A haj növesztése egy komoly kihívás lehet azok számára, akiknek vékonyak hajvonalai vagy akár azok számára is, akik félnek megszabadulni egy kis hajtól a dúsabb haj reményében. A vékonyodó hajvonalakat általában a gének okozzák, amiket az emberek a szüleiktől örökölnek. Erre az örökségre gyakran hivatkoznak úgy, mint a férfias kopaszságra. Szerencsére számos olyan különféle módszer és lépés létezik, amit lehet követni annak az érdekében, hogy hajunk növekedését stimulálni tudjuk, ami főleg azok számára jó, akik nagymértékű hajhullástól szenvednek. Amint megtanulta, hogy hogyan növesztheti haját az egyszerre válhat kihívássá és jó szórakozássá. Az alábbiakban olyan lépésekről olvashat, amiket megtéve ráléphet a hajnövekedés útjára a lehető leghatékonyabb módon.

1) Étrend

A haj visszanövesztéséhez az egyik legfontosabb lépés az, hogy a megfelelő ételeket fogyasszuk. Amikor hajat növesztünk olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik gazdagok a cinkben és a vasban. A cinknek aktív szerepe van a test különféle szöveteinek megjavításában ( ebbe a haj is beletartozik). Emellett segít fentartani a megfelelő funkcióját az olajmirigyeknek a hajmirigyekben. A cinkben gazdag ételek közé tartozik a tengeri rák, a sovány húsok, a csicseriborsó, a mogyoróvaj, a tökmag és a baromfi hús. Emellett pedig a vas segít haszonsítani és megőrizni a szervezet fehérjéit annak érdekében, hogy haja erős legyen és segít az oxigénnek eljutni a test különféle sejtjeibe ( beleértve a hajmirigyeket is). A vas leggyakrabban sovány húsokban, tojásban, baromfiban, lencsében, tofuban, szójababban és a babban fordul elő. 

2) Keratin

A cink és a vas mellett van egy másik anyag is, ami elősegíti a haj növekedését, ez pedig a fehérje. A hajszálak általában keratinból épülnek fel, ami egy fehérje gazdag anyag, ami aminosavakból épül fel. Emiatt azoknak, akik szeretnék hajuk növekedését támogatni fehérjét kell, hogy fogyasszanak, amik majd segítik az aminosav termelést. Fontos olyan fehérje gazdag ételeket az étrendünkbe építeni, mint például a hal, a diófélék, a sovány húsok, a bab, a szójakészítmények és a tojás, annak érdekében, hogy étrendünk nemcsak egészséges legyen, de segítse hajunk növekedését is. 

3) Vitaminok

A B és a C-vitamin szintén nagyon fontos szerepet játszanak akkor, ha valaki épp megpróbál rálépni a hajnövelés útjára. Szakértők szerint a B-vitamin hiány eredményeképp gyakran szenvedünk el hajvékonyodást vagy hajhullást. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van a megfelelő B-vitamin bevitelre annak érdekében, hogy elkerülhessük az ilyen állapotokat. A B-vitamin hiány elkerülésének érdekében ajánlott a spenót, az articsóka, a brokkoli, a borsó, a zabpehely, a sovány tejtermékek és a tengeri herkentyűk fogyasztása. A másik fontos alapanyag a C-vitamin, amire szükségünk van annak érdekében, hogy a szervezet kollagént tudjon termelni, ami segíti a haj sejtjeinek termelődését. Emellett a C-vitamin segít abban, hogy megfelelően ki tudjuk nyerni az elfogyasztott ételből a vasat. A C-vitaminban gazdag ételek az alábbiak: eper, ananász, guajáva, paprika, fodroskel,brokkoli és a citrusfélékhez tartozó gyümölcsök. 

4) Életmód

Annak ellenére, hogy a zsírt legtöbbször messzire elkerüljük, amikor próbálunk egy egészséges étrendet fenntartani, léteznek olyan egészséges zsírok, amikre a szervezetnek szüksége van akkor, ha  erőfeszítéseket próbálunk tenni a hajnövés érdekében. A megfelelő mennyiség nélkül ezekből a zsírokból a szervezetnek nehéz a hajat növelnie, ami akár hajvesztéshez vezethet. Az egészséges zsírok melyeket a kókusz olaj tartalmaz például elengedhetetlenek, mivel segítenek az A,D,E és K-vitaminnak asszimilálódni a hajnövekedés érdekében. Fontos, hogy olyan zsírsavakat és telítetlen zsírokat fogyasszunk, amik segítik elkerülni az egészségkárosító zsírokat és ezzel egyidőben viszont támogatják a hajnövelés irányába tett igyekvéseinket. Ha ez nem így történik, akkor sajnos egyik problémát a másikra cseréjük. 

5) Stressz

A legutolsó lépés a hajnöveléssel kapcsolatban a megfelelő válasz a stresszhelyzetekre. A stressz erősebbé tesz bármilyen egészségtelen állapotot a szervezetben, ami csökkentheti az ön esélyeit a sikeres hajnövesztésért. Amikor stresszesek vagyunk a test általában arra összpontosít, hogy fenntartsa az elengedhetetlen testi funkciókat, ezzel védelem nélkül, magára hagyva olyan testrészeket, mint a haj.  Annak érdekében, hogy ön szembe tudjon szállni ezzel a problémával fontos egy kiegyensúlyozott diéta és egy rendszeres edzésprogram fenntartása, amikkel biztosítani tudja egészséges életmódot. Emellett fontos az olyan fizikai vagy érzelmi cselekmények elkerülése, amik magas feszültséghelyzetet válthatnak ki. Amennyiben a teljes elkerülés lehetetlen, fontos megtanulnunk a stressz szintjének kordában tartását, ezzel biztosítva a megfelelő működést a test minden pontján. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!