A herpesz okai: 

Lázas betegség, túl erős napfény, stressz, vagy hormonális változások is okozhatnak herpeszt, amely akár 10 napig is eltarthat. Érintéssel fertőz, tehát a betegség alatt fokozottan ügyeljen arra, hogy ne más személy érintse meg a sebet, ne használjanak közös borotvát, törölközőt, zsebkendőt, stb. 

Az ajkakon, vagy körülöttük megjelenő, apró, folyadékkal teli hólyagok csoportja nem csak nem esztétikus, de fájdalmas is.

A napégés, dehidratáltság, vagy egy helyi bőrtrauma szintén okozhat herpeszt. A trauma gyakran egy apró, szájban megjelenő fekély. Gyógyulás közben a hólyagok kifakadnak, fedetlen sebet hagyva maguk mögött, amely lassan hegesedni kezd. Ne piszkálja a sebet és ne kaparja le a formálódó bőrt, hiszen akkor csak késlelteti a gyógyulást. 

A herpesz otthoni kezelése

Rengeteg szer kapható a herpesz kezelésére, alább 10 otthon is megtalálható módszert olvashat. 

1.    Petróleum zselé

Kenje be vele a herpeszt, így megvédheti a kosztól és a baktériumoktól, egy továbbfertőzést elkerülve. A seb gyógyulását is elősegíti. Ne használjon rúzst a seb eltakarására, úgy csak tovább fertőzheti a sebet. 

2.    Jég

Jegelje a kialakuló herpeszt az első lehetséges pillanattól. Így megakadályozhatja a hólyagok felpuffadását. A vírusnak melegre van szüksége a terjedéshez, ezért minél több jéggel és hideggel kezeli, annál jobb. Igyekezzen minél hidegebben tartani ajkait és környéküket, ez egy remek kifogás a fagylaltevésre! 

3.    Só

Kezelje a sebet asztali sóval. Sóba mártott ujját nyomja a herpeszhez, majd hagyja nagyjából fél percig olvadni. Naponta kétszer ismételje. 

4.    Citrom

Készen is vásárolhat citrombalzsamot, de otthon is könnyedén elkészítheti. Mártson egy fülpucoló pálcikát citromlébe és nyomja a sebhez. A citromlébe sót és egy kevés tejet is keverhet. 

5.    Fokhagyma

Megakadályozza a herpesz továbbfejlődését és gyógyítja is azt. Préseljen össze pár gerezd fokhagymát, hogy kinyerhesse levét, majd a pasztát tegye a sebre. Fájdalmas művelet, de azonnal látni fogja hatását. Ne hagyja a seben pár másodpercnél tovább, mert akkor kipirosíthatja és feldagaszthatja a sebet. 

6.    Zöldtea

Antioxidáns és vírusölő hatása miatt a zöldtea fogyasztása távol tartja szervezetéből a méreganyagokat. A zöldtea filterével pedig a herpeszt kezelheti. A tea elkészítése után ne dobja ki a teafiltert, hanem hagyja kihűlni, majd 10 percre helyezze ajakherpeszére. 2-3 óránként ismételje a folyamatot, friss filterekkel. 

7.    Méz

Bizonyítható, hogy a méz 35%-kal gyorsítja a herpesz gyógyulását. Antivirális hatása miatt elpusztítja a herpesz vírust, gyorsítja a seb gyógyulását, valamint ajkait is hidratálja. 

8.    Szódabikarbóna

Segítségével eltávolíthatja a herpesz gyulladását okozó savakat. Vízzel keverve készítsen pasztát, pár percre kenje a sebre, majd mossa le. Ne kaparja le az ajkára száradt krémet, hiszen azzal csak ronthat a helyzeten. A legjobb hatás érdekkében naponta egyszer-kétszer ismételje meg. 

9.    Vanília

A vaníliakivonat alkohol alapú, ezért használatával megakadályozhatja a vírus terjedését. Mártson egy fülpucoló pálcikát tiszta vaníliakivonatba és kenje a sebre. Nagymértékben csökkenti a hólyagokat, de akár teljesen el is múlaszthatja őket. 

10.    Kukoricakeményítő paszta

pH semlegesítő  hatása miatt a kukoricakeményítő csodákat tesz a herpesz ellen. Vízzel keverve készítsen pasztát belőle, kenje a sebre, majd mossa le.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!