A haj különféle okokból sérülhet, ezek közé tartozik a túl gyakori durva alkoholos samponokkal vagy szappanokkal való hajmosás, a száraz forró klíma, a hajszárító túlzott használata, a hajformázás túlzásba vitele, a káros UV-sugarak, a klóros vízben való úszás, a haj dehidratáltsága, különféle vegyi eljárások alkalmazása, dörzsölés a pamutpárnákon való alvástól és a stressz.

Emellett egyéb mögöttes okok is okozhatják ezt, mint a pajzsmirigy alulműködés, egyes örökletes faktorok, a nem megfelelő étkezés és az anorexia.

Amikor a haj kutikulája sérül, a haj szárazzá, fénytelenné válik. A megviselt haj más jelei még a durva felület, a töredezett végek, a törékeny hajszálak, a viszkető fejbőr és a rugalmatlanság. A megviselt haj könnyebben összegubancolódik ezen felül, és ezáltal nehezebben kezelhető lesz.

A hajvágással szabadulhat meg legkönnyebben a töredezett hajvégektől, emellett kipróbálhat pár egyszerű, hatásos és biztonságos otthoni gyógymódot élettelen hajának szebbé tevésére. Azonban ez egy hosszú gyógyulási folyamat, a kívánt eredmény eléréséhez sok türelemre és kitartásra van szükség.

Íme a 10 legjobb természetes módszer:

1.    Olívaolaj

Az olívaolaj zsírsavakban, antioxidánsokban és E-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően a kutikulát nedves borítással veszi körbe, ezzel megvédve a hajat a további sérülésektől.

-    Alkalmazzon meleg olívaolajat a hajra és annak tövére is. Masszírozza gyengéden pár percig, majd takarja be meleg törölközővel. Hagyja rajta legalább fél órára, vagy akár egész éjszakára majd mossa le samponnal és alkalmazzon balzsamot. Hetente legalább egyszer ismételje ezt meg.
-    Keverjen össze ¼ csésze olívaolajat fél csésze mézzel. Melegítse fel a keveréket majd alkalmazza hajára.

Hagyja rajta 30 percre, majd öblítse le langyos vízzel és végül mossa meg samponnal. Heti egyszer-kétszer ismételje ezt meg.

2.    Avokádó

Az avokádó vitaminokban, zsírokban, fehérjében, természetes olajokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, így segít a haj egészségének visszaállításában.  Az avokádó bevonja és puhítja a hajszálakat, ezáltal hidratáltan és rugalmasan tartja őket. Megelőzi a szabad gyökök által okozott hajkárosodást is.

-    Keverje össze egy érett avokádó gyümölcsét egy-két kávéskanál olívaolajjal egy mixerben, amíg sima nem lesz. Ezt alkalmazza hajára és hagyja rajta egy órára, majd mossa le.
-    Törjön össze egy érett avokádót és adja hozzá egy tojás sárgáját és kókusztejet, majd keverjen ebből sűrű pépet. Ezt alkalmazza a hajra és a fejbőrre és masszírozza bele öt percen keresztül körkörös mozdulatokkal. Hagyja rajta egy órára majd mossa le langyos vízzel és samponnal mossa meg végül.
Végezze ezen avokádós gyógymódok valamelyikét heti egyszer és haja hamarosan egészségesebb lesz.

3.    Tojás

A tojás táplálja és ápolja megviselt haját. A tojássárgája fehérjében, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, amelyek táplálják a hajtincseket és természetes fényt kölcsönöznek neki. A tojásfehérje enzimjei pedig tisztítják a hajat és a fejbőrt.

-    Verjen fel egy tojást és ezzel masszírozza fejbőrét és haját pár percig. Vegyen rá fürdősapkát és hagyja rajta 20 percre majd öblítse le hűvös vízzel és végül mossa meg samponnal.
-    Verjen fel két tojást fél csésze joghurttal. Adjon hozzá fél-egy evőkanál mandulaolajat, majd verje fel megint, amíg krémes állagú nem lesz. Masszírozza ezzel fejbőrét és haját, majd kösse be törölközővel 30 percre. Végül öblítse le hűvös vízzel és mossa meg samponnal.

A tojásos gyógymódok valamelyikét kéthetente végezze.

4.    Aloe Vera

Az Aloe Vera is nagyon jót tesz a megviselt hajnak. Humektáns tulajdonságai puhábbá varázsolják a hajszálakat. Emellett enzimekben, aminosavakban, C- és E-vitaminban is gazdag.

-    Alkalmazzon Aloe Vera levet közvetlenül a sérült hajszálakra. Hagyja rajta 10-15 percre majd mossa le meleg vízzel.
-    Keverjen össze négy evőkanál Aloe Vera gélt két evőkanál kókuszolajjal és három evőkanál natúr joghurttal.

Keverje el jól, majd alkalmazza hajára. Hagyja rajta 30 percre, majd öblítse le és mosson hajat samponnal.

A fenti gyógymódok valamelyikét hetente ismételje.

5.    Kókuszolaj

A kókuszolaj a haj számára értékes tápanyagokban gazdag. Könnyedén behatol a hajszálakba, ezáltal megelőzve a kutikula károsodását és egészségessé téve haját.

