Biztonságos-e az olívaolaj a babák számára?

Mindenki tudja, hogy a csecsemőkor egy elég érzékeny életszakasz. A babák rendkívül érzékenyek, ezért speciális figyelmet igényelnek, mind az egészségük, étrendjük, bőr- és hajápolásuk szempontjából. Ha a masszázsolajak kerülnek szóba, fontos tudni, hogy ami jó hatással van a hajára és bőrére, az talán allergiás reakciót válthat ki a babából. Az olívaolaj azonban elég biztonságos a babák számára, habár így is reagálhat a habár hiperszenzitíven vagy allergiásan az olajra. Szóval mielőtt használni kezdené, mindenképp nézzen utána az olaj pozitív hatásainak és mellékhatásainak is.

Valójában azonban nem csak fogyasztható, hanem külsőleg alkalmazható a bőrre és a hajra is. Pozitív hatásai a babákra is érvényesek, habár a babák bőre, haja és egészsége azért eltér a felnőttekétől.

1. Olívaolajos babamasszázs:

Szerte a világon sokan használják az olívaolajat arra, hogy átmasszírozzák vele a babájukat – mindenféle mellékhatás nélkül. Az olaj segít az ellazulásban, csökkenti a sírást és pozitív hatással van azokra a hormonokra, amelyek a stressz szabályozásáért felelnek a szervezetben. Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz olajsavat és kevesebb linolénsav található benne. Míg a linolénsav megerősíti a baba bőrét, addig az olajsav növeli a bőr rétegeinek áteresztőképességét.

Az olívaolaj biztonságos használata csak attól függ, hogy milyen állapotban van a baba bőre. Ha a baba bőrének nagyobb az áteresztőképessége, akkor könnyedén beszívja az olívaolajat és a vizet. Általában az olívaolaj használatának nem szoktak mellékhatásai lenni.

2. Az olívaolaj és a bőrproblémák:

Mint már fentebb említettük, az olívaolaj biztonsággal használható az egészséges bőrön. Ha viszont a baba bőre károsodott, például a babának ekcémája van, az olívaolaj használatával súlyosbítható a probléma, mivel az olajsav növeli a nedvesség-veszteséget a bőrön keresztül. Még ha a családban jellemző is az ekcéma és a száraz bőr, az olívaolajat óvatosan kell használni. Még jobb azonban, ha nem használja az olajat ilyen esetekben, mivel csak rosszabbíthatja a problémát az olaj használatával. Ilyenkor legjobb a gyógyszerész vagy az orvos utasításait követni. Az érzékeny bőrű babáknak az ásványi anyagos baba- vagy zöldségolajak a legjobbak, mivel azokban nagy mennyiségben található linolénsav.

3. Olívaolaj a baba étrendjében:

Az olívaolaj kiváló választásnak bizonyul a főzés terén, mivel gazdag a tápanyagértéke: egyszeresen telítetlen zsírsavakat, A-, C-, D-, E-, K- és B-vitaminokat tartalmaz, valamint antioxidánsokat is.
Az olívaolaj beépíthető a baba étrendjébe, de csak 6 hónapos kor után. Emellett a legjobb az extra szűz olívaolajat használni, mivel az a legtisztább formája az olívaolajnak, és nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. A benne található olajsav segíti a baba agyának növekedését és fejlődését. Ezen kívül gyulladásgátló hatású, így meggátolja az asztma kialakulását, valamint csökkenti annak súlyosságát. Fontos azonban, hogy az olívaolaj túlzott fogyasztása hasmenéshez vezethet, ezért 55 gramm bébiételbe ne tegyen több mint ¼ teáskanál olívaolajat.

4. Enyhíti a székrekedést:

Az olívaolaj, mivel nagyon gyengéd a baba gyomrával, gyakran használt hashajtó a székrekedés enyhítésére. Túlzott fogyasztása viszont hasmenés kialakulásához vezethet, ezért nem tanácsos otthoni kezelésként alkalmazni a babáknál, jobb egy székrekedés elleni gyógyszert vagy kúpot kérni a háziorvostól.

5. Olívaolaj a babák hajára:

Az olívaolaj megerősíti a baba haját és lágyítja a kezelhetetlen, durva hajat. Az olívaolaj hatékonyan megszünteti a fekvéstől kialakult sárgás, zsíros foltokat a baba fejbőrén. Ez egy bizonyos korpafajta, ami röviddel a születés után alakul ki. Az olívaolaj azonban megszünteti ezeket a tüneteket. Ehhez csak kenje be az érintett területeket a fejbőrön vékony réteg olívaolajjal, és egy puha törülközővel masszírozza a bőrbe. Hagyja fent 10-15 percig, majd mossa le babasamponnal és öblítse le meleg vízzel. Hogy az olajat teljesen eltávolítsa, a baba fejbőrét akár 2-3 alkalommal is meg kell mosnia. Ezzel a fájdalommentes és könnyű módszerrel azonban megszabadulhat ettől a problémától is.

6. Pelenka okozta kiütések:

A pelenka okozta kiütések elég gyakori problémának bizonyulnak a babáknál, amik egyben nagyon kellemetlenek is.

Az olívaolajjal viszont megszüntethetőek a kiütések. Keverjen össze 2 teáskanál extra szűz olívaolajat egy teáskanál vízzel és alaposan verje fel a keveréket. Ezt aztán kenje fel a baba fenekére, így megszabadulhat a kiütésektől, és megakadályozhatja, hogy azok visszatérjenek.

Mindegy azonban, mennyire biztonságosnak tartja az olívaolaj használatát, a legjobb mindig a háziorvos tanácsát követni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!