Amennyiben rendszeresen alkalmaz otthoni gyógymódokat, valószínűleg már hallott a teafaolajról. Rengeteg otthoni gyógymód és praktika részét képezi az akne kezelésétől a súlyos bőrbajokon át, mint az ekcéma és az övsömör, egészen a mandula- és arcüreggyulladásig, illetve egyéb bakteriális illetve vírusos fertőzések is kezelhetőek vele. A teafaolaj ezen felül a hajnövekedést is serkenti, ismerjük meg tehát a teafaolaj tulajdonságait.

1. oldal: Serkenti-e a teafaolaj a hajnövekedést?

Igen! Amennyiben hajhullása hátterében a hajhagymák és pórusok eltömődése áll, például korpa formájában, a teafaolaj hatásos természetes hajnövesztő szernek bizonyul. Hogyan hat? Eltávolítja az elhalt hámsejteket a fejbőrről, emellett a baktériumoktól és gombáktól is megtisztítja azt. Ez pedig hozzájárul a gyorsabb hajnövekedéshez. Az alábbi pontok röviden bemutatják hogyan hat a teafaolaj a hajnövekedésre.

1.    A korpa vagy egyéb faggyúmirigyekhez kapcsolható fejbőr betegségek, amelyek következtében felgyülemlenek az elhalt hámsejtek, hajhulláshoz vezethet. A teafaolaj gomba- és baktériumölő tulajdonságainak következtében segít megszabadulni a fejbőrön élő mikroorganizmusoktól, amelyek a korpát okozzák (bőrhámlás a fejbőrön). 

2.    Nem csak a száraz típusú fejbőr betegségek, mint a korpa, de az olajos fejbőr is hajhulláshoz vezethetnek. A teafaolaj hidratálja haját és ezzel egy időben szabályozza a fejbőr túlzott olajosodását, amely eltömíthetné a pórusokat és hajhagymákat, ezáltal megakadályozva a hajnövekedést.

3.    Hajhullás akkor is bekövetkezhet, ha nem küzd korpával vagy olajos fejbőrrel. Az is lehet, hogy nem hullik a haja, de nem is nő elég gyorsan. Ezek mögött a túl sok vegyi anyaggal telített samponok és krémek használata is állhat. A samponok, balzsamok és egyéb hajápoló termékek maradékai felhalmozódhatnak a fejbőrön, ezáltal gátolva a hajnövekedést. A teafaolaj megakadályozza a fenti anyagok felhalmozódását a fejbőrön és a fejbőrben, ezáltal serkentve a hajnövekedést. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a teafaolaj nem egy mindenféle hajhullást megszüntető csodaszer. Ha autoimmun betegség, örökletes faktorok vagy életkori sajátosságok miatt hullik a haja, a teafaolaj nem biztos, hogy elegendő.

Következzenek a teafaolaj jótékony hatásai és előnyei.

A teafaolaj előnyei olajos és zsíros haj esetén

A teafaolaj jótékonyan hat az olajos vagy zsíros bőrre és hajra baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő, vírusölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető.

1.    A teafaolaj hatásosan hidratálja a hajat, ezáltal megelőzve a fejbőr szárazságát és viszketését, amelyek a korpa fő okai.

2.    Megelőzhető és legyőzhető vele bármilyen bakteriális, virális vagy mikrobális fertőzés, ezáltal fejbőre egészséges marad és semmi sem gátolja a hajnövekedést. 

3.    A hígított teafaolajos masszázzsal serkenthető a fejbőr vérkeringése. Ez gyulladáscsökkentő hatású.

4.    A teafaolaj megakadályozza az elhalt hámsejtek vagy a samponok maradékainak felhalmozódását a fejbőrben és a fejbőrön. Ezzel megelőzhető a korpásodás, és a viszketés. A haj erősebb és vastagabb lesz.

5.    A teafaolaj szabályozza a túlzott faggyútermelést, amelyek eltömíthetik a pórusokat, ezáltal meggátolva a hajnövekedést.

6.    Mikrobaölő tulajdonságainak köszönhetően a teafaolaj tetűirtásra is használható.

7.    A teafaolaj anti-androgén hatású. Az anti-androgén nők esetében segíthet elnyomni bizonyos férfi nemi hormonok túlzott aktivitását és nem kívánt hatását. A férfi nemi hormonok kopaszságot idézhetnek elő. A teafaolaj anti-androgén hatása tehát megelőzheti a hajhullást. Azonban férfiak a teafaolaj alkalmazása előtt konzultáljanak orvosukkal, mivel lehetnek nem kívánt mellékhatásai számukra.

8.    Megfelelően hígítva a teafaolaj gyerekek és kisbabák esetén is alkalmazható, például a „bölcső sapka” betegség gyógyítására. Azonban babák esetében a teafaolaj kis mennyiségben valamilyen babaolajjal rendkívül hígítva alkalmazandó-

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!