Étrend-kiegészítők

A CORDYCEPS MILITARIS bámulatos egészségügyi előnyei

A CORDYCEPS MILITARIS bámulatos egészségügyi előnyei

A Cordyceps Militaris/Vörös rovarrontógomba egészségügyi előnyei. A Vörös rovarrontógomba különféle egészségügyi előnyei már több, mint ezer éve ismeretesek a világ bizonyos pontjain és az utóbbi időben számos új kutatás tárgyát képezik a Nyugaton. A kutatott gyógynövény számos új egészségügyi előnyéről és felhasználásáról az alábbiakban csak néhányat említünk.
Hogyan alkalmazza egy immunológus a gombákat a megfázás és az influenza ellen?

Hogyan alkalmazza egy immunológus a gombákat a megfázás és az influenza ellen?

Az egyre nagyobb hírnévnek örvendő gyógygombák manapság több formában is (pl.: tinktúrák, tabletták, krémek, kávék, teák) fordulnak elő a hétköznapjainkban. Érdekes, hogy ezek a gombák most élik fénykorukat, pedig már az ókorban is alkalmazták őket. Manapság többezer gombafajt ismerünk, és ez a rengeteg gombafaj széleskörű gyógyászati hasznot nyújthat számunkra, melyek skálája a szív és májműködés támogatásától az egészen az energiaszint fokozásáig terjed.
A chaga gomba jótékony hatásai

A chaga gomba jótékony hatásai

Chaga gomba. Mi is az a chaga gomba? A chaga, vagyis hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus) egy olyan gombafajta, amely a nyírfán nő és az egyik legerősebb antioxidáns a világon, többek között a zöldtea és a moringa tea mellett.
A chaga gyógygomba kilenc jótékony hatása

A chaga gyógygomba kilenc jótékony hatása

A chaga gyógygomba számos vitamin, ásványi anyag és tápanyag tárháza. A Föld északi féltekén őshonos gomba a nyírfa törzsén érzi jól magát. Narancssárgás színének köszönhetően könnyen megkülönböztethető más gombáktól.
10 vitamin, amit minden nőnek szednie kellene

10 vitamin, amit minden nőnek szednie kellene

Manapság a nők többsége egészség tudatosan él és táplálkozik, aminek szerves részét képezik a különböző vitaminok is. A nőknek életkortól, súlytól és aktivitási szinttől függetlenül bizonyos vitaminokat mindenképpen biztosítaniuk kell szervezetük számára annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak. Ez nem feltétlenül jelenti tabletták szedését, hiszen megfelelő táplálkozással a vitaminok egy jelentős része bevihető a szervezetbe.
MegaFood, ami a valóságról szól

MegaFood, ami a valóságról szól

Az amerikai MegaFood elkötelezett amellett, hogy olyan valódi és természetes termékeket gyártson, amelyek egészségesebbé és boldogabbá tehetnek bennünket.
A chaga gyógygomba

A chaga gyógygomba

Ahhoz, hogy a chaga túlélje a zord időjárási viszonyokat, a chaga különböző természetes vegyületeket sűrít saját védelmére és ez erejének forrása. A fa erősítésére és gyógyítása érdekében, hatásos fitokémiai anyagokat termel, például szterineket, fenolokat és enzimeket. Kutatók chagával kezeltek beteg fákat, hogy azok vissza nyerjék erejüket. Az emberre is jó hatással vannak ezek a fitokémiai vegyületek és tápanyagok.
A B vitamin komplex előnyei

A B vitamin komplex előnyei

Olvasson tovább, hogy megtudja az egyes B-vitamin miért fontosak. Listánk segítségével megtudhatja, melyik étel fogyasztásával juthat hozzá a megfelelő vitaminokhoz!
A Magma gyógyító ereje

A Magma gyógyító ereje

A Green Foods cég alapítója, Dr. Yoshihide Hagiwara különféle betegségek gyógyítására kifejlesztett Green Magma nevű terméke kutatása során elsőre nem gondolta úgy, hogy az árpafű bármilyen gyógyító hatással rendelkezne.
Az árpafű – tápláló ételek, vitaminok és ásványi anyagok

Az árpafű – tápláló ételek, vitaminok és ásványi anyagok

Az árpafű leveleiben nagy mennyiségű vitamin és ásványi anyag található, főképp a következőek: kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, foszfor, mangán, cink, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, és C-vitaminok, folsav, és pantoténsav. Az árpafű a tehéntej B1-vitamin tartalmának 11-szeresét, kalciumtartalmának pedig 30-szorosát tartalmazza. A spenót karotintartalmának 6.5-szerese található meg benne, vastartalmának pedig 5-szöröse. A narancs C-vitamin tartalmának 7-szeresét találhatja az árpafűben, a teljes kiőrlésű búza B1-vitamin tartalmának négyszeresét tartalmazza. A szárított árpafű 100 grammja 80 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz.
Az árpafű tápanyagtartalma

