékeny időszak, a babákkal gyengéden kell bánni, különleges figyelemre van szükségük minden tekintetben, legyen szó az étrendjükről vagy a hajukról és a bőrükről. Amikor masszázsolajat keres, érdemes szem előtt tartani, hogy a felnőttek számára optimális olajok akár allergiás reakciót is kiválthatnak kisgyermekek esetén. Az olívaolaj azonban biztonságos még a kisbabák számára is. Mindezek ellenére lehetséges, hogy az Ön kisbabája hiperszenzitív vagy allergiás erre az olajra. Ha tehát azon gondolkodik, hogy használja-e vagy sem, mérlegelje előbb a lehetséges előnyöket és káros mellékhatásokat.

Amellett, hogy fogyasztható, a bőrre is a hajra is alkalmazható helyileg. Ezek a jó tulajdonságok arra engednek következtetni, hogy a kisbabák számára is hasznos lehet. De vajon tényleg minden esetben ez a helyzet? Fontos megválaszolni ezt a kérdést, mivel a kisbabák bőre és haja jelentősen eltér a felnőttekétől.

1.    Olívaolaj babamasszázshoz

Világszerte rengetegen használják az olívaolajat kisbabájuk masszírozásához minden gond nélkül. Elősegíti a relaxációt, csökkenti a sírás gyakoriságát, és pozitív hatással van a kisbaba stresszt kontrolláló hormonjaira. Az olívaolaj magas olajsav és alacsony linolsav koncentrációjú. Míg a linolsav erősíti a baba bőrének felső védőrétegét, az olajsav növeli az egyes bőrrétegek permeabilitását (áteresztőképességét).
Az olívaolaj használatának biztonságossága a kisbaba bőrének áteresztőképességén múlik. Ha a bőre áteresztőképessége magas, könnyen beszívja az olívaolajat és a vizet. Általánosságban, nem jelentkeznek ártalmas mellékhatások az olívaolaj használat következtében.

2.    Az olívaolaj használata problémás bőr esetén

Az olívaolaj használat tehát egészséges bőr esetén biztonságos. Ugyanez azonban nem igaz, ha sérült a baba bőre, például, ha ekcémás, az olívaolaj még ronthat is a problémán, mivel az olajsav növelheti a baba bőrének dehidratációját. Már abban az esetben is ha a családban többször előfordult ekcéma vagy bőrszárazság, érdemes elővigyázatosnak lenni. Talán jobb elkerülni ezt az olajat, mivel előidézheti a fenti problémákat, ha a baba erre eleve hajlamos. Ilyen esetekben érdemes az orvos tanácsát kikérni és követni. Az érzékeny bőrű kisbabák számára megfelelőbb lehet valamely baba ásványi olaj vagy linolsavban magas növényi olaj.

3.    Az olívaolaj a kisbaba étrendjében

Az olívaolaj főzés esetén remek választás magas tápértéke miatt, egyszeresen telített zsírsavakban, A-, C-, D-, E-, K- és B-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. De vajon adható-e kisbabáknak?

Igen, de csak fél éves – 6 hónapos – kor után. Emellett kisbabák esetén érdemes ragaszkodni az extra szűz olívaolajhoz, mivel ez az olívaolaj legtisztább formája és a leggazdagabb antioxidánsokban. Az ebben található olajsav segíti a baba agyának növekedését és fejlődését. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír, amelyek segítik megelőzni vagy gyengíteni az asztmát. Azonban az olívaolaj túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, győződjön meg tehát róla, hogy ¼ kávéskanálnál ne használjon többet 60 grammnyi bébiételben.

4.    Az olívaolaj a székrekedés kezelésében

Az olívaolaj gyengéd a baba hasához így hashajtóként használatos székrekedés esetén. Azonban a túlzott fogyasztás akár hasmenést is okozhat. Ajánlatos tehát kerülni ezt, mint a székrekedés otthoni kezelőjét. Minden ilyen esetben jobb orvoshoz fordulni, hogy az kezelje a baba székrekedését.

5.    Olívaolaj a baba hajához

Az olívaolaj erősíti és puhítja a baba haját, emellett természetes gyógymódként működik a „bölcső sapka” kezelésében. A „bölcső sapka” egyfajta korpásodás, amelynek során egy réteg sötétebb bőr formálódik a baba fején kicsivel születés után. Súlyos esetben sárga foltok is megjelenhetnek a fejbőrön. Az olívaolaj segíthet ezen. Annyit kell csak tennie, hogy bemasszírozza a fejbőrbe az olajat egy gyengéd kefével vagy egy nedves anyaggal. Hagyja rajta 10-15 percre, majd mossa le babasamponnal és öblítse le meleg vízzel. Két-háromszor meg kell mosnia a haját és fejbőrét, ahhoz, hogy az olajat teljesen eltávolítsa. Ez egy fájdalommentes és egyszerű módja a „bölcső sapka” eltüntetésének.

6.    Az olívaolaj a babapopsi kiütéseinek kezelésében

A babapopsi a pelenka alatt könnyen bepállik és kipattogzik, gyakori probléma ez és rendkívül kellemetlen a babának. Az olívaolaj itt is segíthet. Keverjen el két kávéskanál extra szűz olívaolajat egy kávéskanál vízzel és kenje be ezzel a fenekét alaposan. Ez megszünteti majd a kiütéseket és megelőzi, hogy újra előjöjjenek.

Összességében akármennyire is biztonságos az olívaolaj, a babák esetében mindig érdemes kikérni az orvos véleményét.

Ha megfelelően használják, az olívaolaj rendkívül sokat segíthet kellemetlen mellékhatások nélkül. Próbálja ki.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!