Az eddig nehezen kezelhető problémakörre azonban új kutatásokkal, szőrtüsző generáló sejtek bevetésével úgy látszik, megszületett a megoldás. 

A pennsylvaniai Perelman Orvostudományi Egyetemen végzett kutatások leírják a módszert, amely során a kifejlett sejteket epitheliális őssejtekké alakíják. Habár a kopaszodás elleni harcban már régóta felmerült az ötlet, hogy vessenek be őssejteket, ezidáig sosem sikerült belőlük eleget létrehozni. A kutatócsoport saját bevallása szerint ők a legelsők, akiknek sikerült mind egereken, mind embereken megfelelő mennyiségű sejtet látrehozni. A Dr. Xiaowei “George” Xu, patlógia, laboratóriumi orvostudomány, és bőrgyógyászati professzor vezette kutatócsoport dermál fibroblaszt emberi bőrsejteken végezte sikeres kutatását. 

Nem csak a férfiakat, a nőket is érinti a probléma, ők teszik ki a kopaszodók negyven százalékát. A fizikai változásokon túl lelki vonzatai is vannak, befolyásolja az önképet és az érzelmi állapotot.

Hogyan hozták létre a sejteket? 

A kutatók az emberi bőrsejteket három gén hozzáadásával indukált pluripotens bőrsejtekké (iPSCs) alakították, amelyek tovább alakíthatóak akármilyen sejtté. A kutatók ezt az alakítható sejtet változtatták epitheliális őssejtekké, amelyek főképp az emberi haj szőrtüszőjében találhatóak. 

Más kutatócsoportok technikáit alkalmazva az iPSCs-t kerationcitává alakították, amely a bőr felső rétegében legtöbbet megtalálható sejt. Dr. Xu bemuatta, hogy az iPSCs-t az idő és növekedési faktorok változtatásával kényszeríteni tudják arra, hogy nagy mennyiségű epitheliális őssejtet (EpSCs) termeljen. 

A laboríatóriumi egereken végzett kutatások során EpSCs-t implantáltak az állatokba, amelyek a bőr- és szőrsejtekre hatva szőrtüszőket és észrevehető szőrszálakat növesztettek. A csapat bizakodik, hogy további kutatásokkal hamarosan embereken is kipróbálhatják a technikát és megtalálhatják a kopaszodás ellenszerét. 

A kutatás 18 napja alatt az iPSCs 25%-a alakult át EpSCs-sé, amelyet tovább finomítottak a kilökött fehérjék módosításával. 

A módszer “még nem kész emberek számára”

Az emberekből származó EpSCs és az egerek bőrsejtjeinek keverékét az egerek bőrébe építették, ahol működőképes emberi epidermiszt hoztak létre, amely az emberi bőr külső rétegeit alkotja. Az ebből létrehozott szőrtüszősejtek strukturálisan hasonlóak voltak az emberi szőrsejtekhez. 

Dr. Xu bevallása szerint most sikerült bárkinek is először mérhető mennyiségű epitheliális őssejtet létrehozni, amelyekkel lehetőség nyílik a szőrtüszők epitheliális komponensének létrehozására. Hozzátette, hogy ezek a sejtek a sebgyógyulást, a kozmetikai beavatkozásokat, és a haj regenerálódását is segítik. 

Azonban a sejtek még nem állnak készen az emberek számára, mert a csapat csak a probléma egyik oldalát oldották meg. A szőrtüsző epitheliális sejteket és dermális papillákat is tartalmaz. Dr. Xu úgy magyarázta a problémát, hogy “amikor egy ember kopaszoni kezd, mindkét fajta sejtet elveszti. A haj epitheliális összetevőjének pótlására megtaláltuk a magyarázatot, ám a másik összetevőn, a dermális papillák pótlásán még dolgoznunk kell. Erre a problémára még senki nem talált megfelelő magyarázatot.”
Hozzáteszi, hogy az őssejt kutatók új stratégiákat alkalmaznak, amely során csak kemikáliákkal dolgoznak, több megoldásra jutva. 

2013 végén kutatásokat végeztek, ami során donor szőrtüszőkből sikeresen hoztak létre dermális papilla sejteket, bizonyítva, hogy még egy lépéssel közelebb jutottunk a megoldáshoz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!