Az árpafű tápanyagtartalma

Az árpafű harmincsszor több B1-vitamint és tizenegyszer több kalciumot tartalmaz mint a tehéntej. Karotintartalma a spenót hat és félszerese, vastartalma pedig a zöldség tartalmának ötszöröse. C-vitamin tartalma hétszer több mint a narancsé, B1-vitamin tartalma a teljes kiőrlésű búzaliszt ötszöröse, B12-vitaminból nyolcvan mikrogrammot tartalmaz a szárított árpafű 100 grammja.
Az árpafű fogyasztásának hatásai a fogyókúrára

Az árpafű fogyasztásának hatásai a fogyókúrára

A hírességek közkedvelt táplálkozási szakértője, Gillian McKeith szerint az árpafű több fehérjét tartalmaz, mint a színtiszta marhahús, ötször több vasat tartalmaz, mint a brokkoli, hétszer annyi C-vitamint, mint a narancslé, és kalciumtartalma a tej tizenegyszerese.
Az árpafű lé ereje

Az árpafű lé ereje

Az árpafű leve vibráló zöld színű, rengeteg tápanyagot tartalmazó csodaszer. Az árpafű fogyasztásával az alábbi tápanyagokat juttathatja szervezetébe:
Lúgosító árpafű

Lúgosító árpafű

Az árpafű a D-vitamint kivéve az összes vitamint tartalmazza, ezen kívül pedig tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot, főképp kalciumtartalma igen magas, valamint az összes esszenciális és nem esszenciális aminosavat is. Mivel az árpafüvet a többi zöldségnél kisebb mértékben fogyasztjuk, ezért nem jelenthető az ki, hogy kifejezetten magas tápanyagtartalommal rendelkezik, a benne található tápanyagokat azonban természetes, könnyedén feldolgozható formájukban tartalmazza.
Az árpa jótékony hatásai

Az árpa jótékony hatásai

Az árpa fiatal, puha zöld hajtásait fogyassza. A növényről már i.e. 5000-ben is szó esett, az egyik legkorábban termesztett és fogyasztott gabonává téve azt. Az árpa felfedezője szerint ez a “természet legjobb gyorsétele”, mivel tápanyagokban gazdag, és rengeteg jótékony hatással bír, nagy valószínűséggel ezért volt közkedvelt az ókori görögök és rómaiak körében is. Az árpát az állatok takarmányozására is alkalmazzák, napjainkban pedig világszerte közkedvelt növénnyé vált széleskörű gyógyhatású tulajdonságainak köszönhetően.
Minden, amit az árpafűről tudni akart

Minden, amit az árpafűről tudni akart

Az árpafű az árpa nevű gabonaféle frissen hajtott levele, árpalevélnek vagy árpazöldnek is szokták nevezni. Klorofilt, vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz.
Gyógygombák és immunrendszer

A gyógygombák és az immunrendszer

A vakcináció már lassan évszázados múltra tekint vissza. Történhet elölt kórokozóval, vagy olyan legyengített, de élő kórokozóval, ami virulencia génjeit már elvesztette, azaz megbetegítő képességgel már nem rendelkezik.
Teafaolaj

A teafaolaj 10 komoly mellékhatása

Melaleuca olajként is ismeretes, mivel ezen Ausztráliában honos növény (Melaleuca alternifolia) leveleiből sajtolják. A teafaolaj széles körben ismert gyógyító tulajdonságairól. Higított formában külsőleg használják különböző bőrfertőzések kezelésére. Az olaj színe változó halvány sárgától színtelenig.
Gyógygombák

Győzze le a kemoterápia legrosszabb mellékhatásait gyógygombákkal

Sajnos manapság a rákkal való megbetegedés esélye igen magas, főleg a nyugati világban – 3 emberből 1 esetében várható, hogy valamelyik ismert rákbetegségben szenvedni fog élete során. A környzet szennyezés, a tej- és hústermékek magas  hormonszintje, a transzzsírok és cukor mennyisége az ételekben és a kozmetikumokban a vegyi anyagok folymatosan és könyörtelenül emelik a rákos megbetegedések előfordulását, de végül is, ez teljesen érthető is. 
gyógygombák, gyógyító gombák

A gyógygombák világa

A méltán rosszhírű gyilkos galóca Európában a gombákkal történő gyógyítás fejlődését évezredeken át sikeresen akadályozta, pedig sokkal több mérges növény van, mint amennyi mérges gomba. A fákról nem is beszélve, hiszen azok döntő többsége mérgező. Mégis az mondjuk, „fűben-fában orvosság", bár Shakespeare Lőrinc barátja már a fákat okosan nem említi: „A természet kegyelmét ontja bőven, a fűben, a virágba, a kőben".
K2 vitamin

A legelő tehén és a K2 vitamin

A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".  
vitaminok

Jelentés a vitaminokról

Mint tudjuk, a hivatalos legendáriumban az áll, hogy egészséges táplálkozás mellett semmiféle vitaminpótlásra étrend-kiegészítő formájában nincs szükség. 
b-vitamin

A B-vitamin bizonyítottan csökkenti a stroke kockázatát?

