Manapság nagy divat különböző kollagén tartalmú kozmetikumok alkalmazása, de megismerve a bőrben zajló folyamatokat, mindenkinek világos kell, hogy legyen, azzal, hogy a bőrét kollagén tartalmú krémmel kenegeti, semmilyen hatást nem fog tapasztalni. Nézzük meg a kérdést kissé közelebbről.

A kollagén a fibroblast sejtekben képződik. Először egy ezer aminosavból álló fehérjelánc képződik, ez a tropokollagén. Ezután C-vitamin jelenlétében ezek a fehérje láncok összecsavarodnak, mint amikor három zsinórt összefonunk. 

Miután ez a hármas fonat elkészült, még cukor molekulák kapcsolódnak a fonathoz, majd a fibroblast sejtek a kész tropokollagén molekulát kibocsájtják a sejtből. A sok kész tropokollagén molekula a sejt közötti állományba kerül, ahol egymással összekapaszkodva kollagén molekulává egyesülnek. 

Na most, ezek a kollagén molekulák is kapcsolatba lépnek egymással, mely során víz szabadul fel belőlük és ez a folyadék felszabadulás felelős végső soron a kollagén öregedéséért.

Tehát, ha bőrünket sokáig frissnek és rugalmasnak szeretnénk megőrizni, akkor kell megfelelő mennyiségű C-vitamin, szükség van prolinra és lizinre, glicinre is (aminosavak, amik nem nélkülözhetők a kollagén szintéziséhez), amit a teljes értékű fehérjék, pl. hús, szója, tej, sajt, túró, bőven tartalmaz, és kerülje a direkt tűző napot, mert ez a kollagén térháló vízvesztését jelentős mértékben felgyorsítja, amit pusztán víz ivásával nem lehet ellensúlyozni. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!