Illusztrációként alább olvashat egy igaz történetet a stresz és a hajhullás kapcsolatáról. 

Elaine mindig is vonzó lány volt. Egyetemi tanulmányai alatt munkát vállalt, hogy fizetni tudja tartozásait. Keményen tanult, és még keményebben dolgozott, és hogy még tovább komolyítsuk a helyzetet, másfél éves kapcsolatának is vége szakadt. Elaine túl sokat dolgozott, túl sok stressz érte, és a szívét is összetörték. A stressz olyannyira nagy szerepet játszott életében, hogy elvesztette vonzó külsejét, állandóan morcos és megviselt volt.

Az Oxford szótár a stresszt “fizikai és mentális energiákat megterhelő tényező”-ként definiálja, amelyet a legtöbb ember egy olyan feladatként érzékel, amely az átlagosnál több energiát vesz igénybe. Ezt az igényt általában nagyon nehéz teljesíteni, hiszen olyan elvárásokat támasztunk önmagunk ellen, amely jóval képességeinken felül áll. Valamilyen megkönnyebbülést okozó tevékenység nélkül majdnem lehetetlen elvégezni ezeket a feladatokat. A negatív felfogás ellenére a stressz egy mindennapi dolog, amely a legtöbb embert érinti életének valamely pontján.

Barátai is figyelmesek lettek meggyötört külsejére, fakó és száraz bőrére, Elaine pedig emellett állandóan fáradtnak és lomhának érezte magát. Reggelente a párnáján kihullott hajszálakat talált, amelyet a szervezetére nehezedő stressz okozott. Ijedtségtől sújtva Elaine úgy határozott, kikéri egy hajspecialista véleményét, remélve, megtalálja a megoldást. Azt javasolta neki, változtassa meg életmódját és igyekezzen minél pozitívabban gondolkodni, emellett pedig iktasson ki életéből minden olyan tényezőt, amely túl sok stresszt okoz neki. Minden olyan tényezőt ki kellett iktatnia az életéből, amely fájdalmat okoz neki vagy valamilyen módon kínozza, ha azt akarja, hogy hajhullása megszűnjön.

Megfogadta a specialista tanácsát és gyökeresen megváltoztatta életét. Felmondott a munkahelyén, hogy legyen lehetősége csak a tanulmányaira koncentrálni, felkereste barátait és újból elkezdett szocializálódni. Döntései boldogabbá tették, és az egyszerűbb élet segített abban, hogy fizikailag is több energiája legyen, így újból az a vonzó lány lett, aki azelőtt volt. 

A stresszre a következő definíciókat találhatja még: 

    egy viszonylag újkeletű jelenség, amely mindenhol körülvesz minket
    egy kellemetlen érzés, amelyet kellemes szituációkban sosem él át
    akkor fellépő élmény, amikor a problémái kicsúsznak a kezei közül
    szorosan kötődik a változáshoz. 

Ahogyan Eliane története is jól példázza, a stressz néha hajhullást okozhat. Az emberi szervezetnek megvannak a módszerei arra, hogyan jelezze nekünk a különféle problémákat, így a stresszt is. Amennyiben megtanulja megfelelően kezelni a stresszt, nem fog szervezetében változásokat tapasztalni, haja sem fog hullani, és külseje sem fog megváltozni. 

Az emberi haj állapota rengeteget elárul az átélt stressz mennyiségéről. A boldogság és megelégedettség egészséges, fényes hajjal ajándékozza meg viselőjét, míg a száraz, élettelen haj azt sugallja, szomorú és gyakran nehéz életet él. 

A stressz okozta hajhullás extrém stresszes helyzet esetében fordul elő, mint egy műtét vagy betegség, és visszafordítása akár 6-12 hónapot is igénybe vehet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!