Az étkezési szokások nagyban befolyásolják a hormonfunkciókat, ezért az egyensúly fenntartása érdekében próbálja az alábbi diétát folytatni: 

1.    Élelmi rostok

Az élelmi rostok kötődnek a régi ösztrogén sejtekhez és segítik azok eltávolítását a szervezetből. Fogyasszon minél több teljes kiőrlésű terméket, mint a zab, barna rizs, chia mag, vagy a quinoa, valamint egyen friss, nyers gyümölcsöket és zöldségeket. 

Ebben a cikkben azokat a megbízható stratégiákat vesszük sorba, amelyek segítik hormonrendszere egyensúlyának fenntartását.

2.    Keresztes virágú zöldségek

Egyen minél több zöld leveles zöldséget, ily módon elegendő fito-tápanyagot juttat szerezetbe és hormonháztartása egyensúlyban marad. A brassica családba tartozó zöldségek rosttartalma igen magas, ezért napi 3-5 adag nyers zöldséget fogyasszon, főképp brokkolit, kínai kelt, fehér répát, bok choy-t, és wasabi-t. 

3.    Kókuszolaj

A hormonrendszer egyensúlyban tartását nagyban segíti a kókuszolaj. Telített zsírsav tartalma segíti az endokrin rendszer működését, adjon étkezéseihez naponta ¼ csészényi kókuszolajat. 

4.    Barátcserje

Amennyiben menstruációs problémái vannak, fogyasszon barátcserjét. Szabályozza a prolaktin elválasztását, valamint megoldja a menstruációs és menopauza problémákat, mint a PMS, a rendszertelen ciklus, valamin a menstruáció kimaradása. 

5.    Kiegészítők 

Rohanó életünkben nehéz elegendő tápláló ételhez jutni, ezesetben a kimaradt tápanyagokat pótolja étrend kiegészítőkkel, mint az Omega-3 zsírsavak, a D-vitamin, a maca, a magnézium, a kalcium, vagy a csukamájolaj tabletták. 

Az alábbi ételeket kerülje, mert azok a hormonegyensúly felborulásához vezethetnek: 

6.    Omega-6 többszörösen telítettlen zsírsavak

A mesterséges, egészségtelen Omega-6 zsírsavakat zöldségolajakban, szójaolajban, mogyoróolajban, margarinban, canola olajban találhatja meg magas koncentrációban. Kifejezetten instabil zsírsav, amely könnyen oxidálódik a szervezetben. A hormonális egyensúly felborulását okozza, amely mutáációhoz, gyulladáshoz, bőrrákhoz, endometriózishoz, artériazáródáshoz, vagy policisztás ovárium szindrómához vezethet. 
 
7.    Koffein

A túlzott koffeinfogyasztás megzavarja az endokrin rendszert, mivel stimulálja a kortizol termelését. Emiatt a szerezetben lassul a zsírégetés, és könnyebben rakódik le a zsír a test középső szakaszán, valamint endometriózishoz, premenstruációs szindrómához, és fájdalmas menstruációhoz vezethet. 

8.    Méreganyagok

Rengeteg hormonzavart okozó méreganyag található környezetünkben, mint például a műanyagok, a tapadásmentes konyhai kiegészítők, a matracok, a rovarirtók, a háztartási kemikáliák, vagy a fogamzásgátló tabletták. 

9.    Cukor

Ha túl sok cukrot fogyaszt, nem csak testsúlya fog növekedni, hanem ösztrogén szintje is. Ez további hormonális problémákhoz vezethet, mint a gyulladásos megbetegedések, a PMS, immunrendszeri funkció problémák, endometriózis, vagy hangulatingadozás. 

10.    “Fehér” ételek

Fehér lisztből és finomított szénhidrátokból álló ételek, mint az alkohol, a tésztafélék, muffinok, percek, bagelek, kenyérfélék, vagy a fehér rizs. Fogyasztásuk felboríthatja az endokrin rendszer egyensúlyát. 

11.    Hormon zavarók 

Ha szintetikus termékeket szed vagy használ, győződjön meg róla, hogy nem tartalmaznak az endokrin rendszerre veszélyes anyagokat, mint a parabénok, a bisphenol-A (BPA), vagy a ftalátok, hiszen ezek az anyagok nagyban megzavarhatják hormonrendszerét és törékeny endokrin rendszert okozhatnak. 

Egyéb tippek a hormonrendszer egyensúlyának fenntartásához:
 
- figyeljen rá, hogy kevés stressz érje, mert kortizol elválasztáshoz vezethet
- szervezete leptin egyensúlya érdekében tartsa magát távol a cukros, és finomított ételektől 
- végezzen rendszeresen testmozgást, a könnyű és a nehéz feladatokat kombinálva
- a megfelelő alvás elengedhetetlen a hormonegyensúly fenntartásához

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!