-    Masszírozza naponta, vagy legalább heti háromszor meleg kókuszolajjal fejbőrét öt percen keresztül. Hagyja rajta éjszakára majd másnap reggel mosson hajat enyhe samponnal.
-    Vagy keverjen össze három evőkanál meleg kókuszolajat ¼ csésze mézzel. Keverje el alaposan majd alkalmazza nedves hajra, Hagyja rajta 20-30 percre majd öblítse le meleg vízzel. Hetente egyszer-kétszer ismételje meg.

6.    Banán

A banán káliumban, erősítő vitaminokban, természetes olajokban és hidratáló anyagokban gazdag, ezáltal puhítja és rugalmasabbá teszi haját.

-    Törjön össze egy érett banánt és masszírozza hajába alaposan. Hagyja rajta egy órára, majd mossa le langyos vízzel.
-    Készítsen hajpakolást két túlérett banán, egy evőkanál kókuszolaj, egy evőkanál méz és egy evőkanál olívaolaj összekeverésével (alkalmazzon mixergépet). Alkalmazza ezt hajára és hagyja rajta 20-30 percre, majd öblítse le meleg vízzel.

Végezze ezek valamelyikét egy-kéthetente.

7.    Hibiszkusz

A hibiszkuszt az ayurvédikus orvoslásban hajnövesztésre és hajápolásra alkalmazzák.A hibiszkusz nedvességgel vonja be a kutikulát ezáltal visszaadja a száraz, élettelen haj fényét.

-    Melegítsen fel 8-10 hibiszkusz virágot egy csésze kókuszolajban, amíg befeketedik. Szűrje le és hagyja kihűlni, majd alkalmazza hajolajként. Masszírozza ezt hajába pár percig, majd hagyja rajta legalább 30 percig, végül mossa le.
-    Törjön össze 3-4 hibiszkusz levelet és két virág szirmát és keverje el egy kis vízzel. Alkalmazza hajára, hagyja rajta 20 percre, majd öblítse le langyos vízzel.

Ismételje a fenti gyógymódok valamelyikét hetente egyszer-kétszer.

8.    Fekete tea

A fekete tea szintén hatásos a száraz és megviselt haj kezelésében. Polifenolokban, C- és E-vitaminokban gazdag, puhítja és fényesebbé teszi haját. Emellett az UV-sugarak káros hatásaitól is megóvja azt.

1.    Forraljon fel egy csésze vizet és áztasson bele egy fekete tea filtert.
2.    Takarja le és hagyja állni 10 percre.
3.    Adjon hozzá egy-két csepp esszenciális jázminolajat és várja meg, amíg kihűl.
4.    Használja ezt végső öblítőként samponos hajmosás után.
5.    Hagyja rajta 10-15 percre majd mossa le vízzel. 
6.    Heti egyszer-kétszer ismételje meg.

9.    Méz

A méz egy rendkívül tápláló anyag. Hidratálja a kutikulát és puhává és egészségessé varázsolja azt.

-    Hígítson  ¼ csésze organikus nyers mézet vízzel. Ezt alkalmazza nedves hajra, majd hagyja rajta 30 percre végül öblítse le meleg vízzel. Ezt heti kétszer ismételje.
-    Készítsen hajpakolást két evőkanál méz, egy evőkanál natúr joghurt, egy evőkanál olívaolaj és egy evőkanál kókuszolaj összekeverésével. Melegítse fel majd alkalmazza hajára és vegyen rá fürdősapkát. 20 perc elteltével öblítse le. Hetente legfeljebb egyszer alkalmazza ezt a pakolást.

Megjegyzés: A mézes hajpakolás gyakori használata világosíthatja hajának tónusát.

10.    Fehér ecet

A sérült haj kezelésében gyakran használják a fehér ecetet is. Ennek tisztító tulajdonságai segítik eltüntetni a felgyülemlett elhalt hámsejteket és bevonják a kutikulát.

Ezen felül a fejbőr természetes pH-szintjének visszaállításában is segít, serkenti a hajnövekedést és puhává és fényessé varázsolja azt.

1.    Keverjen össze egy csésze desztillált fehér ecetet három csésze vízzel.
2.    Ezzel öblítse le haját balzsamozás után.
3.    Hagyja rajta 5 percre.
4.    Langyos vízzel mossa le és törölközővel szárítsa haját.
5.    Hetente egyszer ismételje meg pár hetente.

További tanácsok

-    Masszírozza fejbőrét pár percig lefekvés előtt minden nap, hogy ezzel is stimulálja a hajhagymákat.
-    Kerülje a túlzott hajszárítást, vasalást és egyéb kémiai készítmények alkalmazását.
-    Hetente háromszor-négyszer mosson hajat samponnal. Használjon balzsamot, de alaposan öblítse ki. Használjon törölközőt a hajszárítás első lépéseként, majd hagyja, hogy az magától, a levegőn megszáradjon.
-    Gyengéden fésülködjön nem túl sűrű fésűvel vagy kefével, vagy természetes sörtés hajkefével.
-    Amikor úszni megy, öblítse le haját előtte és utána vízzel.
-    Óvja haját a naptól kalap vagy selyemkendő segítségével.
-    Olyan kiegészítőket viseljen, amelyek nem akadnak bele hajába.
-    Egyen egészségesen és fogyasszon sok vizet.
-    Végezzen rendszeres testmozgást a szervezet, és így a haj egészségének javításáért.
-    Aludjon legalább 6-7 órát naponta és használjon szatén ágyneműket.
-    Csökkentse a stresszt, mivel ez rosszat tesz a hajnak

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!