November - gazember: napról napra rövidülő, borús nappalok, hideg, szeles éjszakák.

Már nincsen friss gyümölcs a kertből, bőrünk alól fogyni kezd a nyáron felhalmozott D-vitamin tartalék, megjelennek az „influenzaszerű”, hurutos betegségek, melyek valóban nem járnak magas lázzal, de az összes többi tünetét mutatják az influenzának: fejfájás, napi kétszáz zsebkendős orrfolyás, köhögés, gyengeség, izom- és végtagfájdalmak.

Itt az ideje a védekezésnek, de nem csoda porokkal, amiknek mind az „öt komponense egyenként elbánik a nátha tüneteivel".

Ha már betegek vagyunk, a csirke húsleves sok zöldséggel naponta kétszer, egy mélytányérral már önmagában fél gyógyulás. A sósvizes gargalizálás napközben mindig hatásos. Napi 2000 IU D3-vitamin mellett napi 1000 mg C-vitamin és napi 2000 IU A-vitamin rendszeres szedése javasolt.

Védekezzünk természetes módon az influenzával és influenzaszerű megbetegedésekkel szemben

Az ideális reggeli: 3dl csipke tea egy egész citrommal ízesítve, mellette két evőkanálnyi méz, egy evőkanálnyi meleg vajjal összekeverve és pirítós kenyérre kenve, melegen fogyasztva.

A csipkebogyó tea helyettesíthető hársfateával vagy bodzateával is.

Napközben még két egész citrom levét fogyasszuk el, 3 dl vízben oldva, apró kortyonként és délután ne feledkezzünk el a fokhagymáról. A fokhagymás pirítós olíva olajjal és mellette 2dl fekete teával ideális párost képeznek.

Vacsorára jó egy kis mézes dió, tormás virsli. Fogyasszon naponta két almát is.

Napközben együnk egy marék pisztáciát vagy mandulát a felesleges nasik helyett, az esti fürdőbe tegyünk egy kis eukaliptusz olajat vagy citromfüves fürdősót, amibe üldögéljünk 15 percet. Erre soha ne sajnáljuk az időt. A levendulás fürdő is kiváló, és bár sokan bíztatnak a tusolásra, novemberben ne tagadjuk meg magunktól hetente többször ezeket a fürdőket.

Napi kétszer fél órás sétát ajánlok, jól felöltözve.

A hagymaleves szintén remek eszköze a természetes gyógyulásnak. A friss savanyú káposzta léből napi egy-két dl szintén kiváló.

A teáskanálnyi reszelt gyömbér mézzel keverve minden időben jó szolgálatot tehet. A fajtamézek közül a legjobb ilyenkor a hársméz, a levendulaméz, az eukaliptuszméz, a kakukkfűméz, de ha nem jutunk hozzá, akkor bármilyen méz megteszi. 

A reggeli olíva olajos száj és garatöblítés (egy evőkanálnyival 3 percig) feltétlenül ajánlott. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!