Kínai kutatók szerint a teljes spektrumú B-vitamin (B-komplex) képes csökkenteni a stroke kockázatát. A Neurology folyóiratban közölt cikk szerint a Zhengzhou Egyetem által végzett új meta-analízis rámutat arra, hogy a B-vitamin természetes módon segíthet alacsonyan tartani a vér homocisztein-szintjét, amely segít a vérrögképződés kialakulásának megelőzésében.
sárgarépa, A-vitamin

Sárgarépa gyógynövény

Itt az ősz és újra nagyon sokan panaszkodnak hurutos betegségekre, melyek megkeserítik a mindennapjaikat. De hogyan lehetséges ez, hiszen én sok C vitamint fogyasztok? – kérdezik többen is. Sajnos a C-vitamin messze nem elegendő. Vannak, akik rendszeresen napi 2000 IU D vitamint is fogyasztanak, amivel immunrendszerüknek nagyon jót tesznek, de mégis utolérik őket ezek az őszi vírusok. 
Tengerimalac

Mi a közös a füsti fecskében, az emberben és a tengerimalacban?

Mindhárom fajra az a jellemző, hogy az evolúciójuk során elvesztették a C-vitamin szintetizáló képességüket. Az összes többi állatfajban a C-vitamin nem vitamin, mivel képesek saját maguk az anyagot szintetizálni, éppen annyit, amennyire a szervezetüknek szüksége van.
étrend-kiegészítők

Kell vagy nem kell?

A hivatalos álláspont szerint, ha valaki ideális táplálkozást folytat, akkor számára nincs szükség semmilyen étrend-kiegészítőre.
burgonya, krumpli, C-vitamin

A burgonya és a skorbut

A középkorban a skorbut rettegett betegség volt, ami nem csak a hajósokat fenyegette, hanem a főúri udvarok lakóin kívül mindenkit.
A-vitamin

Hormonok és vitaminok

Két vitaminról ma már biztosan tudjuk, hogy lényegében nem vitaminok, hanem sokkal inkább hormonok. 
vitaminok, ásványi anyagok

Mennyi is az annyi?

Időnként felülvizsgálják a mikroelemek, nyomelemek, vitaminok ajánlott napi mennyiségét, érdemes ezekből kicsit csemegézni.
vitaminok

Vitaminok, amik közben hormonokká váltak

A vitaminok olyan, a szervezet számára létfontos anyagok, amiket szervezetünk nem képes szintetizálni. Alapvető biokémiai reakciókban vesznek részt, úgy, hogy katalizálják (elősegítik) ezeket a folyamatokat.
reishi gyógygomba

Fokozzuk egészségünket reishi gyógygombával!

A reishi gyógygombában található fitotápanyagok számos betegség megelőzésében tűnnek rendkívül hatékonynak. A reishi gyógygomba adaptogén tulajdonsággal bír, vagyis olyan organikus táplálék, amely természetes úton csökkenti a fizikai, szellemi és érzelmi stressz testre gyakorolt káros hatásait.
e-vitamin

E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely 8 formában található meg, ezek közül 4 tokoferol és 4 tokotrienol. Az amerikai átlag étrend gamma-tokoferolokban, míg az európaiaké inkább az alfa-tokoferolokban gazdag. A dió hozzáadása a napi étrendhez egyszerű módja az E-vitamin bevitelnek, hiszen ez a csonthéjas termés bővelkedik az említett vitaminban.
kombucha telepek

Kombucha gomba

Az ősi kínaiak a kombuchát a „halhatatlanság elixírének” nevezték egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt.
maitake gyógygmba, bokrosgomba, grifola frondosa

Maitake gyógygomba

Japán észak-keleti részén és Észak-Amerikában őshonos, a japán konyhaművészet fontos részét képezi. Kínában szintén nagyon népszerű, a tradicionális kínai medicina évszázadok óta használja különböző betegségek gyógyítására. 
a máj hasonlít a ganoderma gyógygombára

Ganoderma: májerősítő gyógygomba?

Mindennapi életünkben számtalan olyan külső tényező éri szervezetünket, mely hatással lehet májunk normális működésére. Fontos, hogy odafigyeljünk erre, hiszen májunk egészséges működése alapvető meghatározója életünknek. 
Shiitake gyógygomba

Shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba (vagy tölgyfa gomba, feketeerdő gomba) egy barna színű, ehető gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Az emberiség több mint 1000 évvel ezelőtt kezdte meg termesztését, frissen és szárítva is nagyon népszerű Ázsia keleti részén. A maitake gyógygombához hasonlóan a tradicionális kínai medicina a shiitake gyógygombát is előszeretettel használja gyógyító célból.